hits

Brød og bakst

Hjemmebakte knekkebrød. Glutenfrie og lavkarbo.

Hjemmebakte knekkebrød.

Hjemmebakte knekkebrød.

Dagens produksjon ble lyse knekkebrød.

Kjempegode, litt tykkere, og helt sprøde.

Her brukte jeg ca 25 % med bokhvetemel, resten som vanlig, med ulike frø.

Jeg bruke her solsikkefrø, hele og knuste linsfrø, sesamfra, sorte nigellafrø, chiafrø og gresskarkjerner.

Men det er bare å ta det man har.

Jeg bruker bokhvete/boghvete, som ikke er en kornsort, men en nøtt.

Jeg har en nøtte-allergiker i hus som reagerer på dette, så vær obs angående nøtte-allergi og bokhvete.

Men det gode er at bokhvete ikke er en kornsort, og kan derfor brukes av diabetikere og er lavkarbo,

det påvirker ikke blodsukkeret, slik som mel og korn gjør. 

Jeg bruker min standard oppskrift som består av:

12 dl frø og mel

7 dl vann

salt

krydderier

( oregano, chili, pepper, gurkemeie)

Søtning om ønskelig

 

Når røra har stått litt, sveller den og blir tykk, det vil nok være behov for å røre inn litt ekstra vann.

Smøres ut på to bakepapirkledde plater, og rutes opp.

Jeg strør over litt flaksalt før de settes i ovnen.

Stekes midt i ovnen i ca en time. bytt plass på brettene underveis.

Sjekk når de er sprøde og gjennomstekte, så tas de ut og avkjøles på rist.

Stekes i ca 1 time, varmluft, midt i ovnen, ca 160 grader.

Vel Bekomme!

 

#knekkebrød #lavkarbo #glutenfri #hjemmelaget #hjemmebakt #tradisjon #matfrabunnen #sukkerfri #melkefri #bokhvete #boghvede #boghvete #lunsj #frokost #sunt #brød #suntoggodt #helse 

Hjemmelaget knekkebrød med tang Massevis av jod. Nyttig og naturlig ved for lavt stoffskifte.

Hjemmebakte knekkebrød med tang.

Jeg bruker jevnlig å bake knekkebrød. Disse er helt glutenfrie,  lavkarbo og diabetesvennlige. Består kun av frø.

I det siste har jeg begynt å innføre tang i kosten. Dette er en altfor lite utnyttet ressurs. Inneholder en mengde nyttige mineraler som kalsium, magnesium og ikke minst jod. Mange sliter med trøtthet og dårlig forbrenning. Skjoldbruskkjertelen trenger jod. Mangler du dette vil du ofte føle deg sliten og kan ha lavt stoffskifte. Så jod er undervurdert. Og tang og tare inneholder massevis med jod. 

Jeg prøver ut ulike måter å innføre tang i kosten. Og håper på å kunne ut å høste snart.  Ingen tang i Norden er giftig. Bare å gi seg i kast med å sanke gratis sunn mat. 

Min knekkebrødoppskrift fikk seg nettopp en oppgradering. Jeg brukte min vanlige oppskrift med 12 dl frø og 7 dl vann. Tilsatte 3 store spiseskjeer med tørket tang. Stekte på vanlig måte. 

Oppskrift finner du her:

Knekkebrød

Det luktet sjø i huset under stekinga. Et godt tegn tenkte jeg. 

De smakte litt sjø mens de var varme, kunne ikke vente med å smake.

Etter de ble kalde smakte de som vanlige knekkebrød med en anelse saltsmak fra havet. Helt hekta jeg. Dette blir en klassiker hos meg. Snart tomt så klar for ny baking. 

Tang er helt klart kommet for å bli i min husholdning. Gir uante muligheter som skal testes ut i nærmeste fremtid.

Lykke til med baksten.

#tang #tare #mineraler #jod #magnesium #knekkebrød #helse #helsekost #hjemmebakt #hjemmelaget #matfrabunnen #høste #sanke #kortreist #vegetar #lavkarbo #glutenfri #sukkerfri #disbetesmat #skjoldbruskkjertelen #stoffskifte

Suksessterte - Gulkake - kanskje verdens beste kake.

Morsdag og fødselsdag. Kaker, god mat og blomster.

Dette er en av de beste kakene jeg vet, og den er enkel å lage, holder lenge, men forsvinner fort. Den er alltid populær på kakebordet, og fungerer perfekt som dessert til en god kopp kaffe.

Mandelbunn:
4 eggehviter
150 gr melis
150 gr mandler
1/2 ts bakepulver

Gul krem:
6 eggeplommer
150 gr sukker
1,5 dl kremfløte
1,5 ts vaniljesukker
200 gr smør

Pisk eggehvitene stive. Ha i melis og pisk videre til marengs. Bland i bakepulver. Mal mandlene og rør i til slutt.

Ha deigen i en rund kakeform (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i 30 min. Avkjøl kaken helt i formen.

Løsne kaken forsiktig fra formen med en skarp kniv. Ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret. Sett kaken på et passende fat. Vask kakeringen og sett den tilbake rundt kaken på fatet, slik at kremen ikke renner av når den helles over kaken.

Bland eggeplommer, kremfløte, sukker og vaniljesukker i en liten kjele. Kok opp under stadig omrøring. Ta kjelen fra platen og la kremen avkjøle til romtemperatur. Pisk så inn mykt smør i små klatter med en stålvisp.

Ha kremen over kaken i formen og sett fatet i kjøleskapet til kremen har stivnet. Fjern kakeringen når kremen har stivnet, og sett kaken på fat.

Server og nyt.

#fødselsdag #bursdag #morsdag #kake #gulkrem #gulkake #suksessterte #mandel #mandelbunn #glutenfri #smør #hjemmelaget #tradisjon #matfrabunnen #hjemmebakt #morsdagskake #farsdag #farsdagskake #dessert #kakebord #selskap #vertinnegave #søttoggodt #kakefest

Lyse sjokoladeboller.

 

 

Kjempegode, lyse sjokoladeboller som lages på under en halvtime.  

De smelter på tunga.

Ingen steking, så de kan ikke bli mislykket.

Rulles til kuler og legges i boks i kjøleskapet.

***

500 g smør
4-4 1/2 dl sukker

5 ts vaniljesukker

4 ss O' boy

3/4 dl sterk kaffe
ca 15 dl havregryn (små, lettkokte)

Rulles i strøsukker.

***

Alt kjøres i maskin i minimum 20 minutter.

Formes til  små kuler og rulles i sukker eller kokosmasse.

Det blir en stor boks med boller,

så del gjerne ut små bokser med boller til familie og venner. 

Fine som vertinnegaver er de også.

Oppbevares i kjøleskapet.

GOD JUL!

#jul #julekaker #julebakst #julemat #kaker #sjokolade #hjemmelaget #tradisjon

#julegodis #kaffebrød #godeheleåret #energibomber #juloghøytid #høytid #havregryn #lettvint #vennegave #matfrabunnen

 

I dag prøvde jeg ut en ny variant av Steinalderbrødet. Enklere uten vekt.

 

For å slippe å stå med bakevekt å veie opp alle ingrediensene, brukte jeg litermålet.

Det blir nok ikke like nøyaktig, men det blir et godt og saftig brød.

Og det er jo det som teller.

 

 

 

 

 

Du trenger til 2 brød:

6 egg 

1 dl vann

2ts salt

2,5 dl nøtter

2,5 dl solsikkekjerner

2,5 dl gresskjerner

2,5 dl sesamfrø

2,5 dl linfrø

Pisk sammen egg, vann og salt.

Tilsett det tørre i en bakebolle, og rør godt sammen.

Tilsett krydder etter ønske. 

 

Jeg endret litt og brukte valnøtter, og svarte sesamfrø i dag.

Og krydret med fenugreek, salt oregano og gurkemeie.

Disse krydderne tilsettes for helsegevinsten.

Fenugreek (bukkehornsfrø) senker blodsukkeret

og gurkemeie hjelper på betennelser i kroppen.


********

Røra helles i en brødform med bakepapir.



 

Det setter seg lett fast uten bakepapir. 

Stekes ca. 50-60 min ved ca. 175° varmluft, midt i ovnen.

Fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du her:
Steinalderbrød

 

#lavkarbo #dia #glutenfritt #brød #baking #steinalderbrød #lavkarbobrød #paleo #hjemmebakt #sunt #frokost #hjemmelaget #matfrabunnen #fenugreek #bukkehornsfrø #meethi #gurkemeie #blodsukkersenkende #betennelsesenkende

Danske rugbrød og glutenfrie knekkebrød.

Dagens ladning av hjemmebakt.

Her ble det fire rugbrød.

Saftige og gode med sprø skorpe.

Bedre rugbrød enn de du baker selv skal du lete lenge etter.

Og holdbare er de også.

Jeg deler de opp og fryser ned, slik at vi har brød i lang tid fremover.

Oppskrift på rugbrød.

I tillegg tilsatte jeg en god dl med solsikkekjerner for å få litt krønsj inni brødene.

Saftige og veldig mettende brød.




Samtidig lagde jeg en bunke knekkebrød.

Brukte min vanlig  oppskrift med 12 dl frø og 7 dl vann.

I dag brukte jeg linfrø, knuste linfrø, solsikkekjerner, kruskakli, sesamfrø og krydret med Fenugreek (bukkehornskløver)

Tilsatte 2-3 ts med frøene.

Oppskrift på knekkebrød.

Fenugreek/bukkehornsfrø kjøpes på invandrerbutikk. Frøene er en kraftig antioksidant, den er blodsukkersenkende og kolestrerolsenkende. 

Sakset fra Urtekilden:

URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING

Bukkehornkløver er en bitter, skarp og varmende urt. Den virker blodsukkersenkende, kolesterolsenkende, slimløsende, slimhinnereparerende, slimhinnebeskyttende, betennelseshemmende, mykgjørende, kjertelstimulerende, sårhelende, lindrer irritert vev, smertestillende (ved gikt, nevralgi og isjias), nærende og styrkende, appetittvekkende, fordøyelsesstimulerende, stoffskiftefremmende, avførende, urindrivende, galledrivende, blodrensende, foryngende, afrodisierende, yang-styrkende, antiparasittisk, dreper rundormer, krefthemmende, febersenkende, livmorsammentrekkende, morsmelkstimulerende og hårvekstfremmende. Bukkehornkløver er en kraftig antioksi

Noen knekkebrød hver dag med bukkehornskløver senker blodsukkeret,

det har jeg selv erfart.

Verd å prøve.

 

Vel bekomme!

 

#brød #knekkebrød #fenugreek #bukkehorskløver #blodsukkersenkende #diabetes #rugbrød #hjemmebakt #nybakt #dansk #solsikkefrø #sukkerfri #dibetesvennlig #helse #suntoggodt #tradisjon #helsekost #hjemmelaget #matfrabunnen #lavkarbo #glutenfri #sunt

Brownies - Kladdkaka

Min Brownies er vel egentlig en svensk kladdkaka.

Den er seig og god.

Spises lun med vaniljeis eller krem.


100 g smør
2 egg
2 dl sukker
1 dl hvetemel
2t s vaniljesukker
3 ss kakao

Smelt smøret i microen.

Pisk egg og sukker til eggedosis.

Tilsett mel, kakao og vaniljesukker.

Alt røres sammen til en fin og glatt røre.

Rør inn smeltet smør til slutt. 

Røra helles i en smurt rund form, 24 cm.




 

Stekes i 175 grader i 25-30 minutter, midt i ovnen.

Ta den ut av ovnen og la den avkjøle litt før du skjærer i den.

Sprinkel gjerne over litt melis.

Server lun med vaniljeis, krem eller som her,

med naturell yoghurt og solbær.

#kladdkaka #Brownies #kake #sjokolade #sjokoladekake #kakao

#hjemmelaget #tradisjon #matfrabunnen #fest #party #bursdag #fødselsdag

#rundkake #kakeiovn #seigoggod

Brownie med solbær.

Nydelig kombinasjon:

Sjokolade og solbær.

Her er det en herlig

og seig Brownie.

Stekes i rund form midt i ovnen i ca. 45 minutter.

Serveres varm med yoghurt naturell og en stor skje med frosne solbær over.

Gjerne også med en klatt vaniljeis.

Nytes med en gang.

Oppskrift kommer etter hvert, nå skal kaken spises,

mens den er varm.

Ha en fin søndag.

Her finner du oppskriften.

#kake #sjokolade #solbær #Brownie #kladdkaka #sjokoladekake #hjemmelaget

 

Sjokoladekake. Rund form.





Dette er en sjokoladekake som er obligatorisk hos oss.

Den må vi ha på alle fødselsdager.

Oppskriften har vært i familien i generasjoner,

så den er nøye utprøvd.

Og den blir bare bedre av å stå noen dager,

hvis den får stå i fred.

 

Du trenger:

150 g margarin

2-3 dl sukker 

Røres hvitt

2 egg

1-2 ss kakao

375 g hvetemel (ca 6,5 dl)

3 ts bakepulver

2 dl melk

***

Sjokoladekrem

Glasur:

ca. 300 g mykt smør

1 pk melis

2-3 ss kakao

1-2 ts vaniljesukker

evt 2 ss kaffe/melk

 

Alt has i bakebollen, og piskes sammen til en tykk røre.

Hell røra i en rund kakeform (24 cm i diameter).

Husk å smør formen godt først, jeg bruker formfett.

 

 

Stek kaken på rist nede i ovnen, 40-45 minutter på 175 grader, midt i ovnen.

Prøv med en kakepinne for å se om kaka er ferdig stekt.



 Ta kaken ut av formen og avkjøl på rist. 

Bland ingrediensene til sjokoladekremen. 

Piskes sammen til en luftig krem.

Smak til med kakao og vaniljesukker.

Vil du ha mørkere krem,

er det bare å tilsette mer kakao til smaken er som du vil ha den.

Del kaka i to og smør et tykt lag med krem inni kaka,

og deretter på toppen og rundt kantene.

Pyntes etter ønske og anledning.

***

 

Kaka er veldig holdbar,

 

og blir bare bedre av å stå ferdigpyntet en dag eller to.

Den kan også fryses.

Nytes med en god kopp kaffe eller et glass kald melk.

Vel bekomme.

 

 

#jul #kake #bakst #tradisjon #sjokoladekake #matfrabunnen #hjemmelaget

#hjemmebakt #fødselsdag #sjokolade #kakao #sjokoladekrem



 

Hjemmelaget knekkebrød eller flatbrød. Til julebordets pålegg eller til middagen.


 




Her er en enkel variant av små sprø brødbite,r som passer godt til julens pålegg.

 Jeg lager her brødrene med kun linfrø, knuste og hele.

Så smaksettes det med karve.

 Og jeg ruter opp i små biter og strør over litt flaksalt.

6 dl linfrø

3,5 dl vann

1 ts salt

1-2 ss karve

1 ts fiberhusk 

1 ss flaksalt til topping 

Alt røres sammen bortsett fra flaksaltet.


 

La det stå å sette seg litt før massen smøres utover bakepapirkledd langpanne. 

Del i små firkanter og dryss over salt. 



Stekes midt i ovnen i en times tid på 180 grader.

Lukk opp døra innimellom for å slippe ut litt damp.

Oppbevares tørt.

 

 

#brød #knekkebrød #flatbrød #tapas #hjemmebakt #hjemmelaget #tradisjon #karve #matfrabunnen #frokost #lunsj #lavkarbo #sukkerfri #laktosefri #sunt #suntoggodt #helse #linfrø

Ost er ost... neida så langt i fra. Hvis du liker litt smak så har jeg en anbefaling. Dette er min favoritt iallefall!

 

Jeg ble glad da jeg fant en av mine ostefavoritter i butikken.

Dette er en ost med litt smak og bløt og god konsistens.

Jeg har tidligere kjøpt den med hjem fra Sverige, men nå får jeg den altså her på nærbutikken.

Osten jeg snakker om er denne:

 

Så da var det ikke vanskelig å bestemme seg for dagens frokost.


Jeg har allerede laget en stor ladning med brød og knekkebrød,

så da ble det knekkebrød med Prâstost.

Anbefales.



Sunt og godt. En riktig god start på dagen.



Så er det bare å krype opp i sofaen med en god kopp te, tykke ullsokker og teppe.

Litt småforkjølet, så da er det viktig å holde varmen.

Ha en fin dag!

#ost #knekkebrød #frokost #lunsj #suntoggodt #lavkarbo #glutenfritt #sukkerfritt #hjemmelaget


 

Hjemmebakt dansk rugbrød.



 

Dansk rugbrød smaker godt og skal du få gode brød,

er det best å bake de selv.

Jeg har ikke surdeig,

den jeg hadde gikk ut av kjøleskapet av seg selv 

når jeg kom hjem etter noen dagers ferietur og kjøleskapet hadde tatt kvelden.

etter det har jeg bakt med gjær,

funker det også.

***

Til to brød bruker jeg:

1 kg rugmel

200 g hvetemel

6 dl skummet kulturmelk

3 dl vann

1 pk gjær

1 ss salt

Vannet kan også erstattes med lyst øl, men det bruker ikke jeg.

***

Bland melk og vann og varm det til ca 37 grader.

Løs opp gjæren i vesken.

Tilsett det øvrige og bland godt sammen.

Deigen eltes gjerne i kjøkkenmaskin.

Jeg kjører deigen i minimum 5 minutter.

Deigen blir ganske løs, men den skal være sånn.

Heves i minimum 45 minutter, men gjerne i 1,5-2 timer.

Det er lite hvetemel i deigen, derfor tar det lengre tid med hevingen.

Når deigen er hevet, helles den i 2 godt smurte former, gjerne med bakepapir i bunnen.

Etterhev i ca 20 minutter.


Stilles inn på rist i bunnene av ovnen i kald ovn.

Sett ovnen på 180 grader varmluft og stek i ca 1 time og 15 minutter.

Når de er ferdige, tas de straks ut av formen, og legges på rist.

Legg over et klede slik at de holdere på fuktigheten.

Er skorpen veldig har, legg over et fuktig klede.
 

Egner seg godt til frysing.



Jeg bakte også noen lysere brød, med hvete og kli.

Oppskrift finner du her.
 

#matfrabunnen #hjemmebakt #brød #grovbrød #rugbrød #matpakkebrød #brødbakst #tradisjon #hjemmelaget

 

Ny bunke med hjemmelagde knekkebrød. Klar for ny arbeidsuke.

Her ble det nok en dose med knekkebrød.

Enkelt og greit, bare å røre sammen frø og vann.

Prøvde meg tidligere denne uka på kjøpeknekkebrød,

lavkarbovarinanten Brisk,

men den tålte jeg tydeligvis ikke.

Så da er det bedre å bake selv.




Her bruker jeg 12 dl med ulike frø,

sesamfrø, knuste linfrø, hele linfrø, solsikkefrø,

kruskakli,

litt salt og oregano,

jeg tilsetter også litt chilliflak for å få litt sting.

Tilsett 7 dl vann og rør rundt.

La gjerne stå litt før røra smøres utover to bakepapirkledde bakeplater.


Rut opp med en skarp kniv eller et pizzahjul.

Stekes midt i ovnen på 170 grader i en times tid.

Bytt plass på platene underveis.

Tas ut og legges til avkjøling på en rist.

Vel bekomme.

Frokost og nistematen er klar for en uke eller to.

#hjemmelaget #matfrabunnen #knekkebrød #bakst #glutenfri #sukkerfri #diavennlig #dia #suntoggodt #helse

 



 

Ostekake i porsjons-glass. Med stivnet oste-fyll og gelé på skrå er dette en morsom vri på den tradisjonelle ostekaken.



Ostekake er kjempegodt, men ofte blir det for mye kake,

og da er det greit å kunne lage porsjonskaker.



Her er nok til fire rause porsjoner:

6 knuste digestive kjeks

1 ss smeltet smør

1 pk appelsingele

1 ss melis

1 pk kremost naturell (125 g)

1 1/2 dl fløte

Finn frem fire fine glass.

Knust kjeks blandes med smeltet smør.

Dette presses godt ned i bunnen på de fire glassene.



 

Lag gele etter anvisning på pakken.

Settes til avkjøling.

Pisk kremost og melis luftig.

Spe med halvparten av geleen. 

Pisk fløten og vend kremen inn.

Sett glassene skjevt i en eggekartong eller lignende.

Jeg brukte muffinsformer.



Støtt godt opp rundt glassene, så de ikke glir.


 

Fyll osktekakerøre i glassene, og sett kaldt til avkjøling.

Det vil nok ta minst en time, for massen må stivne helt,

før du kan helle på geleen.

Når massen er stivnet, tas glassene ut av kjøleskapet, og settes rett.

Så fyller du på gele.





 

Settes tilbake i kjøleskapet til geleen er stivnet.

Så blir det bursdagsfest.

Her pyntet med litt revet sjokolade.

Smaker godt til appelsingeleen.









#kake #bakst #hjemmelaget #hjemmebakt #ostekake #porsjonskake

#bursdag #fødselsdag #feiring #cheesecake #dessert #appelsin #sjokoklade

 

Kvæfjordkake eller Verdens Beste. God kake har mange navn. Har du noe å feire, så er denne kaken en vinner.

I dag er det feiring og klart for kake.

Denne passer i de flest anledninger

Fødselsdager, konfirmasjoner eller 17. Mai.


Kakebunn:
100 g smør
100 g sukker
4 eggeplommer
100 g hvetemel
1 ts bakepulver
4 ss melk

Marengs:
4 eggehviter
200 g sukker
75 g mandler

Fyll:
5 dl ferdig romkrem eller vaniljekrem
3 dl kremfløte

Kakebunn:

Pisk smør og sukker til smørkrem. Pisk inn en eggeplomme av gangen.

Sikt sammen mel og bakepulver. Bland inn i deigen sammen med melken.

Smør deigen tynt utover bunnen i en stor, bakepapirkledd langpanne.

***

Visp eggehvitene stive. Tilsett sukkeret og pisk videre til stiv marengs.

Fordel jevnt over deigen i langpannen.

Strø over hakkede mandler eller mandelflak.

***

Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i 25 min.

 

Avkjøl kaken helt i formen. Hvelv så ut kaken og fjern bakepapiret.

Snu kaken tilbake, slik at marengssiden vender opp.

Del kaken i to deler på midten slik at kaken får halv størrelse.

***

Pisk kremfløten til fyllet til stiv krem.

Bland krem og romkrem/vaniljekrem.

Ha kremfyllet mellom kakebunnene.

 

Vel bekomme!

#feiring #bursdag #kake #krem #17.mai #matfrabunnen #tradisjon #hjemmebakt #kake #selskap 

 

 

 

 

Gresk yoghurtbrød. Lyse, myke, deilige brød.

2 liter hvetemel

4 dl kruskakli

1 kg gresk yoghurt

5 dl melk

2 ts salt

1 pk gjær



 

Alt blandes godt sammen og kjøres gjerne i en kjøkkenmaskin.



 

Deigen blir litt løs, men da hever den godt.

La den heve til det dobbelte.

Deigen formes til runde brød, småbrød eller store, evt ha deigen i brødformer.




Etterheves i formene.



 

Stekes midt i ovnen på varmluft i ca 40 minutter.

Juster tiden etter størrelse på brødene.

Pga yoghurten trenger de litt lengre tid enn om du bruker vann.

Når jeg steker i form, tar jeg de ut på slutten, for å få sprø skorpe hele veien rundt.



Så er det bare å vente til de kjøles ned litt før du kan skjære i dem.

#hjemmebakt #brød #brødbakst #gjærbakst #hvetebakst #hjemmelaget #matfrabunnen #matpakkebrød #matpakker #Saftigebrød #fyllfryseren #semesterstart #skolestart

 

 

 

Lyst og luftig deilig nybakt brød. Det smaker godt det. Og i tillegg er dette lavkarbo.



 

 

1/2 kopp smeltet smør

6 egg

1 ts bakepulver

1 kopp mel (blanding av kokos og mandel)

1/2 ts salt

 



 

Pisk eggene til eggedosis.

Tilsett de øvrige ingrediensene og rør det godt sammen.



 

Ha deigen i en bakepapirkledd brødform.

Stekes midt i ovnen i ca 40 minutter, 160-180 grader.



Vel bekomme.

#brød #baking #hjemmebakt #lavkarbo #sukkerfri #glutenfri #hjemmelaget #homemade #dia

 



 

Småbrød med nigellafrø.

 

Siden jeg lager store deiger når jeg først er igang med bakingen

og putter i tett bakebolle i kjøleskapet,

har jeg stort sett alltid ferdig deig til å bake med.

Idag ble deler av deigen brukt til småbrød.

Penslet med melk og drysset over Nigellafrø.

Kan evt. drysse på valmuefrø, eller sesamfrø.

I ovnen i 8-9 minutter på 200 grader.

Oppskriften finner du her:

Hvetedeig.

Amerikanske frokostpannekaker - lavkarbopannekaker. Enkelt og greit. Og smaker himmelsk.

Helt klart mine beste lavkarbopannekaker.



 

Disse er myye bedre enn varianten med hvetemel og melk.

Du trenger:

4 egg

2-3 ss kokosmel

1 ss rømme

1 ts fiberhusk

søtning

Rør sammen alt i en høy beholder med stavmikseren.



 

Søtning etter smak.

La røra stå litt for å tykne.

Spe med litt vann, hvis den er for tykk.

Men det er lettere å snu pannekakene, hvis røra ikke er for tynn.

Dette blir 3-4 pannekaker.

***

Stekes i varm panne med smør.

Nytes med smør og hvitost, eller friske bær.

Trodde jeg skulle ha igjen noen til lunsjen, men det ble borte alle sammen.

Tenker å prøve samme oppskrift på vafler til helga.

Skal bare tilsette litt vanilje, så blir det nok godt.

#frokost #pannekaker #lavkarbopannekaker #lavkarbo #sukkerfri #laktosefri #dia #glutenfri #vafler #lavkarbovafler

 

Pizza. Chiabatta, Rundstykker, Baguetter, Horn, Loff. Alltid godt. Lettvint med ferdig deig i kjøleskapet.

9 dl hvetemel

3 dl lunkent vann

1 ts salt

2 ss olje

1 pk gjær





Dette gir 2 store pizzaer som fyller hele bakeplata, eller 3-4 runde pizzaer,

alt etter hvor tynn bunn du ønsker.

Jeg liker tynn bunn, så da får vi mange pizza av en deig.

I tillegg pleier jeg å doble eller triple oppskriften,

slik at jeg alltid har fedig deig i kjøleskapet.

Deigen oppbevarer jeg i en tett bakebolle med lokk:

Deigen er en grunnoppskrift som passer til det meste.

***

Jeg tar en deigklump, kjevler den ut til en rund leiv,

som en pizzabunn, deler deigen i 8 snipper,

fyller med ost og skinke, og ruller sammen til horn.

Strø litt revet ost på toppen,

og etter 10 minutter i ovnen,

har du ferdige horn.

Godt som matpakke, eller å ha i fryseren.

***

Ellers syns jeg det er deilig å kunne ta frem deigbollen om morgenen,

og hive inni noen deigklumper i full fart.

Jeg bruker bare en stor skje, da blir rundstykkene herlig rustikke.

Dypper skjeen i vann mellom hver gang jeg tar deig fra bollen,

slik at deigen ikke henger fast.

Straks har du ferdige rundstykker.

8-9 minutter,  midt i ovnen, 200 grader.

***

Lista er uendelig, så lag en stor deig, kjekt å ha.

***

Å hvis du skulle få lyst på pizza,

er det bare å ta ut en passende stor deigklump,

kjevle ut, og fylle med det du har lyst på.

Pizza er jo fantastisk som restemat, fyll på det du har i kjøleskapet.

Inni ovnen i 10 minutter på 180-200 grader, så har du ryyykende fersk pizza.


 

I dag ble det flere pizza, for vi ville ha forskjellig topping.

Det er jo ikke noe problem, man lager bare flere tynne bunner.

Her ble det laget en med kjøttdeig, sopp, ost og pizzasaus,

og en med ost, pizzasaus, pepperoni og peppersalami.

Krydre med pizzakrydder eller oregano.

Jeg kjevlet ut tynn bunn, rett fra kjøleskapet.

Stekte pizzaen i 6-8 minutter på 220 grader.

Da får du sprø og deilig pizza.

Vel bekomme.

#brød #baking #hjemmelaget #hjemmebakt #nybakt #friskbagt #pizza #rundstykker #horn #chiabatta #frokost #kveldskos #hvetedeig #pizzakveld

Tortillalefse - Lavkarbo. Lettvint uten kjevling - versjon 2.

Jeg måtte prøve å lage Tortilla-lefse igjen, og denne gangen med kun ett egg pr lefse.

Jeg syns nemlig den ble litt tykk og stor med to egg.

Så dette ble oppskriften denne gangen.

Til en lefse trenger du:
1 egg
15 g (1 ss) mandelmel

salt og pepper
1 ts hvitløkspulver
1 ts fiberhusk 
 litt vann

Alt kjøres sammen til en glatt røre med en stavmikser.

Spe med vann til passe tykk røre.

Den blir tykkere hvis den står litt før du steker.

Helles i en god og varm panne med smør.

Stekes på begge sider til den er gyllenbrun.



 

Brukes som Wrap, til tacoen eller kanskje som en pizzabunn. 

#lavkarbo #dia #glutenfritt #brød #baking #frokost #lunsj #paleo #hjemmebakt #sunt #taco #tortilla #fredagskos #wrap #pizzabunn

Knekkebrød - lyse frokostknekkebrød med valmuefrø.

Jeg baker mye knekkebrød, og syns de smaker helt fortreffelig,

men i dag fikk jeg lyst å prøve å lage litt lysere knekkebrød,

en lettere frokostvariant.

Med valmuefrø.

Jeg elsker valmuefrø.

Jeg gikk utifra samme blandingsforhold som jeg bruker, altså 12 dl frø og 7 dl vann.

Men for å få de litt lettere og lysere ville jeg prøve med mandelmel.

Derfor byttet jeg ut 2 dl frø med 4 ss mandelmel.

Oppskriften blir dermed slik:

10 dl frø, en blanding av solsikkefrø, linfrø, sesamfrø og chiafrø.

4 ss mandelmel

7 dl vann

1 ts salt

1 ss oregano

2 ts chili flak


 

Alt røres sammen i en bakebolle.

Deigen smøres ut på to bakepapirkledde plater, jevnt og tynt.

Rutes opp i passende stykker, og drysses over med valmuefrø.

Jeg bruker mye frø, for jeg syns det er godt.



Stekes midt i ovnen, på varmluft, 160 grader i ca en time.

Bytt plass på brettene underveis.

Disse ble veldig sprø og lette.

Fungerer godt til frokost, men også som brød til supper og gryter.

Smaksett gjerne med forskjellig krydder, slik at de passer til det du skal ha de til.

F.eks er det godt med hvitløk, chili eller paprika i, hvis du skal ha de til en gryterett.



Smaker nydelig med en god aioli og hvitost på.

 


#knekkebrød #frokost #frokostbrød #suppebrød #lavkarbo #chiafrø #mandelmel #sukkerfri #dia #laktosefri #paleo #hjemmelaget #matfrabunnen #sunt

 

Tortillalefse - Lavkarbo. Lettvint uten kjevling.



Her er lefsa fylt med hjemmelaget aioli og tomater.

Oppskrift på aioli finner du på bloggen min.

Til en lefse trenger du:
2 egg
15 g (1 ss) mandelmel

salt og pepper
1 ts hvitløkspulver
1 ts oregano 
1 ts fiberhusk 
 litt vann

Alt kjøres sammen til en glatt røre med en stavmikser.

Spe med vann, hvis røra blir litt for tykk.

Helles i en god og varm panne med smør.

Stekes på begge sider til den er gyllenbrun.

Brukes som Wrap, til tacoen eller kanskje som en pizzabunn. 

#lavkarbo #dia #glutenfritt #brød #baking #stienalderbrød #lavkarbobrød #paleo #hjemmebakt #sunt #taco #tortilla #fredagskos #wrap #pizzabunn

Steinalderbrød - enkelt og lettvint - uten å stå med kjøkkenvekten å veie alle ingrediensene.

I dag prøvde jeg ut en ny variant av Steinalderbrødet.

For å slippe å stå med bakevekt å veie opp alle ingrediensene, brukte jeg litermålet.

Det blir nok ikke like nøyaktig, men det blir et godt og saftig brød.

Og det er jo det som teller.



 

Du trenger til 2 brød:

6 egg 

1 dl vann

2ts salt

2,5 dl nøtter

2,5 dl solsikkekjerner

2,5 dl gresskjerner

2,5 dl sesamfrø

2,5 dl linfrø

Pisk sammen egg, vann og salt.

Tilsett det tørre i en bakebolle, og rør godt sammen.

Tilsett krydder etter ønske. 



 

Jeg bruker oregano denne gangen.

Røra helles i en brødform med bakepapir.



 

Det setter seg lett fast uten bakepapir. 

Stekes ca. 50-60 min ved ca. 175° varmluft, midt i ovnen.




 

#lavkarbo #dia #glutenfritt #brød #baking #steinalderbrød #lavkarbobrød #paleo #hjemmebakt #sunt #frokost #hjemmelaget #matfrabunnen

 

Lavkarbobrød med mandelmel.

Søndag morgen er bakedag.

Frø og øvrige ingredienser finnes frem.

Idag har jeg lyst til å gjøre en liten vri på brødene,

ved å bytte ut litt frø og kjerner med mandelmel.

Dette brødet har 1-2 karbs pr skive, alt etter tykkelsen på skiva.





 

Det du trenger til ett brød er:

5 egg

1 boks rømme eller kesam

30 gram mandelmel

60 gram kruskakli

20 gram knuste linfrø

50 gram sesamfrø

1 ts salt

2 ts bakepulver

Rør sammen egg og rømme/kesam. Bland det tørre i en bolle, hell det så oppi det våte og rør inn.

Hell røra oppi en smurt og bakepapirkledd brødform. Det kan være vanskelig å få ut brødet uten bakepapir.

Trenger ikke heving. Settes rett inn i forvarmet oven. Stekes en time på 160 grader varmluft, midt i ovnen.

Tas ut av forma når det er ferdig stekt, og legges på rist slik at det får dampet ut litt fuktighet før du begynner å skjære i det.

Oppbevares i brødpose i kjøleskapet. Det holder lenge i kjøleskapet, men det kan også fryses.

Del det gjerne i to å frys det halve, så har du ferskt brød i lang tid.


Her testes lavkarbobrødet med hvitost og paprika.

 

Vel bekomme!

#lavkarbo #brød #lavkarbobrød #mandelmel #sunt #dia #helse #baking #suntoggodt #frokost


 

Tacolefse

 

Min yngste datter har laget tacolefser til meg, så nå kan jeg også spise taco med lefse sammen resten. De smakte nydelig, men var vist litt utfordrende å kjevle ut, men øvelse gjør mester. De ble i alle fall veldig fine.

30 g kokosmel

3-4 ss fiberhusk

2 ts bakepulver

1 ts salt

4 egg

1 1/2 dl kokende vann

Bland alt det tørre sammen, og ha i eggene, rør godt. Ha i vannet, og rør til deigen ligner på en deig. Kan la den stå å sette seg litt før ut-kjevling.

Del deigen i ti biter.  Kjevle de ut på bakepapir.  Legg de så i tørr stekepanne. 

Lefsene kan fryses. Legg papir mellom dem for lettere å ta opp de du trenger for tining. Her ble de ikke behov for frysing. De holder flere dager i kjøleskapet. Egner seg godt til taco, men også som wrap med middagsraster som lunsj.

#Lavkarbo, #Laktosefri, #Glutenfri.

 

Steinalderbrød og Knekkebrød.

Kveldens produksjon.



Steinalderbrød og Knekkebrød.

Knekkebrød gjør jeg enkelt.

Blandingsforholdet er 12/7.

12 dl med frø/nøtter/mandler og 7 dl med vann.

I tillegg bruker jeg salt og krydder.

Jeg pleier å tilsette litt oregano og her brukte jeg også litt chili flakes.

Dette blir to brett.

Deles opp i passende biter med en pizzadeler og settes i ovnen.

160 grader varmluft i ca en time.

Bytt plass på brettene underveis.



 

Ingredienser

12 dl frø

(solsikkefrø, sesamfrø, chiafrø, knuste linfrø, mandler, nøtter, valmuefrø, kruskakli, gresskarfrø)

7 dl vann

2 ts salt

2 ts krydder etter ønske

#brød #knekkebrød #baking #brødbakst #hjemmebakt #hjemmelaget #matfrabunnen #suntoggodt #glutenfri #lavkarbo #sukkerfri #laktosefri #dia #frø #mandler #nøtter #paleo #steinalderbrød #tradisjon #diett #allergi #linsfrø #chiafrø #supermat #superfrø




 

Steinalderbrød/Paleobrød.

Jeg spiser ikke brød på grunn av allergier,

men jeg baker gjerne brød og knekkebrød av frø,

noe som er enkelt og raskt. 

Å det smaker nydelig.

Det ar ikke lang tid å røre sammen frøene,

og rett i ovnen uten heving,

så er det ferdig etter ca. 50 minutter.

 


 

 

6 egg

1 dl olje denne droppet jeg men tilsatte vann i stedet.

2 ts salt

120 gram av hver av følgende ingredienser;

valnøtter, mandler, solsikkerkjerner, gresskarkjerner, linfrø og sesamfrø.



 

 

Dette røres sammen i en bakebolle.

Jeg hakker ikke nøtter eller mandler først, syns det er godt med de hele i brødet.

Innimellom tar jeg litt mer av noen frøtyper, og utelater de jeg ikke har.

Det går helt fint.

Hell massen i en godt smurt brødform.

Stekes på 175 grader i 50-60 minutter.

Avkjøles godt før det pakkes inn i plast.

Oppbevares i kjøleskap.

Lang holdbarhet.

Det metter godt, så du trenger ikke mange skivene til et måltid.

Sist jeg bakte brødet, tilsatte jeg litt oregano og chili flakes.

Ca 5 g karbo pr 100 gram brød

Kjempegodt.

Vel bekomme!

 

#Glutenfritt, #Lavkarbo #Paleo #sukkerfri #sunt #helse #Steinalderbrød #brød #Laktosefri #hjemmelaget #hjemmebakt #baking #brødbakst #matfrabunnen #suntoggodt

 

Foccatia - enkleste oppskrift - perfekt brød.

 

Min beste og enkleste oppskrift har jeg fått av en venninne, og denne slår aldri feil. 



 

1 kg mel 

20 gram salt

1 pakke fersk gjær

1 liter lunkent vann

Bland alt sammen, og la det heve på et lunt sted i cirka 30 minutter. 

Hell deretter deigen over i en stor langpanne med bakepapir. 

Fordel det jevnt utover.

Hell deretter en liten mengde med olivenolje over deigen,

og trykk små dolper, slik at oljen renner ned i dem.

Tilslutt strør du over grovt havsalt eller maldonsalt,

soltørkede tomater eller sorte olivener og rosmarin.

Sett direkte inn i varm ovn på 250 grader.

Stekes i 25 minutter til gylden overflate. Smaker himmelsk.

Og gir en nydelig duft i huset.

Super som brød til supper og gryter.

 

#brød #bakst #foccatia #oliven #olivenolje #rosmarin #baking #hjemmelaget #matfrabunnen

#gresk #nybakt #suppebrød #gresksalat #maldonsalt