hits

Jul og høytid

Kalkun.

 

Nyttårsaften og kalkun hører sammen.

Og nå står fuglen i ovnen penslet med masse smør, salt og pepper. Og det brer seg en nydelig lukt i hele huset. Mmm det gledes. 

Kalkunen stekes på 180 grader i 3 timer. 30 minutter pr kilo.

 

 

Så skal den hvile en god stund. 

I mellomtiden kokes mandelpoteter, grønnsaker og rødkål.

Medisterkaker og julepølser stekes i ovnen til de blir gyldne og litt brune.

 

Så er det bare å lage en god saus og helle i all den gode kraften fra kalkunen. Serveres med sølvløk, grov sennep og waldorfsalat. 

Skål og godt nyttår alle sammen! 

 

#tradisjon #nyttår #nyttårsaften #fest #festmat #hjemmelaget #familieselskap #matfrabunnen #aftensmad #middag #medister #rødkål #julepølser #rosenkål

Pinnekjøtt med kålrotstappe og vossakorv.

2- 3 kg pinnekjøtt

Kålrotmos:

2 kg kålrot

2-3 poteter

1 dl kremfløte

3 ss smør

litt salt

1 ts pepper

Grov pølse av storfe eller lam, gjerne Vossakorv.

Vann ut pinnekjøttet i minimum 12 timer.

Skift vann 2-3 ganger.

Bruk kaldt vann.

Når du ser at vannet ikke blir uklart av saltet lengre,

er det på tide å begynne å dampe det.

Legg bjørkepinner i bunnen av en stor kasserolle.

Jeg har også med stor suksess brukt uskrelte mandelpoteter i bunnen, i mangel av bjørkepinner, og det kan virkelig anbefales.

Men husk; de må ikke skrelles, og de skal dekkes med vann, og kjøttet legges oppå,

slik at det dampes.

Potetene smaker helt nydelig, så det er ingen krise om man ikke har bjørkepinner.

Fyll på vann til det dekker pinnene, evt. potetene.

Legg på kjøttet, og sett på varmen.

Kjøttes skal dampe under lokk i ca. 3 timer, til kjøttet løsner fra bena.

Legg på kjøttpølsene de siste 30 minuttene, så de får dampe med.



Skrell og kok store, melne poteter.

Skrell og del kålrot i mindre biter.

Koses møre i lettsaltet vann.

Moses med stavmikser til en noenlunde glatt masse.

Tilsett et par-tre poteter for å få en glatt konsistens.

Deretter tilsettes en god klatt smør, litt fløte

og smakes til med salt og pepper.

Du kan også smaksette med å tilsette

litt av pinnekjøttkrafta,

men jeg syns det blir for mye fett.

Krafta serveres ved siden av og kan tilsettes i mosen av

de som ønsker det.




Til slutt leggs pinnekjøttet inn i ovnen på høy varme for å brunes.

Det blir lekrere og mer delikat, når det er litt brunet og får en sprø skorpe.





Vel bekomme!

#pinnekjøtt #jul #høytid #festmat #fest #lam #kålrot #hjemmelaget

#matfrabunnen #tradisjon #julemat #sau #saueribbe #fåreribbe #julaften

KRUMKAKER

Krumkaker må vi ha til jul.

Krumkaker med multekrem er jo klassikeren på dessert- og kakebordet.

De er enkle å lage, trenger kun 4 ingredienser,

i tillegg til kardemomme, hvis du ønsker det.

4 egg

250 g sukker

250 g smeltet smør

250 g hvetemel

1 ts malt kardemomme

Regelen er den at det skal være like mange gram av alle ingrediensene,

dvs at eggene også skal være ca 250 gr.

Ett vanlig egg veier ca 60 gr. Men har du store eller små egg, kan du justere antallet.

*************

Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett smeltet, avkjølt smør.

Rør inn mel og kardemomme med en slikkepott.

 La røren svelle i en halvtimes tid.

Etter svelling kan røra bli litt for tykk, da tilsettes litt kaldt vann.

Dette gjør at krumkakene blir tynne og sprø, så det er alltid en fordel å tilsette litt kald vann.

Så er det steking.

Varm krumkakejernet godt før du begynner. 

Tilsett ca en ss røre til hver kake.

La den steke til den er gyllen og gjennomstekt.

Skal ikke bli brune!

Tas ut og rulles med en krumkakepinne.

De kan også legges over ete glass eller en kopp, hvis du ønsker små skåler.

Disse er fine, hvis du skal servere de som dessert, med pisket krem og bær oppi.

Men jeg bruker å krumme dem til klassiske krumkaker, for da tar de mindre plass i kakeboksen.

Det blir ganske mange av en røre, ca 40 - 45 stk.

Husk de skal være tyyyynne!

Vi bruker krumkakene med multekrem på juleaften,

men resten av jula bruker vi å fylle med krem og ulike sorter bær. 

En av favorittene er faktisk krem og jordbær.

Det blir litt sommerlig og friskt.

Lykke til!

 

#jul #julekaker #hjemmebakt #hjemmelaget #tradisjon #multekrem #jordbærkrem #matfrabunnen #ektejul #gammeldags

 

Pinnekjøtt og kålrotstappe.

2- 3 kg pinnekjøtt

Kålrotmos:

2 kg kålrot

2-3 poteter

1 dl kremfløte

3 ss smør

litt salt

1 ts pepper

Grov pølse av storfe eller lam.

Vann ut pinnekjøttet i minimum 12 timer.

Skift vann 2-3 ganger.

Bruk kaldt vann.

Når du ser at vannet ikke blir uklart av saltet lengre,

er det på tide å begynne å dampe det.

Legg bjørkepinner i bunnen av en stor kaserolle.

Fyll på vann til det dekker pinnene.

Legg på kjøttet, og sett på varmen.

Kjøttes skal dampe under lokk i ca. 3 timer, til kjøttet løsner fra bena.

Legg på kjøttpølsene de siste 30 minuttene, så de får dampe med.



Skrell og kok store, melne poteter.

Skrell og del kålrot i mindre biter.

Koses møre i lettsaltet vann.

Moses med stavmikser til en noenlunde glatt masse.

Tilsett et par-tre poteter for å få en glatt konsistens.

Deretter tilsettes en god klatt smør, litt fløte

og smakes til med salt og pepper.

Du kan også smaksette med å tilsette

litt av pinnekjøttkrafta,

men jeg syns det blir for mye fett.

Krafta serveres ved siden av og kan tilsettes i mosen av

de som ønsker det.




Til slutt leggs pinnekjøttet inn i ovnen på høy varme for å brunes.

Det blir lekrere og mer delikat, når det er litt brunet og får en sprø skorpe.





Vel bekomme!

#pinnekjøtt #jul #høytid #festmat #fest #lam #kålrot #hjemmelaget

#matfrabunnen #tradisjon #julemat #sau #saueribbe #fåreribbe #julaften
 

Sjokoladeboller eller havreboller. Enkle å lage - lette å like.



Kjempegode, lyse sjokoladeboller som lages på under en halvtime.  

De smelter på tunga.

Ingen steking, så de kan ikke bli mislykket.

Rulles til kuler og legges i boks i kjøleskapet.

***

500 g smør
4-4 1/2 dl sukker

5 ts vaniljesukker

4 ss O' boy

3/4 dl sterk kaffe
ca 15 dl havregryn (små, lettkokte)

Rulles i strøsukker.

***

 

Alt kjøres i maskin i minimum 20 minutter.

 

Formes til  små kuler og rulles i sukker eller kokosmasse.

Det blir en stor boks med boller,

så del gjerne ut små bokser med boller til familie og venner. 

Fine som vertinnegaver er de også.

Oppbevares i kjøleskapet.

 

GOD JUL!

#jul #julekaker #julebakst #julemat #kaker #sjokolade #hjemmelaget #tradisjon

#juloghøytid #høytid #havregryn #lettvint #vennegave #matfrabunnen

 

Ingen jul uten sild!



Sild til julens store frokost- og lunsjbord må lages nå!
Den trenger noen dager på å godgjøre seg,
slik at alle smakene modnes sammen, og gjør silda god.
Jeg pleier å lage mange slags sild, men i år blir det bare sursild.
Erfaring tilsier at vi ikke klarer å spise opp alt,
så da er det bedre å lage litt mindre,
og evt. lage mer etter hvert.
Så derfor falt valget på sursild,
som vi ikke kan unnvære.
Smaker fantastisk på et stykke mørkt, dansk rugbrød,
gjerne med noe godt å drikke til.
Stemningen stiger i takt med inntaket av godsakene.
Joda, det ligger an til en laaaang lunsj 1. juledag i år også.
 
***
Du trenger:

5 spekesildfileter

1 stor løk i ringer

Lake:

Laken er en enkel 1-2-3 lake. 

Dvs. 1 del eddik, 2 deler sukker og 3 deler vann.

i tillegg bruker jeg en ts. hel sort pepper.

Og gjerne litt nellik og allehånde.

Det er bare å smake seg frem,

jeg bruker mindre sukker enn oppskriften tilsier,

noen ganger utelater jeg helt sukker,

men det er også en smakssak.


 

Slik gjør du det:

Start med å vanne ut sildefiletene i vann.

Skift vann flere ganger.

La silda vannes ut i et par timer før du begynner å kutte de opp.

Skjær sildefiletene i mindre biter.

Skrell løken og skjær den i tynne ringer.

Legg sild og løk lagvis i et sylteglass.

Tilsett krydderet.

Kok opp alle ingrediensene til laken og avkjøl.

Hell laken over silden.

Sett på lokk og la stå på kjøkkenbenken 6-8 timer.

Oppbevares i kjøleskap.

#jul #høytid #julemat #julepålegg #tradisjon #hjemmelaget

#sild #fisk #sursild #frokost #lunsj #Matfrabunnen

GAMMELDAGSE ÆBLESKIVER.

HER ER EN GOD GAMMEL OPPSKRIFT PÅ EPLESKIVER

SOM JEG HAR FÅTT AV MIN DANSKE FARMOR.

TIL 20-25 STK TRENGER DU:

250 G HVETEMEL

1/4 TS SALT

1/2 TS NATRON

1 SS VANILJESUKKER

4 DL KULTURMELK

100 G SMELTET SMØR

3 EGG

1 SS SUKKER

DETTE ER EN GOD OPPSKRIFT, MEN DEN KAN GODT JUSTERES ETTER ØNSKE.

 

PISK EGGEDOSIS, TILSETT DET ØVRIGE OG MEL OG MELK VEKSESVIS.

LA RØRA STÅ Å SVELLE I 1 TIMES TID.

SETT EPLESKIVEPANNEN PÅ VARM PLATE OG HA LITT SMØR I HVERT HULL.

FYLL SÅ PÅ MED RØRE 3/4 OPP OG STEK PÅ MIDDELS VARME.

NÅR KANTENE RUNDT BEYNNER Å STIVNE, TAR DU EN GAFFEL ELLER STRIKKEPINNE

OG VENDER DEM RUNDT.

SÅ STEKES DE PÅ ANDRE SIDEN TIL DE ER GYLDNE OG LEKRE.'

ANRETTES PÅ ET FAT,

DRYSS OVER MELIS.'

SERVERES MED SYLTETØY.

OG EN KOPP STERK KAFFE, ELLER EN GOD, VARM KOPP MED GLØGG.

 

GOD JUL!

 

#jul #tradisjon #julemat #epleskiver #munker #æbleskiver #hjemmelaget

#gammeldags #matfrabunnen #julekake #kulturmelk #natron

 

Delfiakake. Et fast innslag på julens kakebord. Enkel å lage, ingen steking. Her med Ritzkjeks, for å heve smaken.









 

Delfiakake er en takknemlig kake å lage til julens selskaper.

Den er enkel å lage, trenger ingen steking,

så dermed kan den ikke bli mislykket.

Det er bare å røre sammen ingrediensene,

og sette kaldt til den er stivnet.

Så nå er det bare å gå i gang.

Til en kake bruker jeg.

250 g delfiafett
250 g kokesjokolade
4 ss sterk kaffe
2 egg3 ss sukker
1/2 pakke ritz-kjekt

Pynt:
gelétopper

Smelt delfiafettet i en liten kjele.

Ta kjelen av platen.

Ha i sjokoladen oppdelt i biter og la den smelte i fettet.

Tilsett kaffe og rør til blandingen er jevn.

Avkjøl til sjokoladeblandingen er lunken.

Praktisk å sette kjelen ut i snøen for kjøling, når det er kaldt ute.

Pisk egg og sukker til eggedosis.

Rør inn sjokoladeblandingen.

Kle en liten brødform (1 liter) med plastfolie.

 Hell først i litt av sjokolademassen, slik at bunnen på formen blir dekt.

Legg på et lag med Ritz-kjeks.

Dekk over med sjokolademasse, og gjenta til du har brukt opp all sjokoladenblandingen.

Sett formen i kjølig til sjokoladen har stivnet.

Ta kaken ut av formen og fjern matpapiret.

Jeg venter med å ta den ut av forma og pynte til den skal serveres.

Pyntes gjerne med geletopper.

Skjæres i tynne skiver ved servering.

Den er temmelig mektig,

men passer godt til en kopp sterk og god sort kaffe.

O hellige juuul!

#jul #tradisjon #hjemmelaget #julebakst #julekake #delfia #delfiakake

#matfrabunnen #julegodt #sjokolade #Ritz

 

JULEBRØD MED ELLER UTEN ROSINER. LAGET AV HELT VANLIG HVETEDEIG/BOLLEDEIG.


 

Hjemmebakt julebrød er godt til jul. Og her lages det uten sukat og rosiner,

fordi vi ikke liker det. Ingen vits i å putte i brødet noe som alle sitter å plukker ut allikevel.

 Så derfor blir det bolledeigbrød rett og slett.

Søt gjærbakst er jo en takknemlig ting å lage.

 Det blir stort sett vellykket og det smaker godt. Godt med en av julens gode oster,

eller et stykke sylte eller ribberull på smaker også godt.

 

Du trenger til 2-3 brød:

1 kg hvetemel

6 dl melk (fingervarmt)

50 gr fersk gjær/1 pakke

150 gr sukker

2 ts kardemomme

150 g smør, smeltes

***

1 egg (sammenvispet), til pensling

Kjør deigen sammen i en kjøkkenmaskin, eller bak for hånd i en vanlig bakebolle.

Når deigen er eltet i 5-10 minutter, er glutenet perfekt og deigen settes til heving.

Legg lokk eller klede over.

Heves til dobbel størrelse.

Når deigen er godt hevet, deles deigen i 2 eller 3 og formes til brød.

Disse legges på bakepapirkledd plate.

Etterhev i 30 minutter.

Pensle med sammenpisket egg.

Settes midt i ovnen og stekes på 180 grader i 20-30 minutter. pass på så det ikke blir brent.

Avkjøles på rist.

#jul #julemat #julebakst #bakst #brød #hjemmebakt #hjemmelaget #tradisjon

#julebrød #matfrabunnen #gjærbakst #hvetebakst #hvetebrød #gjær #gjærbakst 

 

 

Krumkaker- det må vi ha til jul.




   Krumkaker høre med på julens kake- og dessertbord.

Jeg bruker en enkel oppskrift.

Det skal være like deler av alt, egg, sukker, mel og smør.

Smaksettes med kardemomme.

4  egg (200 gr)

200 gr sukker

200 gr smeltet smør

200 gr hvetemel

1 ts malt kardemomme

 Pisk egg og sukker til eggedosis. 

Tilsett smeltet, avkjølt smør. 

Så tilsettes mel og kardemomme med en slikkepott.

 La røren svelle i minimum 15 minutter.

Etter svelling blir gjerne røra bli litt for tykk, og det er bra, for da tilsettes litt vann, 1-2 ss.

Det gjør nemlig krumkakene lekre og sprø.

***

Legg en stor teskje røre på midten av et godt oppvarmet krumkakejern.


 

Stek krumkakene til de er gyllenbrune.

Form krumkaker til kremmerhus, mens de er varme.

Avkjøles på rist.

 

Oppbevares i tett kakeboks.




 

GOD JUL!

#jul #julebakst #tradisjon #hjemmelaget #matfrabunnen #krumkaker #baking #julekaker

Negerboller - lettvint og godt. Ca 15 minutter, trenger ingen steking. Perfekte, små konfektbiter.



100 g smeltet margarin​
1 dl sukker
3 dl havregryn
1 ss pulverkaffe, eller 2 ss sterk kaffe
1 ts vaniljesukker
2 ss kakao

Rør sammen alle ingrediensene, og la det hele stivne litt.


Trill små kuler og vend dem i kokos.

De kan trilles i O'boy, kakepynt eller hakkede nøtter.
La det stå kaldt og stivne.

Det blir 20 - 25 stykker, alt etter hvor store du lager de.

God jul!

 

#jul #julebakst #julekaker #konfekt #julekonfekt #tradisjon

#matfrabunnen #hjemmelaget #kake #kakao #havregryn

Sjokoladekake. Saftig og god, med masse sjokoladekrem.






Dette er en sjokoladekake som er obligatorisk hos oss, både til jul og fødselsdager.

Oppskriften har vært i familien i generasjoner,

så den er nøye utprøvd.

Den er myk og saftig, og restene blir alltid borte i løpet av nattens mulm og mørke.

Den er enkel og lage og blir alltid vellykket.

Og det er nok fordi den lages dagen før den skal spise,

og smøres inn med det godt lag med kakaokrem.

Dette gjør kaken supermyk.

Og den blir bare bedre av å stå noen dager.

Du trenger:

2 egg
250 gr sukker
150 gr smeltet smør
1,5 dl melk
250 gr hvetemel
3 ss kakao
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker

***

Sjokoladekrem

200 gr melange eller smør

500 gram melis 

2-4 ss kakao

2 ts vaniljesukker 

2-3 ss melk eller kaffe

Begynn med kakebunnen. 

Pisk egg og sukker til eggedosis.

Smelt smøret og bland med melk.

Alt has i bakebollen, og piskes sammen til en tykk røre.

Hell røra i en rund kakeform (24 cm i diameter).

Husk å smør formen godt først, jeg bruker formfett.

Stek kaken på rist nede i ovnen, 160 grader i ca 40 min.

Prøv med en kakepinne for å se om kaka er ferdig stekt.



 

 Ta kaken ut av formen og avkjøl på rist. 

Bland ingrediensene til sjokoladekremen. 

Piskes sammen til en luftig krem.

Del kaka i to og smør et tykt lag med krem inni kaka,

og deretter på toppen og rundt kantene.

Pyntes etter ønske og anledning.

***

Jeg baker kakebunnen og lager kremen ferdig i god tid før jul,

og fryser ned kakebunnen og sjokoladekremen i en boks med lokk.

Så er det bare å ta opp og pynte kaka, når den skal spises.

Kaka er veldig holdbar,

og blir bare bedre av å stå ferdigpyntet en dag eller to.

Den kan også fryses med glasuren på.

Nytes med en god kopp kaffe eller et glass kald melk.

Vel bekomme.

 

 

#jul #kake #bakst #tradisjon #sjokoladekake #matfrabunnen #hjemmelaget

#hjemmebakt #fødselsdag #sjokolade #kakao #sjokoladekrem

 

Eggelikør - hjemmelaget. Med eller uten sukker.


 

 

Eggelikør

5 eggeplommer

5 dl melk

noen dråper vanilje

1-2 dl fløte

1 halvflaske vodka eller annen sprit

Søtning etter smak

Kok opp melken.

Pisk sammen eggeplommene og vaniljen.

Tilsett fløten for at blandingen

ikke skal bli for varm når den blandes med eggene.

Alt blandes sammen.

Hell alt tilbake i kjelen og varm forsiktig, slik at det tykner.

Avkjøles.
 

Siles og tilsettes flytende søtning etter ønske.

Tilsett spriten når blandingen er kald.

Fylles på fine glassflasker og oppbevares kaldt.

Den tykner når den står i kjøleskapet, så rist flasken før servering.

 

Smaker Nyyydelig!

 

#jul #høytid #tradisjon #hjemmelaget #matfrabunnen #likør #sukkerfri #lavkarbo #eggelikør

RIBBE. Ingen jul uten ribbe. Med hjemmelaget rødkål, rosenkål, og selvsagt en good saus.

 

Det nærmer seg jul, og da må vi prøvekjøre ribba.

Må jo teste noen ganger før jul,

slik at vi vet at den blir perfekt til den store kvelden.

 

Kveldens måltid ble en tradisjonell tynnribbe, med mye kjøtt og rutet svor.

Ribba smøres inne med et godt lag salt og pepper, og legges i kjøleskapet over natta.

Den kan gjerne ligge lengre for å trekke smak,

men ett døgn bruker å være tilstrekkelig.

(har jo ikke så altfor mye kjøleskapsplass rett før jul)

 

Legg ribba inn i langpanna i forvarmet ovn. 220-30 grader i starten.

Kvern godt med salt og sort pepper over.

Jeg legger ribba oppå en dyptallerken, med svoren opp,

for at fettet skal renne ned i panna, og svoren skal bli sprø.

Etter ca 30 minutter demper jeg varmen til 180 grader, og lar ribba stå i ca 2 timer.

Den kan gjerne stekes lengre på lavere varme, men den blir helt perfekt på denne måten også.

På slutten kan du sette på grillfunksjon i noen minutter, men det behøvde jeg ikke her,

den ble helt sprø og fin etter endt steketid.

Hvis du setter på grillfunksjon, sitt å følg med mens svoren popper.

Det tar svært kort tid før den kan bli brent.

Legg evt. over litt folie.

Så kan ribba tas ut så den får hvile litt før den skjæres opp.

Sammen ribba serveres kokte poteter, rosenkål, hjemmelaget rødkål,

grov sennep og en god brunsaus smaksatt med ribbefett og pepper.

Joda, det blir nok jul i år også.

Å gud bedre hvor mette vi ble.

Saftigere ribbe har jeg ikke smakt.

Så det er egentlig ikke så vanskelig.

Stekovnen gjør jo jobben.

Ha en super førjulskveld alle sammen.

#matfrabunnen #tradisjon #jul #høytid #hjemmelaget #ribbe #ribbensteg #rødkål #julemiddag #juleaften #juletallerken #ribbetallerken
 

Mandelmakroner og eggelikør - sukkerfritt.



 

Sukkerfri mandelmakroner og sukkerfri, hjemmelaget eggelikør.

Passer fint å lage sammen,

slik at du får brukt opp både eggeplommer og hviter fra eggene samtidig.

Mandelmakroner

4-5 eggehviter

1 ts vaniljedråper

250 g finhakkede mandler

Søtning etter behov

 

Pisk eggehvitene stive, bland inn resten.

Massen rulles til små kuler og settes på bakepapir.

Stekes midt i ovnen ca 10 minutter på 180 grader.

På samme måte lager jeg kokosmakroner uten sukker.

 

Oppskrift på eggelikøren kommer snart.

#jul #tradisjon #hjemmelaget #matfrabunnen

#Sukkerfri #Lavkarbo #Glutenfri #Julekos, #Julebakst #Likør

Verdens beste kokosmakroner. Smelter på tungen. Lages med sukker eller helt sukkerfri. Lavkarbo om du vil.

Noe som for oss hører julen til er kokosmakroner.

De er raske og enkle å lage, trenger få ingredienser,

og de kan lett lages sukkerfrie for de som ønsker det.



 

Du trenger:

4-5 eggehviter

200 g sukker/søtning

5-6 vaniljedråper

200 g kokosmasse

Stivpisk eggehviter.

Bland inn sukker eller søtning, vanilje og kokosmasse.



 

Sett topper med to skjeer på stekebrettet, kledd med bakepapir.



 

Stek kakene midt i stekeovn i ca. 10 minutter, 160 - 170 grader, til de er gylne.

Avkjøl på rist.

 



 

Oppbevar kakene i en tett boks.

 

 

Nytes i adventstiden.

 

Nye bakes til jul hvis det blir tomt.

 

#jul #julebakst #julekaker #kokos #makroner #tradisjon #hjemmelaget

#matfrabunnen #sukkerfri #melkefri #glutenfri #lavkarbo #kokosmakroner

 

Surkål. Hjemmelaget surkål. Perfekt følge til saltkjøtt, kjøttpølser eller ribbe.

 

Hjemmelaget surkål er enkelt og lage,

og smaker så uendelig mye bedre enn den kjøpte.

Mye billigere blir det også.

 

Du trenger:

1 hodekål

1/2 - 1 dl eddik 7 %

1-2 dl eplesaft/hylleblomstsaft/eplejuice

1-2 ss karve

50 g smør eller kraft/fett

salt og pepper

 

Kålen snittes opp i strimler,

og alt has i en kasserolle.

Fyll på med eddik og saft, salt og pepper, og kok opp.

Juster mengde eddik og saft etter smak og etter mengde kål.

Smak til med salt og pepper.



La det hele koke i en times tid under lokk, eller til det er mørt.

Rør litt rundt i kålen av og til.
 

Hvis du har kraft, kan denne røres inn for å få en avrundet og god smak.

Ellers blir det en god, blank og fin surkål om du rører i litt smør.

Det er også godt å røre inn litt av sausen og kraften fra stek eller ribbe ved servering.

Fylles på tette bokser og oppbevares i kjøleskapet.

Kan også fryses.

 

Her en prøvesmak sammen med ovnstekte svinekoteletter, rosenkål og grønnsaksblanding.

Med en god brunsaus av stekekrafta fra kotelettene.




 

 

#jul #høytid #hodekål #hvitkål #kålhode #kål #tradisjon #hjemmelaget #matfrabunnen  #julemiddag

Hjemmelaget rødkål.

Rødkål hører julen.

Hjemmelaget rødkål er enkelt og lage, og smaker så uendelig mye bedre enn den kjøpte.

Mye billigere blir det også.

Du trenger:

1 rødkål

1/2 - 1 dl eddik 7 %

1-2 dl solbærsaft

søtning eller ripsgele

50 g smør eller kraft/fett

salt og pepper

Kålen snittes opp i strimler,

og alt has i en kasserolle.

Fyll på med eddik og saft, salt og pepper, og kok opp.

Juster mengde eddik, solbærsaft og ripsgele etter smak etter mengde kål.

Smak til med salt og pepper.



La det hele koke i en times tid under lokk, eller til det er mørt.

Smak til med ripsgele, søtning og rør inn en klump med smør.

Hvis du har kraft, kan denne røres inn for å få en avrundet og god smak.

Fylles på tette bokser og oppbevares i kjøleskapet.

Kan også fryses.

Det er også godt å røre inn litt av sausen og kraften fra ribba ved servering.



 

Her serveres rødkålen til en pannemiks av kljøtt, erter og løk, mend en blomkålmos.



#jul #høytid #rødkål #tradisjon #hjemmelaget #matfrabunnen #ripsgele #solbærsaft #julemiddag

Advent. Hjemmelaget julegløgg. Ingenting gjør vel adventstiden hyggeligere. Serveres med æbleskiver eller pepperkaker.

Advent og førjulskos er viktig,

og da skal vi ha både æbleskiver og gløgg.

Julestjerner og lys er tent i alle vindu og i hver en krok.


 

Gløgg lages på følgende måte:

Sterk solbærsaft kokes opp i en kasserolle.

Tilsett noen nellikspiker, kanelstang og kanskje noen anisstjerner.

La det trekke litt til smakene setter seg i safta.

Tilsett 1 flaske vin, gjerne hjemmelaget, eller en rødvin du har stående.

Varmes opp, men må ikke koke etter vinen er tilsatt.

Ta kasserollen av plata og tilsett en god klunk med rom før servering.



 

Så er det bare å øse opp i store kopper.

Serveres med pepperkaker eller Æbleskiver med melisdryss.

En god gammel oppskrift jeg har arvet fra min farmor.



 

Dette er adventskos på høyt nivå.

Når du først har laget gløggen selv,

vil du nok aldri gå tilbake til å lage ferdiggløgg fra flaske igjen.

Ha en hyggelig førjulstid med mye kos og hygge.



 

#tradisjon #hjemmelaget #matfrabunnen #gløgg #førjul #hygge #advent #æbleskiver #rom #rødvin