2– 3 kg pinnekjøtt
Kålrotmos:
2 kg kålrot
2-3 poteter
1 dl kremfløte
3 ss smør
litt salt
1 ts pepper
Grov pølse av storfe eller lam.
Vann ut pinnekjøttet i minimum 12 timer.
Skift vann 2-3 ganger.
Bruk kaldt vann.
Når du ser at vannet ikke blir uklart av saltet lengre,
er det på tide å begynne å dampe det.
Legg bjørkepinner i bunnen av en stor kaserolle.
Fyll på vann til det dekker pinnene.
Legg på kjøttet, og sett på varmen.
Kjøttes skal dampe under lokk i ca. 3 timer, til kjøttet løsner fra bena.
Legg på kjøttpølsene de siste 30 minuttene, så de får dampe med.
Skrell og kok store, melne poteter.
Skrell og del kålrot i mindre biter.
Koses møre i lettsaltet vann.
Moses med stavmikser til en noenlunde glatt masse.
Tilsett et par-tre poteter for å få en glatt konsistens.
Deretter tilsettes en god klatt smør, litt fløte
og smakes til med salt og pepper.
Du kan også smaksette med å tilsette
litt av pinnekjøttkrafta,
men jeg syns det blir for mye fett.
Krafta serveres ved siden av og kan tilsettes i mosen av
de som ønsker det.
Til slutt leggs pinnekjøttet inn i ovnen på høy varme for å brunes.
Det blir lekrere og mer delikat, når det er litt brunet og får en sprø skorpe.
Vel bekomme!
#pinnekjøtt #jul #høytid #festmat #fest #lam #kålrot #hjemmelaget
#matfrabunnen #tradisjon #julemat #sau #saueribbe #fåreribbe #julaften