hits

august 2016

Kjøttsaus - til pizza, lasagne eller andre pastaretter. Stor posjon, fyll fryseren.



Ingenting er vel bedre enn en god hjemmelaget kjøttsaus til forskjellige retter.

Jeg lager mye når jeg først er igang, så fyller jeg frysteren med ferdiglagde pastaretter,

og ferdig kjøttsaus.

Her har jeg brukt:

ca 800 gr hakket oksekjøtt.

1 løk, hakket

5 fedd hvitløk, knust og finhakket

1 hakket gulrot

1-2 paprika i strimler

oregano

3 bokser hakkede tomater



Stek kjøttet, og tilsett grønnsakene.

Så tilsettes tomatene, og gryta settes på varmen og får stå og simre i lang tid.



Etter en god stund,

er alle smakene kokt godt sammen,

og kjøttsausen er ferdig.

Smak gjenre til med litt krydder,

og salt og pepper.

#hjemmelaget #tradisjonsmat #glutenfri #lavkarbo #sukkerfri #dia #fredagskos #kjøtt

 

Laksesalat til lunsj, med pesto og gurkemeiedressing. Smaksbombe.



Her er dagens lunsj.

Ganske enkelt når man har laget opp alt fra før og finner det i kjøleskapet om morgenen.

Her er det en frisk salat, noen sukkererter for ekstra krønsj.

Ovnsbakt laks i biter, toppet med en god klatt hjemmelaget pesto.

Friskt og godt å finne ved lunsjtider.

Jeg lager også en dressing til.


Her er det mager kesam, smaksatt med salt og pepper,

chiliflak, hvitløk og masse gurkemeie.

Den blir gul og fin, og sørger for at man får i seg kvoten med gurkemeie for hele dagen.

Godt for betennelse og fordøyelse.

Super lunsj.

Skikkelig saftig smaksbombe.

GOD APPETITT.

#salat #laks #rømmedressing #kesam #kvarg #gurkemeie #pesto #lavkarbo

#glutenfri #sukkerfri #Hjemmelaget #matfrabunnen #sunt #suntoggodt #helse #helsekost
 

Glutenfri og lavkarbo pasta. Lettvint variant som ikke krever kjevling.



Det verserer mange ulike varianter av glutenfri og lavkarbo pasta uten tilsatt hvetemel.

Jeg har prøvd flere av dem, og nå ble det en lettvint variant jeg prøvde ut, uten kjevling.

Her tok jeg ganske enkelt å pisket egg og ost,

og tilsatte fiberhusk.



Jeg brukte 5 egg

1 pk/200 gr Philadelphia naturell

2 ts fiberhusk

Dette blendes sammen med en stavmikser.



Blandingen helte jeg ut i en bakepapirkledd langpanne.

Dette stekes i ca 20 minutter på 150 grader, 

midt i ovnen.

Tas ut og kjøles ned før det strimles opp i ulik tykkelse,

etter som hva du skal bruke det til.



Her blir det tagliatelle.

Godt med en god kjøttsaus over.

Hvis du vil ha deigen tynnere,

bruk 4 egg og bland dette sammen.



 

Vel bekomme.

#Dia #Glutenfri #lavkarbo #sukkerfri #pasta #tagliatelle #hjemmelaget #matfrabunnen 

Estragonmajones - perfekt til grillmat i stedet for bearnaise.

4 eggeplomme (romtempererte)

ca 2 dl Rapsolje

Estragon

1 ss sitronsaft

salt




Viktig:
Alle ingredienser må ha samme temperatur.

Ha eggeplommer i en høy beholder og pisk sammen med stavmikseren.




 

Hell oppi olje i en tynn stråle. Pisk godt til oljen er absorbert og majonesen er blank, tykk og glatt.



 

Krydre med litt salt, estragon, og en skvett sitronsaft.

 

Kvæfjordkake eller Verdens Beste. God kake har mange navn. Har du noe å feire, så er denne kaken en vinner.

I dag er det feiring og klart for kake.

Denne passer i de flest anledninger

Fødselsdager, konfirmasjoner eller 17. Mai.


Kakebunn:
100 g smør
100 g sukker
4 eggeplommer
100 g hvetemel
1 ts bakepulver
4 ss melk

Marengs:
4 eggehviter
200 g sukker
75 g mandler

Fyll:
5 dl ferdig romkrem eller vaniljekrem
3 dl kremfløte

Kakebunn:

Pisk smør og sukker til smørkrem. Pisk inn en eggeplomme av gangen.

Sikt sammen mel og bakepulver. Bland inn i deigen sammen med melken.

Smør deigen tynt utover bunnen i en stor, bakepapirkledd langpanne.

***

Visp eggehvitene stive. Tilsett sukkeret og pisk videre til stiv marengs.

Fordel jevnt over deigen i langpannen.

Strø over hakkede mandler eller mandelflak.

***

Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i 25 min.

 

Avkjøl kaken helt i formen. Hvelv så ut kaken og fjern bakepapiret.

Snu kaken tilbake, slik at marengssiden vender opp.

Del kaken i to deler på midten slik at kaken får halv størrelse.

***

Pisk kremfløten til fyllet til stiv krem.

Bland krem og romkrem/vaniljekrem.

Ha kremfyllet mellom kakebunnene.

 

Vel bekomme!

#feiring #bursdag #kake #krem #17.mai #matfrabunnen #tradisjon #hjemmebakt #kake #selskap 

 

 

 

 

Fiskekroketter. Med revet gulrot og poteter. Skikkelig retro-mat.


 

800 gram torsk eller annen hvit fisk

litt salt og pepper

1 neve persille

Litt hakket løk

1 egg

smør til steking

Til griljering/panering

brødrasp/griljermel fra butikken

 eller

knust baconcrisp.

Start med å knuse baconkrisp:



Disse helles i en foodprocessor og kjøres til de er finmalte.



Oppbevares i tett boks til det skal brukes.

Holder lenge så lag gjerne opp mye når du først er igang.



***

Vask fisken og skjær den i stykker.
Ha den i en Foodprosessor og kjør den seig med litt salt.


Tilsett pepper, persille, løk og eggeplommer.

 


Form deigen til passelige små fiskekaker. Vend dem i brødrasp eller baconcrisp.

***

Stek krokettene i smør på begge sider til de er sprø og pent brune.
La dem stå ved svak varme til de er gjennomstekte.


Serveres med dansk remulade, revet gulrot og gjerne kokte poteteter, eller en frisk, grønn salat.
 
Vel bekomme.
 

Couscous-salat med urter og sprøstekt kylling. Eller blomkål-couscous for lavkarbo-versjon.



 

Blomkål kan brukes til så mangt,

og når blomkålen er i sesong,

må vi bruke mye av den.

Sunt og godt, og rimelig mat blir det også.

Her lager jeg blomkålris av den,

til en couscous-salat, for å gjøre den glutenfri og lavkarbo.



Oppskrift på hvordan du lager blomkålris, finner du på bloggen min.

Jeg starter med kyllingen.

Skyll og tørk kyllingfiletene, og del dem i mindre biter.

Disse sprø-stekes i varm panne med smør,

eller som her; 

i ovnen.



Krydres med salt og pepper.

 

Tilbered couscous etter anvisning på pakken og avkjøl,

eventuelt lag blomkålris.

Mine favorittsmaker er hvitløk, sitron og persille.

Dette sammen gir en vidundelig smak.

Friskt og godt.

Så her bruker jeg disse smakene.

Tilsett finhakkede urter og hvitløk.

Sitronsaft helles over couscousen og bland godt.

La det hele trekke smak i minst en time.

Server med sprøstekt kylling eller annet snadder.

 

 

Til 4 porsjoner trenger du:

4 kyllingfileter

3 dl couscous

eller blomkålris

1 stor neve hakket bladpersille

2 fedd finhakket hvitløk

1 sitron - kun saften

Så er det bare å forsyne seg.

Sunt og godt.

 


 

Bon Apetitt!

 

#Salat #suntoggodt #blomkål #couscous #smakenavsommer #urter #lavkarbo #glutenfri #sukkerfri #hjemmelaget #matfrabunnen

#hjemmelaget #matfrabunnen #blomkål #persille #couscous #suntoggodt #lavkarbo #helse #glutenfri #laktosefri #dia #sukkerfri #salat #lunsj

 

 

BLOMKÅLRIS.

Blomkål kan brukes til så mangt,

og når blomkålen er i sesong,

må vi bruke mye av den.

Sunt og godt, og rimelig mat blir det også.

Her lager jeg blomkålris av den,

perfekt tilbehør til det meste.

Skyll og vask et blomkålhode.

La det renne godt av seg og del det i bukketter.

Ha disse i en foodprocessor.



Kjør dette til det blir finkornet og ligner på ris.

Oppbevares i tett boks i kjøleskapet.

Holder seg godt i flere dager.

#blomkål #blomkålris #lavkarbo #helse #suntoggodt #matfrabunnen #hjemmelaget #høst #sesongvarer #kortreist #sukkerfri #glutenfri #laktosefri 

Hjemmelagde fiskekaker. Lettvint og greit med foodprocessor og kjøpefisk fra butikken.

800 gram torsk eller annen hvit fisk

litt salt og pepper

1 neve persille

1 egg



smø
r til steking

 

Vask fisken og skjær den i biter.
Ha den i en Foodprosessor og kjør den seig med litt salt.
 


Tilsett pepper, persille og egg.

 


Form deigen til passelige små fiskekaker.
Press deigen godt sammen, den har lett for å falle fra hverandre.


Stek fiskekakene i smør på begge sider til de er sprø og pent brune.
La dem stå ved svak varme til de er gjennomstekte.



 

Så er det bare å servere.



 

Serveres med dansk remulade, revet gulrot og gjerne kokte poteteter, eller en frisk, grønn salat.
Vel bekomme.

Gresk yoghurtbrød. Lyse, myke, deilige brød.

2 liter hvetemel

4 dl kruskakli

1 kg gresk yoghurt

5 dl melk

2 ts salt

1 pk gjær



 

Alt blandes godt sammen og kjøres gjerne i en kjøkkenmaskin.



 

Deigen blir litt løs, men da hever den godt.

La den heve til det dobbelte.

Deigen formes til runde brød, småbrød eller store, evt ha deigen i brødformer.




Etterheves i formene.



 

Stekes midt i ovnen på varmluft i ca 40 minutter.

Juster tiden etter størrelse på brødene.

Pga yoghurten trenger de litt lengre tid enn om du bruker vann.

Når jeg steker i form, tar jeg de ut på slutten, for å få sprø skorpe hele veien rundt.



Så er det bare å vente til de kjøles ned litt før du kan skjære i dem.

#hjemmebakt #brød #brødbakst #gjærbakst #hvetebakst #hjemmelaget #matfrabunnen #matpakkebrød #matpakker #Saftigebrød #fyllfryseren #semesterstart #skolestart

 

 

 

Hjemmelaget yoghurtis med blåbær og lakris.



Å lage iskrem er lettvint og godt.

Og ikke trenger du iskremmaskin heller.

Her får du helt naturlige smaker,

og uten tilsetningsstoffer eller sukker.

Naturlig søtet med bær.

Og sunne antioksidanter.

Å bruke av naturens spisskammer er jo gratis og er fint å bruke når det er sesong.

Her bruker jeg ganske enkelt gresk yoghurt, sammen med blåbær og lakris.

Lakris kan utelates, men det er min favoritt, og jeg syns det smaker godt sammen med bær.

En annen smakskombinasjon som smaker knallgodt er bringebær og lakris.

Bruk gjerne vanilje, eller andre smaker du liker.

Alt blandes sammen i en skål,

og settes i fryseren.

Så er det bare å vente til den er gjennomfrossen før du kan forsyne deg.

Nydelig kveldskos med god samvittighet.

#is #hjemmelaget #iskrem #yoghurtis #lavkarbo #sukkerfri #blåbær #dia #glutenfri #matfrabunnen #dessert

 

KEBAB. Hjemmelaget nydelig kebab. Sommerens slager hos oss.

 

Kebab har blitt en gjenganger her i huset i sommer.

Etter at jeg fant ferdigstekte LIBA-brød i en innvandrerbutikk i Strømmen,

var suksessen klar.

Dette ble jo myye bedre enn ferdigkjøpte kebab,

og de kan fylles med hva som helst.

kylling, oksekjøtt og valgfrie grønnsaker.

 

Jeg startet med å steke hakket oksekjøtt.


 

Deretter lager jeg rømmedressingen.

Denne har godt av å stå å trekke litt før bruk.

Hakk opp to-tre fedd hvitløk og rør dette inn i en boks med rømme.

Krydre med salt og pepper.

Alt røres sammen og settes kaldt til servering.

Så er det å hakke opp salaten.

Her er det salat, kål, løk og minitomater.

Når kjøttet er ferdig, er det bare å finne frem lefsene å begynne å fylle.



Smør på litt sterk chillisaus, og fyll på med kjøtt.

Deretter masse salat over.


Så en god dose med rømmedressing.

Før de rulles sammen.




Så er det bare å nyyyte.

Dette ble kjempegodt.

Anbefales på det sterkeste.

 

Vel bekomme!

 


#kebab #kebabrull #rømmedressing #hjemmelaget #libabrød #suntoggodt#gjestemat 

Lyst og luftig deilig nybakt brød. Det smaker godt det. Og i tillegg er dette lavkarbo.



 

 

1/2 kopp smeltet smør

6 egg

1 ts bakepulver

1 kopp mel (blanding av kokos og mandel)

1/2 ts salt

 



 

Pisk eggene til eggedosis.

Tilsett de øvrige ingrediensene og rør det godt sammen.



 

Ha deigen i en bakepapirkledd brødform.

Stekes midt i ovnen i ca 40 minutter, 160-180 grader.



Vel bekomme.

#brød #baking #hjemmebakt #lavkarbo #sukkerfri #glutenfri #hjemmelaget #homemade #dia

 



 

KEBAB. Hjemmelaget nydelig kebab. Med ferdigkjøpte LIBA-brød.

Kebab har blitt en gjenganger her i huset i sommer.

Etter at jeg fant ferdigstekte LIBA-brød i en innvandrerbutikk i Strømmen,

var suksessen klar.

Dette ble jo myye bedre enn ferdigkjøpte kebab,

og de kan fylles med hva som helst.

Kan fylles med hva du vil, kylling, oksekjøtt og valgfrie grønnsaker.

Jeg startet med å steke kebabkjøttet.

Spredte det utover en langpanne og satte det midt i ovnen.

180 grader i 40-50 minutter.

Til det er gjennomstekt og fått fin farge.

Mens kjøttet står i ovnen, lager jeg rømmedressingen.

Denne har godt av å stå å trekke litt før bruk.

Hakk opp to-tre fedd hvitløk og rør dette inn i en boks med rømme.

Krydre med salt og pepper.

Alt røres sammen og settes kaldt til servering.

Så er det å hakke opp salaten.

Her er det salat, kål, løk og minitomater.

Når kjøttet er ferdig, er det bare å finne frem lefsene å begynne å fylle.



Smør på litt sterk chillisaus, og fyll på med kjøtt.


Deretter masse salat over.


Så en god dose med rømmedressing.

Før de rulles sammen.




Så er det bare å nyyyte.

Dette ble kjempegodt.

Anbefales på det sterkeste.

Vel bekomme!

 


#kebab #kebabrull #rømmedressing #hjemmelaget #libabrød #suntoggodt #gjestemat 



 

Eggesalat til lunsj. Lettvint og godt. Med ramsløk, gurkemeie og estragon.


Jeg ser ingen grunn til å kjøpe ferdiglaget eggesalat,

det er jo så lett å lage selv.

Og da får man jo presis den smaken man selv ønsker.

Her tar jeg tre hardkokte egg.

Tilsetter en god ss gurkemeie, ramsløk og estragon

Her brukes ikke et gram salt,

det rekker helt fint med bare alle de gode smakene av urtene.

Dette moses sammen med en gaffel, og tilsettes majones.

ca 1 dl går nok med for å få riktig, smørbar konsistens.


Røres sammen og settes kaldt til det skal brukes.

Smaker godt på en skive dansk rugbrød.



 

Vel bekomme.

#Lunsj #frokost #eggesalat #hjemmelaget #sukkerfri #matfrabunnen #majones

 

 

Sitronkylling med spinat og rotfrukter. Alt i ovnen - minimalt med arbeid.

Kylling er noe vi har ganske ofte, og det er derfor gøy å finne på nye måter å tilberede kyllingen på.

Sitron, timian og kylling er en god smakskombinasjon.

Og med smør, fløte og kraft kan ikke dette bli annet enn saftig og godt.

Du trenger:

1 kg kyllingfilet

1 ss paprika

salt og pepper

1 kvast sitrontimian

3 ss smør

3 fedd hvitløk

1 kopp kjøttkraft/buljong

1/2 kopp fløte

sitronsaft og zest fra en sitron

2 never hakket spinat.

Begynn med å reinskjære kyllingfiletene, og del dem i to på tvers.

Legges i en god og varm stekepanne med smør.

Strø på salt og pepper.

Hakk hvitløk å tilsett denne.

Legg over godt med grovhakket sitrontimian.

Dette stekes i god varme, til kyllingen har fått fin stekeskorpe på begge sider.


Klem over sitron.


Kyllingen legges i en ildfast form.

Jeg trengte to former for å få plass til alt.

Hell over alt det flytende.

Hakk spinaten og legg denne over i forma.

Legg på godt med sitrontimian, og smør.


Settes inn i varm ovn.

180 grader i 45-50 minutter.

Kyllingen blir vanvittig saftig og god,

og med en god smak av sitron.



Jeg serverte dette med ovnsbakte grønnsaker.

Her tar du hva du har, deler i små biter,

legger det på et stekebrett,

ringler over litt olje før det settes i ovnen sammen med kyllingen.

Jeg serverte sammen med ovnsbakte maiskolber og kryddersmør.


 

I tillegg til en sprø salat av spisskål, paprika, agurk og minitomater.

 



 

Vel bekomme.

#kylling #lemon #sitronkylling #ovnsbakt #lavkarbo #dia #hjemmelaget #glutenfri #onepotwonder

 

Suppemiddag er lettvint, sunt og godt. Dagens variant blir en grønn suppe av brokkoli og spinat.


Supersunn og supergrønn suppe.

Helt uten tilsetningsstoffer.

Her er det gjort enkelt.

Jeg hadde en halv pose med frossen brokkoli

og en halv pose med frossen spinat.

Dette has i en kasserolle.

Tilsett vann så det dekker grønnsakene.

Tilsett ett par buljongterninger.

Dette kokes opp.

La det stå å simre litt i noen minutter før dette kjøres glatt med en stavmikser.

Serveres med et godt dryss grovkvernet pepper over.

 

Enjoy.

#sunt #hjemmelaget #lavkarbo #sukkerfri #dia #glutenfri #vitaminbombe #helse #hverdagsmat


 

Kjøtt- og blomkålgrateng. Med smeltet ost på toppen. Det blir aldri feil.

Nå er tiden inne for å benytte seg av alle de norske, gode grønnsakene som finnes.

Blomkål er en av de jeg liker veldig godt,

den er lett å like, og lettvint å bruke.

Jeg syns den er god både rå og kokt, 

og denne gangen blir den brukt i en grateng.



Her starter jeg med å steke hakket oksekjøtt. 

Du kan bruke det kjøttet du selv ønsker.



Krydre med salt, pepper, hvitløk og chiliflak.



Rens og skyll blomkål.

Finhakk og fyll alt opp i en ildfast form.



Fyll på med en tykk, hvit saus.

Lages med smør, melk og hvetemel.

Vil du ha retten glutenfri og lavkarbo, er det bare å bruke en ricotta 

pisket opp med litt fløte,

i stedet for hvit saus.

Dryss godt med ost på toppen.

Settes inn i ovnen på 180 grader i ca 40 minutter,

til osten er

gylden og blomkålen er mør.

Så er det bare å servere.


Du trenger:

400 gr oksekjøtt, finhakket

smør til steking

1 blomkål

salt, pepper, hvitløk, chiliflak

revet ost

Hvit saus av 2 ss hvetemel,

2 ss smør, salt og pepper,

spe med melk til passe tykkelse.

Bon Apetitt.

#Grateng #blomkålgrateng #ovnsrett #hjemmelaget #sunt #sommermat #smakenavsommer

Rydding av kjøleskapet. Minst mulig matsvinn er viktig. Restesuppemiddg.



Jeg rydder kjøleskapet og da kommer det alltid frem endel rester

og mange grønnsaker som burde vært brukt opp i løpet av kort tid.

Supper, gryter og pizza

er fine matretter for å få brukt opp litt av hvert av rester.

Og i dag ble det en suppe.

Grønnsak-, kylling- og kjøttbollesuppe.



Her er utvalget av råvarer som skulle brukes opp.

En halv pose spinat, en halv pose wokblanding,

hakket paprika, squash, løk,

rester av kylling og noen kjøttboller.

Alt dette gikk i gryta. Alt hakket i mindre biter.

Fylte på med vann og buljong til det dekket grønnsakene.

Kokes opp, og trekkes i ca 10 minutter.

Smaksett med grovmalt pepper, chili og noen grønne urter.



Ble god og kraftig suppe.

Ikke verst på noen minutter og kun råvarer,

som mange kanskje ville ha kastet.

Minimalt med matsvinn er mitt motto.

Og suppen ble godkjent den.

Nyvasket kjøleskap og ferdig middag.

Så er det bare å øse opp og servere.



Vel bekomme.

#Suppe #restemat #suntoggodt #hjemmelaget #matfrabunnen #glutenfri #sukkerfri #dia #laktosefri #lavkarbo #matsvinn

 

Millionbøf - kjøttdeiggryte med blomkål.

Jeg laget en kjempegod millionbøf for en tid siden,

og valgte denne gangen å lage den med en vri.

Jeg gjorde alt på samme måte som sist, se oppskrift her.

Istedet for å koke poteter,

delte jeg en blomkål i små-små buketter.

Disse tilsettes den ferdig trekte gryten 5-6 minutter før servering.

Trekker med i sausen til de blir myke.

 


Vel bekomme.


#gryte #kjøttgryte #onepotwonder #hjemmelaget #tradisjon

Reker med loff, sitron og kryddersmør. Smaken av sommer.

Reker smaker nydelig og det er jo så hyggelig å samles å sitte å pille reker over noe sprudlende i glasset.

Lettvint er det også, så det passer perfekt som terrassemat.

Jeg kjøper ofte frosne reker, og disse tines i en bolle med iskaldt vann.

Når de legges i isvann, skyter isen ut, slik at de er spiseklare iløpet avkort tid.

Som tilbehør er det godt med loff og kryddersmør.


Sitron er obligatorisk.

Det samme er majones eller aioli.


Lett og god dessert gjøres enkelt ved å skjære opp en melon.

Vannmelon er godt, men jeg varierer gjerne med flere sorter melon.




Så er det bare å dekke opp sommerlig og lett.

Så er det bare å tenne lysene og sette seg til bords.

Bon apetitt!

#Reker #smakenavsommer #sommermat #sommer #terrassekos #hjemmelaget #hygge

Kryddersmør. Hever smaken på måltidet. Kjempe-enkelt å lage selv.

Kryddersmør er jo bare smør med krydder. Enklere blir det ikke.

Jeg har mange forskjellige urter i kjøkkenhagen, og disse blir flittig brukt.

Årets nykommer i kjøkkenhagen er sitrontimian.

Denne anbefales.

Dufter nydelig der sen står, og smaker vidunderlig.

God kryddersmak som timian, med en kraftig sitronaroma.

Ta ut smør fra kjøleskapet slik at det er mykt å lett å røre.

Hakk hvitløk og krydderurter sammen.

Dette tilsettes smøret, og så rører du godt.

Til slutt tilsettes en ts flaksalt som røres inn.

Fylles i en skål og settes kaldt til det skal brukes.

Dette passer perfekt til reker og skalldyr.

Bytt ut sitrontimian med rosmarin, så passer det godt til lammekjøtt.

Hvitløk og persille er også godt. 

En god skive på toppen av en torskefilet smaker nydelig.

Estragon i smøret passer perfekt til en god biff.

Bruk de urtene du har og liker best.

Lykke til.

#urter #hjemmelaget #krydder #sitrontimian #smør #kryddersmør #sukkerfri #dia #lavkarbo 
 

GRØNN SMOOTHIE. Supersunn og næringsrik start på dagen.

For å få en energiboost så er det perfekt å starte dagen med

en grønn energibombe av en smoothie.

 

Denne er god for fordøyelsen, og har en rekke nyttige næringsstoffer.

Viktig for god tarmflora.

Og styrker immunforsvaret.



 

Du trenger til 2 store kopper

1 stor neve grønnkål eller spinat

1 avocado

1 kvart brokkolibukett 

1 kiwi

1/2 grønn eple

1 kopp urtete

litt vann til passe konsistens

Alt skrelles og helles i en høy beholder og blendes til en glatt masse.

Krydre gjerne med litt chili for litt futt.

Tilsetter ofte en liten bit gulrot for litt sødme, og en liten bit ingefær.

Fyll på med vann til du får den så tynn som du ønsker.



Jeg lager den ganske tykk, og spiser den med skje.


Dette holder til to store kopper, så det som blir igjen er perfekt å ta med til lunsj.

Vel bekomme.

#smoothie #hjemmelaget #helse #vegetar #sunt #supersunn #laktosefri #sukkerfri #lavkarbo #frokost

 

Rullepizza - Pizza laget av LIBA-brød. Gjort på 1-2-3.

Rullepizza er raskt og enkelt å lage, og det smaker kjempegodt.

LIBA-brød kjøpes på invandrerbutikker, og brukes som bunn.

Lag pizzafyll av kjøttdeig, tomatsaus, løk og krydder.

Dette kokes sammen i en panne.

Smør pizzafyllet på lefsen, og strø på godt med revet ost.




Settes i ovnen på 180 grader i 8-10 minutter, til osten er smeltet og gylden.



La den kjøles ned litt før den rulles sammen til en pizzarull.

Lag en til hver, gjerne med ulikt fyll, alt etter hva den enkelte ha lyst på.

Bon Apetitt!

#Rullepizza #pizza #LIBA #hjemmelaget #lørdagskos

Hvitløksdressing eller dip. Perfekt som tilbehør til grillmat, tacoen eller som dressing på en salat.


Jeg lager alltid en hvitløksrømme som tilbehør til maten, eller som dressing på salaten,

eller i en tortilalefse, kebab eller til tacoen.

Den fungerer også godt som dip til grønnsaksstaver eller potetgull.

Den blir alltid spist opp her i huset, uansett hva den serveres til.

Men så er vi også veldig glad i hvitløk.

Så jeg bruker myyye løk i denne.

Du trenger en boks rømme, lettrømme fungerer helt fint.

Hakk opp noen fedd hvitløk og tilsett dette i rømmeboksen.



Krydre med salt og pepper etter smak.

Evt. også noen chiliflak, hvis du liker det.




Røres sammen og settes kaldt til det skal brukes.

Den blir sterkere etterhvert, så smak til med mer rømme ved servering, hvis den skulle bli for sterk.

Smaker altså veldig mye bedre enn en ferdigblandet kjøpedip.

Krever lite jobb, og du vet hva du spiser.

Helt sukkerfri, og du har også kontroll på menge salt den inneholder,

Vel bekomme.

#Lavkarbo #dia #Diavennlig #sukkerfri #glutenfri #hjemmelaget #hvitløk #taco #kebab #salatdressing #grillsaus

Mjødurt - tørking av urter - deilig te som virker betennelseshemmende og brukes ved fordøyelsesplager.

Sakset fra Urtekilden:

URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING

Mjødurt er en bitter og søt urt som virker avkjølende og opptørkende. Den er angitt å ha følgende egenskaper: Smertestillende, betennelseshemmende, syrenøytraliserende, kvalmedempende, astringerende (sammentrekkende), sårhelende, slimhinnebeskyttende, magestyrkende, urindrivende, svettedrivende, febersenkende, mildt antiseptisk, antibakteriell, desinfiserende, lokalbedøvende, krampeløsende, antirevmatisk og blodfortynnende. Mjødurt styrker kapillærårenes vegger og virker som en antioksidant.

URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Mjødurt kan brukes ved fordøyelsesplager som kvalme, syreoverskudd med sure oppstøt, halsbrann, magesår (både forebyggende og terapeutisk), kronisk magekatarr, irritabel tykktarm og diaré. Videre ved forkjølelse med feber, influensa, bronkitt, hoste, ødemer, nyrelidelser, blærekatarr, urinsyregikt, leddsmerter, artritt, muskelsmerter, revmatisme, betennelser i nerver, hodepine, hjertesykdommer, menstruasjonssmerter, for rike menstruasjonsblødninger, slimhinnebetennelser, hudbetennelser, skader, forstuinger, bloduttredelser, verkesår og dårlig ånde.

Verd å prøve tenker jeg.

For min del virker den godt på betennelser i kroppen, og på fordøyelsesplager.

Nå er den i full blomst, så det er bare å gå ut å plukke inn og tørke ett stort lager til vinteren.

Jeg putter også litt tørket mjødurt på små, fine glass og gir bort i gaver.

Hyggelig som venninnegave i stedet for blomster eller en flaske vin.

Og det er jo så enkelt, at det er bare å komme seg ut å plukke.

Den er jo lett å se overalt, og er ikke til å ta feil av,

så det er ingen grunn til at man skal være redd for å plukke feil urt.

Jeg tar med en saks og fyller en bærepose med blomster.

Disse legges i ovnen på 50 grader om kvelden, og ligger der over natta.



 

Om morgenen er huset fylt av deilig blomsterduft, og urten er ferdig tørket.



 

Gni av alle blomstene, og kast stilkene.

Dette fylles på tette glass og oppbevares tørt og mørkt.

En-to ss i en kopp kokende vann,

la det trekke ca 5 minutter

før blomstene siles fra.

Nyt.



 

#helse #urter #urtete #betennelsesdempende #hjemmelaget

#høsting #sanking #naturlig #natur #gaveide #julegaveide

Dagens middag - enkelt og greit - spareribs med pommes frites i ovnen.


Dagens middag blir noe så enkelt som spare-ribs med pommes frites.

Her er et en ferdig penslet svineribbe som legges inn i varm ovn.

Denne legges midt i ovnen og stekes på 160 grader i ca en time.


 

På slutten av steketiden, legges en pakke pommes frites i ovnen.

Det er også godt med ovnsbakte poteter til denne ribba.



Eller kanskje fløtegratinerte poteter? Smaker kjempegodt til grillmat. Oppskrift finner du her:

Fløtegratinerte poteter.



 


 

 

Så er det bare å skjære opp ribba og servere.

Godt med en grønn salat og kanskje en estragonmajones til?

Vel bekomme


#grill #grillmat #sommermat #ribbe #hjemmelaget #matfrabunnen