2- 3 kg pinnekjøtt
Kålrotmos:
2 kg kålrot
2-3 poteter
1 dl kremfløte
3 ss smør
litt salt
1 ts pepper
Grov pølse av storfe eller lam, gjerne Vossakorv.
Vann ut pinnekjøttet i minimum 12 timer.
Skift vann 2-3 ganger.
Bruk kaldt vann.
Når du ser at vannet ikke blir uklart av saltet lengre,
er det på tide å begynne å dampe det.
Legg bjørkepinner i bunnen av en stor kasserolle.
Jeg har også med stor suksess brukt uskrelte mandelpoteter i bunnen, i mangel av bjørkepinner, og det kan virkelig anbefales.
Men husk; de må ikke skrelles, og de skal dekkes med vann, og kjøttet legges oppå,
slik at det dampes.
Potetene smaker helt nydelig, så det er ingen krise om man ikke har bjørkepinner.
Fyll på vann til det dekker pinnene, evt. potetene.
Legg på kjøttet, og sett på varmen.
Kjøttes skal dampe under lokk i ca. 3 timer, til kjøttet løsner fra bena.
Legg på kjøttpølsene de siste 30 minuttene, så de får dampe med.
Skrell og kok store, melne poteter.
Skrell og del kålrot i mindre biter.
Koses møre i lettsaltet vann.
Moses med stavmikser til en noenlunde glatt masse.
Tilsett et par-tre poteter for å få en glatt konsistens.
Deretter tilsettes en god klatt smør, litt fløte
og smakes til med salt og pepper.
Du kan også smaksette med å tilsette
litt av pinnekjøttkrafta,
men jeg syns det blir for mye fett.
Krafta serveres ved siden av og kan tilsettes i mosen av
de som ønsker det.
Til slutt leggs pinnekjøttet inn i ovnen på høy varme for å brunes.
Det blir lekrere og mer delikat, når det er litt brunet og får en sprø skorpe.
Vel bekomme!
#pinnekjøtt #jul #høytid #festmat #fest #lam #kålrot #hjemmelaget
#matfrabunnen #tradisjon #julemat #sau #saueribbe #fåreribbe #julaften