hits

april 2016

Pepperrotkrem.

Pepperrotkrem smaker nydelig til ovnsbakt eller grillet laks:

 

  • 3 dl lettrømme
  • 2 ss revet frisk pepperrot eller fra tube
  • 14 ts salt
  • 14 ts pepper

Bland rømmen med pepperrot, smak til med salt og pepper.

Husk at krydder i meieriprodukter blir sterkere når det står, så smak til rett før servering.

#Lavkarbo, #Glutenfri, #Laktosefri (ved bruk av laktosfri rømme)

 

Tacolefse

 

Min yngste datter har laget tacolefser til meg, så nå kan jeg også spise taco med lefse sammen resten. De smakte nydelig, men var vist litt utfordrende å kjevle ut, men øvelse gjør mester. De ble i alle fall veldig fine.

30 g kokosmel

3-4 ss fiberhusk

2 ts bakepulver

1 ts salt

4 egg

1 1/2 dl kokende vann

Bland alt det tørre sammen, og ha i eggene, rør godt. Ha i vannet, og rør til deigen ligner på en deig. Kan la den stå å sette seg litt før ut-kjevling.

Del deigen i ti biter.  Kjevle de ut på bakepapir.  Legg de så i tørr stekepanne. 

Lefsene kan fryses. Legg papir mellom dem for lettere å ta opp de du trenger for tining. Her ble de ikke behov for frysing. De holder flere dager i kjøleskapet. Egner seg godt til taco, men også som wrap med middagsraster som lunsj.

#Lavkarbo, #Laktosefri, #Glutenfri.

 

Baligryte med kokosmelk og bladsalat.

 


Start med å steke kjøttdeigen.

Jeg bruker svin, men det er valgfritt ut i fra hva dere liker.


 

Purre og paprika skylles godt og deles i biter.

Alt helles i en gryte sammen med kokosmelk og krydder etter smak.

Det hele gis et oppkok og småkoker i 10 minutter.

Server en grønn salat til, gjerne babyleaf, agurk og småtomater.

 

Du trenger til 2-3 personer:

400 g kjøttdeig, kylling eller svin

1 halv purreløk

1 rød paprika

1 boks ananas i biter eller

1 mango i terninger

1 boks kokosmelk

1-2 ts karri

1 ts paprikapulver

1 ts chili flakes

salt og pepper

 

Vel bekomme!

 

Steinalderbrød og Knekkebrød.

Kveldens produksjon.



Steinalderbrød og Knekkebrød.

Knekkebrød gjør jeg enkelt.

Blandingsforholdet er 12/7.

12 dl med frø/nøtter/mandler og 7 dl med vann.

I tillegg bruker jeg salt og krydder.

Jeg pleier å tilsette litt oregano og her brukte jeg også litt chili flakes.

Dette blir to brett.

Deles opp i passende biter med en pizzadeler og settes i ovnen.

160 grader varmluft i ca en time.

Bytt plass på brettene underveis.



 

Ingredienser

12 dl frø

(solsikkefrø, sesamfrø, chiafrø, knuste linfrø, mandler, nøtter, valmuefrø, kruskakli, gresskarfrø)

7 dl vann

2 ts salt

2 ts krydder etter ønske

#brød #knekkebrød #baking #brødbakst #hjemmebakt #hjemmelaget #matfrabunnen #suntoggodt #glutenfri #lavkarbo #sukkerfri #laktosefri #dia #frø #mandler #nøtter #paleo #steinalderbrød #tradisjon #diett #allergi #linsfrø #chiafrø #supermat #superfrø




 

Blomkålsuppe med bacon.

Blomkålsuppe.

Hjemmelaget blomkålsuppe er ikke mer tidkrevende å lage enn å lage en posesuppe.

Men smaker sååå mye bedre, og inneholder mer næringsstoffer.

I tillegg til at du vet hva den inneholder av råvarer, sukker og salt..

 

 

4 porsjoner

1 blomkål

12 finhakket løk

8 dl vann

2 buljongterninger (grønnsak eller kylling)

12 ts. salt

14 ts. Grovmalt pepper

2 dl melk

6 skiver spekeskinke eller bacon

Rens blomkål og del i mindre buketter. Bruk også stilken. Skylles godt i kaldt vann. Det kan være småfluer inn i mellom bukettene, så jeg pleier å la den ligge litt i kaldt vann, slik at de kryper ut.

Ha blomkålbuketter, løk, vann med buljongterninger i en kjele. Kokes opp.

La dette småkoke i 8-10 minutter, til blomkålbukettene er møre.  

Du kan ta ut noen små blomkålbuketter fra suppen før resten av suppen kjøres jevn med en stavmikser. 

Smak til med salt og pepper. Pass på med saltet, buljongterningene er ganske salt.

 

Tilsett melk på slutten, og gjerne litt fløte eller crème fraiche for en fyldigere suppe.

Stek spekeskinken eller bacon sprø i en tørr stekepanne.

Fordel de hele blomkålbukettene i suppetallerkener og hell over suppe.

Pynt med spekeskinke. Kan drysse over litt finhakkede urter, hvis du ønsker det.

Serveres gjerne med godt brød og en klatt crème fraiche/rømme.

Smaker godt til middag eller som en hyggelig kveldsrett eller klubbmat.


Ertesuppe/spinatsuppe

Her er samme fremgangsmåte, men laget med en pose frosne erter. Denne suppen varierer jeg etter hva vi har lyst på. Kan også laget av frossen spinat. Da tar det kun tre-fire minutter i kokevannet før den kjøres sammen. Med en fløteskvett i blir den tykkere, og med en rømmeklatt ved servering blir det nydelig. Sprøstekt spekeskinke snaker alltid godt.

Ertesuppe

Spinatsuppe



 

Kyllinggryte med kokosmelk.

Noe som er veldig godt er en langtidskokt gryte. Her ser du hvordan jeg lager en god kyllinggryte. Fantastisk lukt brer seg i huset.



 

Først tar jeg en pose med kylling i stykker, med skinn og ben, skylles godt og legges i en stor gryte. Her er det 5 biter, totalt en kilo kylling.



 

Hakk opp ulike rotgrønnsaker, purre, løk og det du måtte ønske, ca. en kilo til sammen. Krydre med litt salt og pepper, hvitløk og chili flakes.


 



 

Hell over en boks kokosmelk og en boks knuste tomater.



 

Jeg var på marked på torget i går og fikk med meg en stor pose gode, spicy spekepølser fra Holland. Jeg hakket opp en av disse og tilsatte gryta for å få god smak.



 



 

Når dette er gjort er det bare å vente. jeg satte på gryta en times tid, og da var den ferdig. Men la den gjerne stå lengre.

Klipp litt persille over ved servering.

Ingredienser

1 kg kylling i biter

1 kg rotgrønnsaker

1 boks kokosmelk

1 boks tomater

salt, pepper, hvitløk og chili

Serveres med godt brød, eller litt potet- eller blomkålmos.

Vel bekomme!

Ovnsbakt laks med grønnsaker.



Dagens middag ble salmalaks, kjøpt til halv pris pga dato. Her er den servert med dampede grønnsaker; blomkålbuketter trekkes i vann i ca 10 minutter, brokolli og rosenkål deles i biter og stekes i smør, blomkål og brokkoli blendes til en pure og tilsettes litt fløte, salt, pepper og chili flakes.

#Lavkarbo, #Glutenfri, #Laks

Vel bekomme!

Grønnsaksuppe - gjort på 5 minutter - enklere blir det ikke.

Hvis jeg har lyst på en kjemperask og god middag, kjøper jeg en pose ferdighakkede grønsaker. Denne posen inneholder både grønnkål og purre, samt en chili som kan hakkes og tilsettes for litt ekstra sting.

Alt du trenger er denne posen med grønnsaker, 2 buljongterninger og vann. Enklere blir det ikke.



 

Du tar en kasserolle, heller alle grønnsakene fra posen oppi. Tilsett ca. 1 ½ liter vann og to buljongterninger, grønnsaks- eller kylling-buljong passer fint.





 

Hakk chilien og tilsett så mye du ønsker, jeg bruker hele med frø, for å få litt sting.



Kokes opp, et voilà; suppen er ferdig!



 

La den gjerne stå noen få minutter på varmen, men ikke for lenge, da blir det blasse farger og bløte grønnsaker.

Vel bekomme!

Her kan du variere som du vil, helt vegetar med grønnsaksbuljong, hakk opp ett par middagspølser om du vil, eller slik som beskrevet for en lett og god middag i en fei. Denne suppen er fri for mange allergener, så burde være en grei rett som de fleste tåler. Ingen #laktose, #gluten og er #lavkarbo.

 

Pytt i panne.

 

 

Fin måte å få brukt opp restematen på. Restemat er også mat, og etter helga er det ofte mange forskjellige rester i kjøleskapet.

Når det kommer uventede gjester er det enkelt å frese sammen en pannerett.

Starter her med å frese sammen bacon og oppskårete poteter. Dette brunes godt.

Deretter tilsettes kjøtt, pølser og hva du måtte ha av rester. Her er det medisterkaker, kalkun og andekjøtt. Tilsetter også rester av grateng av rotgrønnsaker for å få litt saus i retten.

Retten blir som en kremte pytt i panne på grunn av sausen i gratengen som røres inn.




Kanskje ikke så fargerikt og lekkert, men det smaker godt.

Bon appetitt!

Andelår og andebryst stekt i ovnen.

 

Andelår og andebryst stekt i ovnen.



 

Serveres med ovnsbakte potetbåter og fløtegratinerte poteter, grønnsaker og brun saus.

Klart for familiemiddag, og da trenger vi mye mat. Da er det lettvint å lage maten i stekeovnen. Jeg kjøper ofte med meg and fra Danmark. Jeg reiser ofte, og da er det smart å ta med seg gode råvarer der hvor de er rimeligere enn her hjemme.

Andelår og andebryst blir ofte med hjem i kofferten.



 

Snitt kjøttet og gni inn godt med salt og pepper. Stekes midt i ovnen til det blir sprøtt utenpå, og så gjennomstekt som du ønsker det. Det må stekes såpass at en del av fettet smelter og renner ut. Dette fettet er godt å ha i sausen, men and er veldig fett, så du trenger så langt i fra alt. Men husk å ta vare på alt fettet, dette holder seg i månedsvis, om jeg ikke skal si årevis, i en tett boks i kjøleskapet. Godt å steke i, spesielt til kylling og kalkun, sørger for at det ikke blir tørt, gir en veldig god smak på kjøttet.





 

Andelårene stekes i 1 - 1 1/2 timer i ovnen, bryststykkene brunes godt i panna, deretter 30-45 minutter i ovnen, til ca. 68 grader.

Ikke alle liker and, så legger alltid med noen koteletter eller svinekam. Her ble det nakkekoteletter.

Her er fatet fylt med et utvalg av andelår, oppskårne bryststykker, pølser og medisterkaker serveres med ovnsbakte potetbåter, brun saus med kraft fra kjøttet, grønnsaksmos, og fløtegratinerte poteter.



 

*****

Ovnsbakte potetbåter er lettvint å lage til mange når du først har varm stekeovn og kan utnytte tiden og varmen fra ovnen sammen med kjøttet. Jeg beregner ett par poteter til hver, hvis det er store poteter. Litt avhengig av hvor mye tilbehør for øvrig.

Del potetene i to halve, store poteter deler jeg i båter. Legges i stor-skuffa i ovnen. Ringle over litt nøytral olje. Dryss på litt salt, gjerne Maldon, pepper, urter som passer til det du skal servere de til, som f.eks. rosmarin, chili, hvitløk, timian eller ferdigblandet provencekrydder. Settes inn i varm ovn til de er gylden og møre, tar ca. 30-40 minutter, alt etter hvor store bitene er, og hva slags poteter du har.

Potetene er også nydelige alene med en god, hjemmelaget aioli/hvitløksmajones til.



 

Hvis du får tak i bittesmå nypoteter er disse nydelig å legge hele inni ovnen, og riste sammen med olje, salt og rosmarin. (Rosmarinpoteter)

Fløtegratinerte poteter er også en stor slager her i huset, og passer godt sammen med ovnsstekt kjøtt eller grillmat.


12 melne poteter

1 løk

2-3 fedd hvitløk

1 ss smør

12 ts salt

14 ts pepper

1 boks kremfløte

1 dl revet hvitost

Skrell og del poteter i skiver. Løk og hvitløk skrelles og deles opp i tynne skiver. Legg poteter, løk og hvitløk i en form som du smører godt med mykt smør. Kvern på litt salt og pepper. Ha på salt og pepper og hell fløte over. Dryss på hvitosten. Og sett forma inn i ovnen.

Stekes midt i ovnen på 200° C i ca. 45-50 minutter. Til potetene er møre og osten har smeltet og fått gyllen farge.

Hvis du har kokefaste vinterpoteter, kan det være lurt å koke potetskivene i fløten før de settes i ovnen. Da koker du opp fløte og poteter i en kasserolle, småkok dette i 10-15 minutter. Da reduserer du tiden som brukes i ovnen tilsvarende.

Da er det bare å sette seg til bords. Bon appetit!

#AND #andelår #andebryst #fløtepoteter #fløtegratinertepoteter #potetgrateng #tradisjon #rustikkmat #rosmarinpoteter #ovnspoteter #krydderpoteter #grønnsaksmos julemat #julemiddag #familiemiddag #selskapsmat

Eggesalat med purre og redikker.

Søndag morgen er tid for en litt lengre frokost hos oss, og da smaker det godt med en eggesalat på frokostbordet.

Start med å hardkoke eggene. Legges til avkjøling i iskaldt vann, før de skrelles og hakkes opp i biter.

Skyll reddiker og del og skyll purreløk godt. Det er ofte jord og sand inni purreløk.




 

Finhakk deretter løken, reddiker og purre og legg alt over i en skål.

Alt blandes godt




 

Så tilsettes rømme/mager kesam og majones. Krydres med salt og pepper. Evt. pepperrot for litt skarpere smak.

Pepperrot kan erstattes med en ss. sennep, gjerne Dijon for å få en skarphet i salaten.

Det kan også være godt å tilsette karri i eggesalaten, men da er det nok best å erstatte reddiker med sylteagurk.

Da vil salaten være godt følge til sildebordet.





Salaten fylles i en egnet beholder med lokk. Kan oppbevares i kjøleskap noen dager.

Og her er oppskriften:

3 hardkokte egg

2 ss mager kesam eller rømme

2 ss majones

1 halv finhakket purreløk

6 finhakkede reddiker

14 ts salt

14 ts pepper

Evt litt finrevet pepperrot

Denne salaten kan endres ut i fra hva du har av råvarer og etter smak.

Lykke til.

Fiskekaker med revet gulrot, brokkolimos og dill-majones.

Fiskekaker:
600 g fisk uten skinn og ben (torsk, hyse, sei)
2 ts salt 
1 dl melk 
1 dl matfløte 
1,5 ss potetmel 
nykvernet pepper 

 smør til steking 

Ha iskald fisk i en Foodprosessor sammen med salt. Dette kjøres lenge til det blir god konsistens. Spe med melk og fløte til farsen blir glatt. Tilsett potetmel. Smakes til med salt og nykvernete pepper.

La røra hvile litt før du begynner å steke.

Formes til fiskekaker med en spiseskje som du dypper i vann mellom hver kake du former.

 

Stekes i smør på middels varme til de er gjennomstekte, 2-4 minutter på hver side.



 

Du kan også kjøpe gode fiskekaker med høy andel fisk i på butikken. Les innholdsfortegnelsen, slik at du ser at det er mye fisk og lite tilsetningsstoffer.


 

Dillmajones

Dill hakkes fint.

Så hakkes løken.

Dette blandes sammen.

Tilsett rømme/kesam og majones. Salt og pepper kvernes over.

  

Røres godt sammen og has på tett matboks og settes i kjøleskapet til bruk.

 

 

                                            

Blomkål og brokkolimos.

Blomkål og brokkoli renses i buketter og skylles. Gulrøtter skrelles og tærnes. Grønnsakene kokes noen minutter i rikelig lettsaltet vann. Deretter tas kasserollen av plata, det meste av vannet helles fra. Grønnsakene kjøres glatt med en stavmikser. Tilsett gjerne fløte eller smør for mer kremete konsistens. Smaksettes med salt og pepper.

Gulrøtter skylles og rives på rivjern.


Jeg serverer fiskekakene med brokkolimos, revet gulrot og dill-majones.

Nydelig.



 

Laksesalat med bladsalat og sesamfrø.

I dag var det tilbud på salmalaks.  Det er det ofte på lørdager. Jeg kjøper ofte med meg noen pakker når det er kort holdbarhet på laksen, og legger i fryseren. Da får jeg fisk av god kvalitet til halv pris.





 

Så da blir dagens meny; laksesalat. Kjøpte også med en pose bladsalat.

Begynn med å skyll laksen i kaldt vann, jeg skyller alltid all kjøtt og fisk før jeg bruker det. Vet ikke om det er nødvendig, men føles ikke feil. Del fisken i terningen. Strø sesamfrø i en varm, tørr stekepanne. Rist de litt, slik at nøttesmaken kommer godt frem.

Tilsett deretter en klatt smør og lakseterningene. Disse stekes i 8-10 minutter til de skifter farge. Ringle over litt soyasaus, gjerne Kikoman. Når de er klare, tilsettes en pose med bladsalat/babyleaf. Freses litt sammen med laksen i panna, men ikke så lenge at de faller helt sammen. Skrell, skyll og riv to store gulrøtter på et rivjern.

Salaten legges opp i en dyp tallerken. Press over litt sitronsaft for friskhet og syre.

Server med litt revet gulrot og en klatt dillmajones.

 

Ingredienser:

400 gr. salmalaks eller annen skinn- og befri laks

En pose bladsalat/babyleaf

2 ss. sesamfrø

To gulrøtter

Salt

Pepper

Soyasaus

Sitronsaft fra en sitron

Smør til steking

Salaten serveres varm. Gjerne med godt brød og rømmedipp eller dillmajones. Du finner oppskrifter på dillmajones og rømmedipp på bloggen.

Lykke til!

Steinalderbrød/Paleobrød.

Jeg spiser ikke brød på grunn av allergier,

men jeg baker gjerne brød og knekkebrød av frø,

noe som er enkelt og raskt. 

Å det smaker nydelig.

Det ar ikke lang tid å røre sammen frøene,

og rett i ovnen uten heving,

så er det ferdig etter ca. 50 minutter.

 


 

 

6 egg

1 dl olje denne droppet jeg men tilsatte vann i stedet.

2 ts salt

120 gram av hver av følgende ingredienser;

valnøtter, mandler, solsikkerkjerner, gresskarkjerner, linfrø og sesamfrø.



 

 

Dette røres sammen i en bakebolle.

Jeg hakker ikke nøtter eller mandler først, syns det er godt med de hele i brødet.

Innimellom tar jeg litt mer av noen frøtyper, og utelater de jeg ikke har.

Det går helt fint.

Hell massen i en godt smurt brødform.

Stekes på 175 grader i 50-60 minutter.

Avkjøles godt før det pakkes inn i plast.

Oppbevares i kjøleskap.

Lang holdbarhet.

Det metter godt, så du trenger ikke mange skivene til et måltid.

Sist jeg bakte brødet, tilsatte jeg litt oregano og chili flakes.

Ca 5 g karbo pr 100 gram brød

Kjempegodt.

Vel bekomme!

 

#Glutenfritt, #Lavkarbo #Paleo #sukkerfri #sunt #helse #Steinalderbrød #brød #Laktosefri #hjemmelaget #hjemmebakt #baking #brødbakst #matfrabunnen #suntoggodt

 

Foccatia - enkleste oppskrift - perfekt brød.

 

Min beste og enkleste oppskrift har jeg fått av en venninne, og denne slår aldri feil. 



 

1 kg mel 

20 gram salt

1 pakke fersk gjær

1 liter lunkent vann

Bland alt sammen, og la det heve på et lunt sted i cirka 30 minutter. 

Hell deretter deigen over i en stor langpanne med bakepapir. 

Fordel det jevnt utover.

Hell deretter en liten mengde med olivenolje over deigen,

og trykk små dolper, slik at oljen renner ned i dem.

Tilslutt strør du over grovt havsalt eller maldonsalt,

soltørkede tomater eller sorte olivener og rosmarin.

Sett direkte inn i varm ovn på 250 grader.

Stekes i 25 minutter til gylden overflate. Smaker himmelsk.

Og gir en nydelig duft i huset.

Super som brød til supper og gryter.

 

#brød #bakst #foccatia #oliven #olivenolje #rosmarin #baking #hjemmelaget #matfrabunnen

#gresk #nybakt #suppebrød #gresksalat #maldonsalt

Kjøttdeiggryte.

I dag var det kjølig ute og vi hadde lyst på noe varmende og godt til middag.



 

Det vi hadde i skapet var en pakke kjøttdeig av storfe, en boks hermetiske erter og en boks grovhakkede tomater, samt fløte, krydder og løk. Da ligger det an til en lettvint kjøttdeiggryte. Denne kan endres etter hva du har i skapet, og hva dere liker. Jeg pleier å knuse noen einebær i sausen på fløtebaserte gryter, jeg syns det hever smaken, minner litt om en litt rustikk viltgryte.

Start med å steke en pakke kjøttdeig i litt smør i stekepanna. Krydre med salt og grov pepper.



 

Tilsett deretter en boks med hermetiske erter, en boks med grovhakkede tomater, en halv løk, grovhakket. Kok opp dette i panna å la det simre til det er kokt inn og har en grytekonsistens.






 

Nå kan du krydre med hva du vil, og du kan også tilsette flere grønnsaker hvis du ønsker det,

rosenkål og sopp vil passe godt syns jeg.

Jeg smaker til grya med hvitløk, paprika, rosmarin sammen med noen knuste einebær.

Gryta kan godt serveres som den er, men jeg tilsatte nå en halv boks fløte som kokte inn til en tykk og kremete saus.

Serveres gjerne med en grønn salat, potetmos eller blomkålmos og gjerne godt brød. 

Ingredienser

(Dette er kun retningsgivende, du kan bruke hva slags kjøtt og krydder du ønsker)

400 gr. kjøttdeig

En halv løk

Et fedd hvitløk (kan sløyfes)

En boks grovhakket tomat

En boks hermetiske erter (kan godt byttes ut med en liten pose frosne, grønne erter)

Salt og grov pepper

Einebær

Rosmarin

Smør til steking

 

 

 

Hjemmelaget tomatsuppe. Serveres med persilledryss.




 

Ingredienser

1 løk

1-2 fedd hvitløk

2 bokser hakkede tomater

1 liter vann

1-2 buljongterninger (grønnsak eller kylling)

Salt og pepper

Persille/grønnkål til pynt

Rømme til servering

Stek løken gylden i smør, sammen med hvitløken.

Pass på så det ikke brenner seg, da blir det brent smak på suppa.

Kok opp vannet og tilsett buljongterninger, tomater og løk.

Dette gis et oppkok og småkoker videre i 10 minutter.

Suppa blendes til den er glatt med en stavmikser.

Smaksett med salt og pepper, husk buljongterningen er salt,

så det trengs ikke mye.

Tilsett litt grønne urter ved servering.

Gode urter til dette vil være persille, basilikum, timian eller oregano.

Eller toppes med litt persille.

 Serveres gjerne med halve hardkokte egg og godt brød.

Foccatia og en god aioli hever retten til et festmåltid.

VEL BEKOMME!

 

#matfrabunnen #tradisjon #hjemmelaget #tomat #tomatsuppe #suntoggodt #helse #glutenfri #sukkerfri #lavkarbo #lettvint #aftensmat

 

Grønnsaksuppe med grønnkål.

Dette er en lettvint og rask hverdagsmiddag som krever minimalt med tid. Og den smaker godt. Den er også sunn og næringsrik, så hva mer kan man ønsker seg i en travel hverdag?

Ønsker du en vegetar variant, er det bare å droppe pølsebitene.

 



 

Til 4 personer trenger du:

2 gulrøtter

½ sellerirot

3 poteter

3 middagspølser/6 grillpølser

½ purre

1 pose grønnkål

1 liter vann

2 buljongterninger (grønnsak eller kylling)

Litt salt og pepper

Finhakket persille               

Skrell, skyll og kutt rotgrønnsaker og pølse i terninger, purre deles på langs og skylles godt før den snittes opp i tynne ringer. Grønnkål skylles og snittes i strimler.

Ha alt over i en gryte og tilsett vann og buljongterninger. Rotgrønnsaker passer fint i en slik suppe, men du tar hva du har. Du behøver ikke slavisk følge oppskriften. Hvis du har dårlig tid, kan du bruke frosne grønnsaker.

Suppen kokes opp, og småkoker i 15 minutter, til grønnsakene er møre. Smak til suppen med salt og pepper. Tilsett finsnittet grønnkål 2-3 minutter før den er ferdig.

Server med persilledryss og gjerne med litt godt brød.

Ovnsbakt ørret med potetbåter og grønnsaker.

Det blir nok ikke grilling allikevel i dag, det er altfor kaldt ute. Men grillsesongen nærmer seg med stormskritt.

Men det blir ovnsbakt ørret med potetbåter.

I dag hadde jeg en bein-fri ørretfilet med skinn. Denne krydres med salt og pepper, før den settes inni ovnen, med skinnsiden ned. 

I dag satte jeg den inn i ovnen i aluminiums-form, noe som fungerte helt fint. Litt mindre stekeovnvask etterpå er helt greit. Den trenger ca. 20 minutter på 180 grader. Det er lett å se når den er ferdig, da skifter den farge, flaker seg, og det bobler og koker kraft rundt fisken. Det er fett som smelter under stekingen og gjør den saftig og god.

Potetene skylles og deles i båter med skall. Legges i en ildfast form. Ringle over litt olje og krydre med salt, pepper, hvitløk, oregano, eller andre krydderier du syns passer.  Settes inn i ovnen sammen laksen i 180 grader, ca. en halvtimes tid, eller til de har fått gyllen farge og er møre.



 

Dette serveres med grønnsaker, salat og forskjellige kremer i stedet for saus. Jeg lagde Maiskrem, Pepperrotkrem og en krydderdipp av rømme. Smaker nydelig.

 

Oppskrifter på kremene finner du på bloggen min.

 

VEL BEKOMME!

Pepperrotkrem - rømmedipp - maiskrem.

Fin-været og sommeren er i anmars og tiden er inne for grilling.

Og er det dårlig vær, egner disse sausene seg like godt til ovnsbakt kjøtt og fisk. 

Dette erstatter både saus og salatdressing hos oss.



 

Pepperrotkrem

3 dl lettrømme

2 ss revet frisk pepperrot eller fra tube

14 ts salt

14 ts pepper

Bland rømmen med pepperrot, smak til med salt og pepper.

Husk at krydder i meieriprodukter blir sterkere når det står, så smak til rett før servering.

Smaker nydelig til ovnsbakt laks eller grillmat.

 

DIPP

 

Passer til chips eller rå grønnsaker, men bruker den også som salatdressing, og til ovnsstekte potetbåter.

3 dl lettrømme

To fedd hvitløk

Chili-flakes

Krydder/urter

14 ts salt

14 ts pepper

 

Rør opp rømmen. Knus hvitløksfedd og rør inn i rømmen.

Krydre etter smak. Gjenre med chili, hvitløk, paprika, oregano, cummin eller timian.

Litt salt og pepper trengs for å balansere syren i rømmen. 

Husk at krydder i meieriprodukter blir sterkere jo lengre den står, så det er smart å smake til ved servering.

 

MAISKREM


2 bokser maiskorn
2 dl matfløte
½ ts salt
½ ts nykvernet pepper

Ha maisen i en kasserolle sammen med fløten og kok opp.

La det småkoke i 3-4 minutter.

Deretter moser jeg maisblandingen til en krem med en stavmikser.

Smakes til med salt og pepper.

Smaker godt til stekt kjøtt eller kylling.

Så nå er det bare å klargjøre laksen, kyllingen og skjære poteter i båter.

Så er alt klart til i ettermiddag.

Vel bekomme.

#maiskrem, #pepperrot, #pepperrotkrem, #mais, #rømme, #dipp, #grilling, #salatdressing, #sommer, #sommermat

Hjemmelaget iskrem - Lettvint og god dessert.

Jeg lager ofte noe godt til dessert eller kveldskos, og da er det lettvint å lage noe av bær.  Jeg bruker ofte frosne bær, men i sesong bruker jeg selvsagt friske.

Ta opp bær fra fryseren. Pisk fløte til krem. Hell oppi bær og krem i ett smalt beger og kjør sammen med stavmikseren.



 

Dette blir nå til nylaget frisk iskrem. Bruk valgfrie bær. Her har jeg brukt frosne solbær. Smaker av sommer.

Serveres straks i små skåler. Kan evt. søtes med søtning eller sukker hvis du syns bærene er for sure. Jeg bruker ikke sukker, syns det smaker godt uten, jeg tror søtsmak er en vanesak.

Denne desserten er #laktosefri, #glutenfri og #lavkarbo

Om meg.

Jeg elsker å lage mat. Matlaging er rekreasjon for meg. Jeg liker også veldig godt å lage mat som er sunn og rimelig. Og lettvint. Det betyr ikke alltid at det er raskt å lage, men ikke så mye jobb. Noe mat er såkalt slowfood, tar ofte lang tid, men krever minimalt med arbeid underveis. Det skal bare stå å putre, simre og godgjøre seg i noen timer, før det blir himmelsk godt. Tid og kjærlighet gjør alltid maten god.
Jeg liker også veldig godt å benytte meg av sesongens råvarer, gjerne kortreiste, og mye friske urter som jeg liker å dyrke i egen kjøkkenhage. At maten blir billigere enn halvfabrikata er enda et stort pluss, også at det er mer næring. I tillegg til at man kan unngå sukker, salt og andre unødvendige tilsetningsstoffer, og man vet hva rettene inneholder.
Så jeg ønsker å dele noe av min kunnskap om lettvinte, gode og rimelige måter å lage god mat på. Mye er også tilpasset ulike intoleranser, jeg bruker lite sukker og mel. Så mye av maten kan spises av de som ikke tåler gluten eller sukker, fint på lavkarbo og paleo.
Jeg ønsker å inspirerer til mer hjemmelaget mat av nyttige råvarer. Holde kostnadene nede ved å unngå dyre halvfabrikata og pose-mat. Jeg vil dele mine ideer, tanker, tips og oppskrifter i min egen blogg, Bentes Kjøkken ? hverdagsmat fra bunnen.
Jeg er en selvlært hobbykokk, og er litt over gjennomsnittet interessert i mat. Jeg har oppfostret 3 barn på en lønn, og har dermed lært meg å holde matbudsjettet nede. Jeg har også laget all babymat selv, og vil etter hvert vise dere hvor lettvint dette er, og tenk på hvor mye sunnere det er for barnet, og ikke minst hvor mye penger det er å spare på det.
Jeg er født og oppvokst i Trondheim. Nå er barna spredd rundt omkring, men vi samles over god mat i ferier og høytider.
Det er ikke bare familien min som jeg liker å samle og invitere på middager. Jeg elsker å stelle i stand til middager for venner også.
Matlagingen som hobby har jeg fått fra min farmor i København. Der i huset var det noe som de kaller «ærlig mad». Dvs. all mat er lokal og hjemmelaget fra bunnen.
Jeg henter mye inspirasjon fra matprogrammer og oppskrifter på nett og i kokebøker.
Jeg har lest mange kokebøker som kveldslektyre på senga
På reiser er det ofte like spennende å gå i matbutikker og markeder for å se på det utrolige utvalget av spennende råvarer. Og jeg må innrømme at jeg ofte har kofferten full av mat og drikke når jeg kommer hjem.
Jeg elsker også å dyrke egen urter, grønnsaker blir det verre med, nå som jeg ikke har stor hage lengre. Men urtene inspirerer også, og det er jo så hyggelig å kunne gå ut å klippe inn noe friskt, grønt til matlagingen. Håper derfor jeg kan inspirere flere til å bli glad i å lage mat, og å finne ut at det er mye glede i å lage maten fra bunnen av. Gode lukter sprer seg på kjøkkenet. Det er helse for kropp og sjel.

Spinatsuppe.

Sunt, lettvint og godt. Jeg bruker frossen spinat, billig og smart. Med frossen spinat trenger du ikke å blende suppen med stavmikseren, den blir glatt bare av å koke i vannet.

Spinaten er ferdig hakket opp, så det er bare å putte terningene fra posen rett i gryta. Tilsett vann slik at det dekker. Kok opp.

 



 

Når suppen har kokt noen minutter, tilsetter jeg fløte eller melk, evt. litt mer vann for å få den så tykk/tynn jeg ønsker. Jeg liker den ganske tykk. Salt og pepper må til. Og litt gurkemeie for sunnhetens skyld.

I dag tilsatte jeg litt grovhakket ingefær også, dette fordi vi brygger på en forkjølelse. Like godt å få det bort med en gang. Ingefæren gjør suppen litt hot. Rør gjerne inn en liten klatt smør før servering for å få en rund smak og blank suppe.

  • En pakke frossen spinat
  • Ca. 5 dl vann
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • Krydder etter ønske
  • 1-2 dl fløte eller melk.

    Server gjerne med en klatt rømme og halve hardkokte egg. Og godt brød.

 



Suppen er #glutenfri, #laktosefri ved å benytte laktosefri meierivarer og #lavkarbo hvis du velger bort brødet.

Blomkålsuppe med paprika.

Begynn med å ta frem alle råvarene du skal bruke, så blir det enklere å komme i gang. Du trenger også en god kniv, skjærebrett og en stavmikser for å lage denne suppa.

Finhakk løk og hvitløk. Smelt smør i en kjele og stek løk og hvitløk til løken blir blank. Pass på så hvitløken ikke brenner seg, da blir det brent smak på suppa.


 

Blomkålen deles i små buketter, bruk også stilken. Skylles godt under rennende vann. Has over i kjelen sammen med løken. Hell over vann til blomkålen så vidt er dekket. Kok til blomkålen er mør, ca. 8-10 minutter.

Hell av kokevannet, men ta vare på det, for du skal spe suppen med det etterpå.



 

 

 

Ha i paprika sammen med blomkålen og kjør det hele glatt med en stavmikser. Tilsett smør og spe med blomkålvann til ønsket konsistens. Tilsett gjerne litt fløte eller rømme for litt mer kremete suppe. Smak til med salt og pepper og evt. buljongterning.

Ingredienser:

½ løk                               

1-2 fedd hvitløk

1 blomkålhode

Vann

1 boks paprika

2 ss smør

Salt og pepper

1 buljongterning hvis smaken er litt tam

½ dl fløte evt. rømme/creme fraiche

Serveres med godt brød og gjerne litt finkuttede urter etter smak.

Denne suppa er #lavkarbo og #glutenfri. Vil du ha den #laktosefri, bruker du laktosefri rømme/fløte og smør.

Oksegryte med tomater og kokosmelk.

I dag har jeg god tid til matlagingen, derfor blir det en oksegryte som skal stå å trekke i lang tid. Den behøver ikke å stå så veldig lenge, men når jeg har tid, syns jeg den blir bedre jo lengre den står, gjerne ca. 1 1/2 - 2 timer.

Jeg tok en stor oksestek/flatbiff som jeg skar i terninger, brunet i varm panne, i omganger, slik at alle bitene fikk fin steke-skorpe. Dette har jeg opp i en gryte,



før jeg tilsetter paprika og løk i terninger.



 

Tilsett en boks med hermetiske tomater og kok opp. Jeg lar dette stå i en times tid på svak varme, slik at det får trekke og godgjøre seg. En stund før servering tilsettes en boks med kokosmelk, salt, pepper, hvitløk, chilli og det du måtte ønske av krydderier. Jeg tar bare litt på slump og smaker meg frem. 



Gryta serveres gjerne med ovnsbakte potetbåter, kokt ris eller med blomkål-ris hvis du vil ha retten lavkarbovennlig. Den er også glutenfri og laktosefri.

Du trenger til 4

800 gr flatbiff av storfe/oksestek i terninger

1 boks kokosmelk

1 boks hermetiske tomater

1 løk

2 røde paprika

salt, pepper, krydder etter smak

 

VEL BEKOMME!

 

 

 

Nye urter til krydderhagen.



Ikke all verden man får med seg hjem på flyet, men noen urter ble det i alle fall. Her er det salvie, oregano, sitrontimian og rosmarin. Alle er lettstelte og veldig voksevillige.

I tillegg ble det en Forglemmegei. Nydelig staude som kommer til å lyse opp i mange år fremover.
 

Hakkebøf med grønnsaker på en-to-tre.

Etter en hyggelig dag på Hagemessa på Lillestrøm, blir det lettvint middag på oss.



Hakket oksekjøtt/kjøttdeig av storfe uten salt og vann. Pakken deles opp i 2, 3 eller 4 deler alt etter hvor store bøffer du ønsker og formes til flate burgere. Hakkes litt på begge sider med en kniv for å få fin form. Legges i varm panne og strøs med salt og pepper og valgfritt krydder. Jeg brukte her litt hvitløk og litt chili. Stekes noen minutter på begge sider til de er gjennomstekte.

For å gjøre det enkelt tok jeg en pose frosne grønnsaker, wok blanding, og stekte i panna som tilbehør. Lettvint og godt.

Nå skal maten nytes i strålende kveldssol her i Lillestrøm.

Ha en fin dag videre.

 

 

Kveldskos - grønnsaker med dipp.

Grønnsaker med dipp ? kveldskos foran tv-en.



 

Litt inspirasjon til fredagskvelden, eller bare til en hvilken som helst kveld foran tv-en eller kanskje til en hyggelig vinkveld med gode venner.


Ta de grønnsakene du liker best. Stangselleri, tomater, blomkål, paprika, slangeagurk og lignende. Lag dipp av en boks rømme som tilsettes krydder og fylles i en paprika som på bildet.

Forslag til rømmedipp. 3 dl rømme/kesam, tilsett litt paprika, chili, hvitløk, salt og pepper.

Blomkålgrateng

 

 

Spiser du lavkarbo eller ønsker å kutte ned på karbohydratene,

er en blomkålgrateng et godt alternativ til potetene.

 Retten er glutenfri.

Med ost og bacon kan de vel ikke bli feil?

Del blomkålen i små buketter, skylles godt i kaldt vann.  

 

Hakk løk og paprika.

Sausen lages av kremosten og kremfløten. Dette piskes sammen,

og du får en tykk og god ostesaus.

Smakes til med urter og salt, pepper.

Du trenger ikke steke grønnsakene på forhånd.

Stek baconet i en stekepanne.

Alt helles i en stor ildfast form, pass på så den ikke blir altfor full,

da koker det over.

Dryss på litt hvitost på toppen.

Gratengen stekes midt i ovnen, gjerne på rist, i ca. 35-40 minutter,

på 180 grader, varmluft.

Ta den ut å la den stå å sette seg litt før servering.

Du kan utelate bacon og servere vegetar,

eller som tilbehør til valgfritt kjøtt,

kylling eller fisk til.

Gjerne sammen med en grønn salat.

Du trenger:

1 blomkålhode

1 løk

1 rød paprika

  2 esker fløteost(krydderost eller urter)

2-3 dl kremfløte

1 pk smårettbacon

Urter, salt, pepper.

Revet hvitost

 

 

#matfrabunnen #hjemmelaget #tradisjon #altienform #lavkarbo #Glutenfri #grønnsaker #sukkerfri #dia #blomkål #blomkålgrateng #bacon #hvitost #familie #rustikkmat #sunt #middag #kveldskos

 

Kjøttsuppe

Kjøttsuppe

 Ca. 6 porsjoner

Suppe er rimelig og lettvint mat. Lag mye slik at du har rester til flere dager, så blir det lettvint å bare varme opp på dag to. Lager du mer enn til to dager, er suppen fin å fryse. Smart å ha i fryseren til travle dager.

1 kg svineknoke (evt. annet kjøtt eller pølser), ca. 2 liter vann.

Kokes til mør, 1-1 ½ time. Knoken gir fin kraft til suppen, så spar kokevannet.

Ta opp knoken og rens av alt kjøttet, skjæres i små biter og puttes tilbake i kjelen. Tilsett 4 gulrøtter i terninger, 5-6 store poteter i terninger, ca 500 gr rotgrønnsaker i terninger (kålrot, sellerirot eller lignende). En purreløk deles på langs og vaskes godt, det er ofte jord og sand inni purreløken. Deles deretter opp i strimler. Alle grønnsakene symrer med i suppen til de er møre, ca 20 minutter. Men det er godt å la den symre lenge. Smakes til med et dryss grovpepper. Dryss gjerne over finhakket persille ved servering. Serveres med godt brød eller flatbrød.



 

1 kg svineknoke, røkt og saltet, med ben

2 liter vann til koking

4 gulrøtter, i terninger

5-6 poteter, i terninger

500 g sellerirot, kålrot eller lignende, i terninger

1 stor purre, i strimler

Sort pepper

Persille

 

Lag gjerne mye suppe når du først er i gang.

Suppen kan gjerne fryses.

Vel Bekomme!

Tabell for mål og vekt

Tabell for mål og vekt


  Vekt


Tilsvarer

  1 kg

1000 gram

  1 gram

1000 mg

  1 mg

0,001 gram

  1 Ib (pound)

0,453 kg

  1 gr (grain

64,8 milligram

  1 oz (ounces)

28,35 gram

  3,5 oz

100 g

  1 st (stone)

6,35 kg

  1 qu (quarter)

2 stones

Volum

Tilsvarer

  1 liter

10 dl

  1 liter

100 cl

  1 liter

1000 ml

  1 fl oz (fluid ounze-Eng)

0,28 dl

  1 fl oz (fluid ounze-US)

0,3 dl

  1 kopp

ca 2,4 dl

  1 tekopp

ca 2,5 dl

  1 kaffekopp

ca 1,5 dl

  1 pint eng

5,68 dl

  1 pint amerkansk

4,73 dl

  1 cup eng

2,84 dl

  1 cup US

2,37 dl

  1 quart eng

1,136 l

  1 quart amerikansk

9,5 dl

  1 gal (gallon) eng

4,551 liter

  1 gal (gallon) US

3,791 liter

  1 gill (gi) eng

1,42 dl

  1 imperial gallon eng

4,55 l

  1 tablespoon US

14,7 ml

  1 dry quart US

1,1 liter

  1 dry pint US

5,51 dl

  1 matskje (ms)

1 spiseskje

  1 spiseskje (ss)

15 ml

  1 teskje (ts)

5 ml

  1 kryddermål

1 ml


  Barmål


Tilsvarer

  1 dash

0,9 ml

  1 splash

3,7 ml

  1 shot

29,5 ml


  Antall


Tilsvarer

  1 gross

144 stk

  1 dusin

12 stk

  1 snes

20 stk

Mål til vekt/volum ved baking


  Mål


Ingrediens


Tilsvarer vekt

  1 liter

Hvetemel

0,5 kg

  1 dl

Hvetemel

50 g

  1 dl

Grovt Mel

55 g

  1 ss

Mel

10-12 g

  1 dl

Potetmel

80 g

  1 dl

Havregryn

35 g

  1 ts

Bakepulver

3-4 g

  1 ss

Salt

20-25 g

  1 ts

Salt

5 g

  1 dl

Sukker

85 g

  1 ss

Sukker

15-20 g

  1 dl

Melis

60 g

  1 ts

Støtt Krydder

3-4 g

  1 dl

Nøttekjerner

50 g

  1 dl

Sirup

150 g

  1 ss

Sirup

20-25 g

  1 dl

Rosiner

60 g

  1 ss

Smør

25 g

  1 ss

Smeltet Smør

15 g

  1 dl

Væske

5 store ss

  1 dl

Olje

80-90 g

  1 dl

Salt

115 g

  1 dl

Semule

65-70 g

  1 dl

Risengryn

95 g

  1 dl

Erter

95 g

  1 dl

Brune Bønner

100 g

  1 dl

Knust Kavring

40-50 g

  1 dl

Tørkede Nyper

35-50 g

  1 dl

Mandler

65 g

  1 dl

Hakket Løk

50 g

  1 dl

Frisk Sopp

1/4 boks hermetisk

  1 liter

Rå Poteter

700 g

  1 liter

Kokte Poteter

600-700 g

  1 liter

Kokte Epler

500 g

  1 liter

Bær

500-600 g

  

1 ts

5 ml

1 ss

15 ml

1 kopp

2,4 dl

1 dl revet ost...... = ca. 30 g

1 dl sagogryn....... = ca. 65 g

1 dl smør/margarin = ca. 90 g

Forkortelser

ss = spiseskje/tablespoon
ts = teskje/teaspoon
l = liter
dl = desiliter
kg = kilo
g= gram
g = grader celsius/degrees

Ting du bør ha på kjøkkenet.

Gode kniver i forskjellige størrelser (Claes Ohlson har rimelige, men gode kniver)

Kjøkkenmaskiner (Food prosessor, Stavmikser, kjøkkenmaskin med stor bolle og

Elte-krok o.l.)

Rivjern, dørslag, skjærefjøler.

Men viktigst av alt er stavmikseren min.

Den hadde jeg ikke kunnet leve foruten.