Hjemmebakt julebrød er godt til jul. Og her lages det uten sukat og rosiner,
fordi vi ikke liker det. Ingen vits i å putte i brødet noe som alle sitter å plukker ut allikevel.
Så derfor blir det bolledeigbrød rett og slett.
Søt gjærbakst er jo en takknemlig ting å lage.
Det blir stort sett vellykket og det smaker godt. Godt med en av julens gode oster,
eller et stykke sylte eller ribberull på smaker også godt.
Du trenger til 2-3 brød:
1 kg hvetemel
6 dl melk (fingervarmt)
50 gr fersk gjær/1 pakke
150 gr sukker
2 ts kardemomme
150 g smør, smeltes
***
1 egg (sammenvispet), til pensling
Kjør deigen sammen i en kjøkkenmaskin, eller bak for hånd i en vanlig bakebolle.
Når deigen er eltet i 5-10 minutter, er glutenet perfekt og deigen settes til heving.
Legg lokk eller klede over.
Heves til dobbel størrelse.
Når deigen er godt hevet, deles deigen i 2 eller 3 og formes til brød.
Disse legges på bakepapirkledd plate.
Etterhev i 30 minutter.
Pensle med sammenpisket egg.
Settes midt i ovnen og stekes på 180 grader i 20-30 minutter. pass på så det ikke blir brent.
Avkjøles på rist.
#jul #julemat #julebakst #bakst #brød #hjemmebakt #hjemmelaget #tradisjon
#julebrød #matfrabunnen #gjærbakst #hvetebakst #hvetebrød #gjær #gjærbakst
Endelig noen som forstår hva jeg mener! Sukat og rosiner har ingenting i gjærbakst å gjøre! Dette baker jeg gjerne igjen.
Bruker du helmelk? Meierismør?