hits

Kulinariske opplevelser

Kjøtt å Påsse.

Årets siste tur til Surnadal.

Etter dagens gjøremål, 

var planen å finne noe godt å spise.

Vi ville gjerne ha lokal, husmannskost.

Pizza og kebab får man jo overalt, så valget var enkelt,

vi havnet på Kafeen i 2. etg. på Samvirkelaget.

Heter vel egentlig COOP Ekstra nå, hvis det skal være korrekt.

Og til vår store glede var dagens:

KJØTT Å PÅSSE! 

Det er det lenge siden jeg har spist.

Gode barndomsminner dukket opp.

Aldri prøvd lage selv, men det skal nok prøves, for dette er godt.

Fra gammelt av besto matretten av både sau og svinekjøtt, 

hvor «påssen» var en pose laget av lerrets-tøy, som er fylt med raspa potet,

salt, løk, pepper og byggmel. Ligner på potetball.

Tilbehøret besto av kålrabistappe, kokte poteter og fettet fra kjøttet.

Alt kokes sammen, slik at den gode krafta smaksetter påssen.

**********

Jeg har sakset en oppskrift fra nett.

Oppskrift til 6 personer

600 gram saltet fårekjøtt (fårikålkjøtt)

600 gram saltet svinebog

600 gram saltet høyrygg av okse

Kjøttet tørrsaltes godt med havsalt og står i tre døgn.

Skyll av kjøttet og legg det i en kjele og dekk det med kaldt vann.

Kok i en time.

Ta av fettet etter hvert.

Legg så i «påssen» (se under) og kok i ca. en time til, til kjøttet er ferdig kokt.

«PÅSSE»

Skrell og vask ca. 10 poteter.

Rasp eller mal dem og tilsett ca. 4 sp. grynmel og 4 sp. hvetemel.

Dette skal være en tynn blanding.

Hell dette i en liten tøypose (av for eksempel bomull),

sy igjen posen og la den koke sammen med kjøttet i ca. en time.

KÅLRABISTAPPE

Ca. 2 kålroter og 6 poteter renskes, deles,

kokes og moses sammen med kraft fra kjøttet til passe konsistens.

Smak til med meierismør og salt og pepper.

Når «påssen» servers sammen med kjøttet

tas den først ut av tøyposen og skjæres i passe skiver

 

Bildet lånt fra nett.

Kjente trakter; Honnstad.

Kjøtt i mørket.

 

Helga ble innledet med shopping i godt selskap

og da passet det bra med ferdiglaget

husmannskost som avrunding av ettermiddagen.

Her fikk vi noe så enkelt og godt som kjøtt i mørket.

Langtidskokt småkjøtt av okse

sammen med massevis av grønnsaker.

God og mett for en rimelig penge.

Det er helt ok innledning på helga det.

Anbefales.

Skal dykke ned i fryseren i nærmeste fremtid å lage lignende gryte.

Godt med solid langtidskoking i høstmørket.

Ha en fin dag og

nyt høstens

godsaker.

Reisebrev fra Island - mye god mat i Reykjavik.

Hjemme igjen etter en herlig tur til Island.

Mye spennende å se og smake på, så her blir man lett inspirert til å lage mye god mat.

Her er det en variant av burgere, et utvalg av miniburgere, firkantede sådanne.

Og denne varianten av en kyllingsalat med friterte nudler på toppen var også stilig.

Smakte godt gjorde det iallefall.





En rusletur rundt omkring i sentrum av Reykjavik ble det også tid til, og det var mye å se.

Her er Hallgrímskirkja.




Å vi fant en kul butikk med julepynt og masse dekorasjoner.

Vel verd et besøk.

Vi måtte ha litt lunsj også, og valget falt på et utvalg danske smørrebrød.


I en dekorativ hage dukket det en liten frosk opp.


Mange farger og kreative løsninger for å fange kunders oppmerksomhet.


Skulpturer i forskjellige framtoninger dukket jo også opp.
Noen mer lidende enn andre...

Og her med operahuset Harpa i bakgrunnen.


Kirka sett fra den fantastiske utsikten fra hotellrommet.


Artige skilt var det flere av.


Også noen nyttige.


Fine og kunstneriske hus.


Massevis av farger.


Og et lite stykke Jamaica.






Nattlig utsikt fra hotellet, her med Harpa, som lyser opp i horisonten.



Reisen ble avsluttet med en kulinarisk opplevelse i vakre omgivelser.

Restauranten Perlan er en unik opplevelse.

En opplyst glasskuppel som roterer rundt,

slik at man får sett hele byen, mens man inntar et lekkert måltid.

Forretten var en symfoni av havets frukter.

Med tilhørende viner.

'

Hovedrett var lammefilet med rotgrønnsaker og pommes Anna.

Dessert bestående av en sjokoladekake med jordbærsorbet.

***

Vi fikk også med oss den spennende naturen,

og en herlig ettermiddag i det varme vannet i den blå Lagune.

Alt i alt en meget spennende tur til et unikt land.

 

 

#Reykjavik #Island #Perlan #denblålaguen #Harpa #Halgrimskirka #Hamburgerfabrikken #kulinarisk

Godt å komme hjem etter noen dagers konferanse. Enkelt søndagsfrokost, mens man venter på koffert.

Enkel søndagsfrokost idag:



Ganske enkelt egg og bacon.

Etter noen dager på konferanse i Liverpool, er det godt å komme hjem til eget kjøkken.

Kan ikke si det var den store, kulinariske opplevelsen, men faglig var det bra.

Fikk allikevel stukket innom noen små hyggelige spisesteder,

og der var maten godt over gjennomsnittet.



Denne var høydepunktet,

en skikkelig spicy chili oon carne.

Og legg merke til den nydelige tallerkenen.

Står høyt på ønskelista til jul!


Her ble det pubmat.

Grillet kylling med urter og fløtesaus.
 



Og litt fisk må man jo ha;

her ble det en grillet steinbit, med grønnsaker og fløtesaus.

Så kom endelig kofferten hjem. 

Solen skinner og livet er godt.


Ha en fin dag.

Kulinariske opplevelser i Bulgaria. Mat til inspirasjon. Mye av dette skal prøves hjemme.



En klassisk cæsarsalat, denne var en av de bedre.

Med kylling, bacon og toppet med rikelig, revet parmesan.



En omelett med ost og skinke. Helt perfekt til lunsj i solsteika.



Nydelige bulgarske gryter med kjøtt og grønnskaker er absolutt å anbefale. Disse fikk vi servert i mange varianter. Alltid godt.

Jeg fikk kjøpt med meg kjeramikkgryter, slik at disse grytene kan gjennskapes på kjøkkenet hjemme.



Herlig kylling suppe. En klassiker.



Svartehavet. Nydelig strand og deilig vann.



Litt vandring i idylliske omgivelser.



Copper er husets midtpunkt. Å nå syns han at mora har vært borte lenge nok.

Gjensynsgleden er like stor hver gang.

Alt i alt en veldig fin tur, og da er det godt å komme hjem igjen.

Roadtrip idag - til vakre Surnadal - der slekta vår kommer ifra.

Nydelig sommervær idag så da ble det en roadtrip til vakre Surnadal.

Bilde lånt fra trollheimsporten.

Å det ble en lang og flott dag i nydelig vær.

Middagen ble inntatt underveis, så det ble lettvint for husmora idag også.

Og sånn blir det nok noen dager fremover.

Kofferten er pakket og klar og vi setter nesen sydover.

En ukes strandliv i vakre Bulgaria skal bli helt skjønt.

Mye sol og varme, og mange kulinariske opplevelser regner jeg med.

Bilder kommer.

Det gledes.

Grillet svinekam - dagens middag.

Travle dager for tiden, så da blir det ikke alltid tid til så mye matlaging.

Men det er jo ikke noe problem, med så god mat på nabolagets spiseplass.

Her er det grillet svinenakke med urtepoteter, ertepure og maispure.

Nydelig måltid.

Tror dette blir på menyen her hjemme også, når tiden tillater det.

 



 

Sommerfest på flytende restaurant - en hyggelig aften med god mat og drikke.


Et lite utvalg av rettene fra gårdagens kulinariske opplevelse.

Flytende restaurant kan anbefales.

 

Tiltygg til aperitiffen; banket tørrfisk, fritert fiskeskinn og fritert tang.

Spennende, sprøtt og godt.

Torskehode med øye...

 

Massevis med ferske reker, aioli og kjempegodt brød.

Hyggelig atmosfære

Skål.


Deilig å få maten servert og å slippe unna oppvasken.

 

Men tilbake til hverdagen.

Godt med hjemmelaget mat også.

 

 

 

 



 

Sommeravslutning om bord på en flytende restaurant.

I kveld skal jeg på sommeravslutning med jobben, og det blir spennende.

Vi skal på en flytende restaurant i Trondheim, ombord på en restaurantbåt, som ligger ved Pirsenteret.

Spennende å se hva som er på menyen. Regner med at det vil bli noe fersk og god sjømat.

Spent på presentasjonen av maten. Skal ta bilder å legge ut etterpå.

Hvis jeg husker det før det er spist opp da.

Nydelig sommerkveld blir det iallefall.

Været er upåklagelig.

 

Dagens middag - Kebabsalat med kylling.


Vi benyttet finværet idag og kjørte oss en Sverigetur for litt shopping og kos.

Da ble det lettvint med middag i Åre. Kebab med Kylling er ikke å forakte.

Ha en nydelig kveld.

Her skal vi kose oss med et glass rødvin.