hits

oktober 2016

Bondens marked - en nydelig høstdag i Trondheim. Og dagen avsluttes med en hjemmelaget, enkel kebab.



Trondheim torg.

Bondens marked.

Badet i solskinn.

En herlig dag med mange spennende varer.

Og høsten i sin vakreste skrud.



Høsten er en fin tid.

Og som det ligger i navnet, mye å høste.

Her har det grodd frem massevis av urter i løpet av sommeren.


Og det er et yndet gjemmested for katten.



Flotte farger overalt.




Vel hjemme igjen ble det tid for litt mat.

Og hva passet vel bedre enn en hjemmelaget kebab.

Jeg hadde jo kjøpt med meg lefser og litt friske råvarer fra bondens marked,

dette passer jo godt i en kebab.



Oppskrift finner du her.

Slike dager er gode å se tilbake på nå som høststormene herjer og regnet pisker ned.

Ha en fin dag alle sammen.
 

Fiskesuppe med grønnsaker. Gjort på få minutter. Under 50-lappen.


Her er en lettvint, rask og billig utgave av en fiskesuppe.

Sunn er den også.

Her har jeg kjøpt inn råvarer for ca. en 50-lapp.

Og for den summen får du en rask middag til 4-6 personer.

***

Det du trenger er:

1 pose ferdigkuttede grønnsaker

1 pk fersk, usaltet torskefilet

noen sukkererter

vann

salt og pepper

(bulliong)

Persille

 

Ha alle grønnsakene i en kasserolle.

Tilsett vann slik at det dekker.

Kok opp og la det koke noen minutter.



 

I mellomtiden hakkes chilien i småbiter,

og fisken kuttes i passende stykker.

Dette has i gryta.

Gi det et nytt oppkok, og la det småkoke noen minutter.




Så er det bare å øse opp suppa.

Dryss over litt finkutta persille ved servering.


 

Vel bekomme!





#Suppe #fiskesuppe #lettvint #matfrabunnen #hjemmelaget #godtogsunt #rimelig

#billig #glutenfri #sukkerfri #sunt #helse #helsekost #lavkarbo #melkefri #laktosefri

#hverdagsmat #tradisjon

 

Tomatsuppe med grønnkål og løk. Supermat med masse næring. Naturlig glutenfri og sukkerfri. Ferdig på 1-2-3.




Tomatsuppe laget fra bunnen smaker mye bedre enn posesuppen fra Toro.

Det tar heller ikke lengre tid, og du vet hva den inneholder.

Næringsstoffene er naturlige, og hva er vel bedre enn det.

Så jeg anbefaler å lage suppe fra bunnen.

Det du trenger er 

2 bokser hermetiske tomater

100 gr soltørkede tomater

1,5 liter kraft

1 gul løk

2 fedd hvitløk

salt og pepper

5-6 grønnkålblader

Og gjerne litt grønn pesto for å smaksette ved servering.

Ha tomater, hakket løk og hvitløk i en gryte og kok opp.

La dette koke i noen minutter uten lokk, til løken er myk.

Tilsett deretter 1-2 bulliongterninger (hvis du ikke har ferdig kraft),

Kjør suppen glatt med en stavmikser.

Tilsett ca 1 1/2 liter vann og kok opp suppa.

Tilsett evt. mer vann, hvis du syns suppa er for tykk,

ellers er det godt å røre i litt melk ved servering.

Smak til med salt og pepper.

Grønnkål skylles i kaldt vann og ristes godt av,

før du river bladene av stilken og hakker kålen i strimler.

Ha litt vann i stekepanna og tilsett kålen.

La det koke og frese til kålen faller sammen, men ikke mister fargen.

Kvern litt salt og pepper over.

Så er det bare å øse opp på fat.

Jeg tilsatte også litt grønn Pesto av mandler for å smakesette litt ekstra.

Server gjerne med godt Foccatiabrød, eller knekkebrød.

 

#matfrabunnen #hjemmelaget #tradisjon #høst #tomatsuppe #pesto #grønnkål #supermat #suntoggodt #helse #lavkarbo #glutenfri #dia #sukkerfri #laktosefri

Reisebrev fra Island - mye god mat i Reykjavik.

Hjemme igjen etter en herlig tur til Island.

Mye spennende å se og smake på, så her blir man lett inspirert til å lage mye god mat.

Her er det en variant av burgere, et utvalg av miniburgere, firkantede sådanne.

Og denne varianten av en kyllingsalat med friterte nudler på toppen var også stilig.

Smakte godt gjorde det iallefall.





En rusletur rundt omkring i sentrum av Reykjavik ble det også tid til, og det var mye å se.

Her er Hallgrímskirkja.




Å vi fant en kul butikk med julepynt og masse dekorasjoner.

Vel verd et besøk.

Vi måtte ha litt lunsj også, og valget falt på et utvalg danske smørrebrød.


I en dekorativ hage dukket det en liten frosk opp.


Mange farger og kreative løsninger for å fange kunders oppmerksomhet.


Skulpturer i forskjellige framtoninger dukket jo også opp.
Noen mer lidende enn andre...

Og her med operahuset Harpa i bakgrunnen.


Kirka sett fra den fantastiske utsikten fra hotellrommet.


Artige skilt var det flere av.


Også noen nyttige.


Fine og kunstneriske hus.


Massevis av farger.


Og et lite stykke Jamaica.






Nattlig utsikt fra hotellet, her med Harpa, som lyser opp i horisonten.



Reisen ble avsluttet med en kulinarisk opplevelse i vakre omgivelser.

Restauranten Perlan er en unik opplevelse.

En opplyst glasskuppel som roterer rundt,

slik at man får sett hele byen, mens man inntar et lekkert måltid.

Forretten var en symfoni av havets frukter.

Med tilhørende viner.

'

Hovedrett var lammefilet med rotgrønnsaker og pommes Anna.

Dessert bestående av en sjokoladekake med jordbærsorbet.

***

Vi fikk også med oss den spennende naturen,

og en herlig ettermiddag i det varme vannet i den blå Lagune.

Alt i alt en meget spennende tur til et unikt land.

 

 

#Reykjavik #Island #Perlan #denblålaguen #Harpa #Halgrimskirka #Hamburgerfabrikken #kulinarisk

Hjemmebakt dansk rugbrød.



 

Dansk rugbrød smaker godt og skal du få gode brød,

er det best å bake de selv.

Jeg har ikke surdeig,

den jeg hadde gikk ut av kjøleskapet av seg selv 

når jeg kom hjem etter noen dagers ferietur og kjøleskapet hadde tatt kvelden.

etter det har jeg bakt med gjær,

funker det også.

***

Til to brød bruker jeg:

1 kg rugmel

200 g hvetemel

6 dl skummet kulturmelk

3 dl vann

1 pk gjær

1 ss salt

Vannet kan også erstattes med lyst øl, men det bruker ikke jeg.

***

Bland melk og vann og varm det til ca 37 grader.

Løs opp gjæren i vesken.

Tilsett det øvrige og bland godt sammen.

Deigen eltes gjerne i kjøkkenmaskin.

Jeg kjører deigen i minimum 5 minutter.

Deigen blir ganske løs, men den skal være sånn.

Heves i minimum 45 minutter, men gjerne i 1,5-2 timer.

Det er lite hvetemel i deigen, derfor tar det lengre tid med hevingen.

Når deigen er hevet, helles den i 2 godt smurte former, gjerne med bakepapir i bunnen.

Etterhev i ca 20 minutter.


Stilles inn på rist i bunnene av ovnen i kald ovn.

Sett ovnen på 180 grader varmluft og stek i ca 1 time og 15 minutter.

Når de er ferdige, tas de straks ut av formen, og legges på rist.

Legg over et klede slik at de holdere på fuktigheten.

Er skorpen veldig har, legg over et fuktig klede.
 

Egner seg godt til frysing.



Jeg bakte også noen lysere brød, med hvete og kli.

Oppskrift finner du her.
 

#matfrabunnen #hjemmebakt #brød #grovbrød #rugbrød #matpakkebrød #brødbakst #tradisjon #hjemmelaget

 

Kylling med fløtegratinerte poteter og blomkålmos.

Prosjekt tømming av fryser pågår.

Trenger å få tom fryseren, slik at den kan avrimes og rengjøres,

før den skal fylles med litt av hvert til jul.

Først fant jeg en pose med kyllingbryst med skinn og ben.

Disse krydres godt med salt og pepper,

før de stekes på 180 grader i 30-40 minutter, inntil

kyllingen er gjennomstekt og skinnet er sprøtt og gyllent.

Du ser lett når den er ferdig,

da koker kraften fra kyllingen i langpanna.

Denne tar jeg alltid vare på.

Hever smaken på enhver saus.

Så fant jeg en pose potetgrateng.

Ferdiglaget, frossen grateng helles rett i forma.

Toppes med revet hvitost,


og settes i ovnen sammen med kyllingen.




Blomkål snittes i buketter og kokes i lettsaltet vann.

Det tar kun få minutter til de er møre.


Kjøres til glatt mos  med en stavmikser.

Smak til med salt og pepper.

Jeg heller også oppi krafta fra kyllingen for å få en god smak.

Gjerne en liten skvett fløte, men det trengs egentlig ikke.


Så er alt klart og maten legges opp på fat.


Vel bekomme.

 

 

#hjemmelaget #matfrabunnen #tømmingavfryser #hverdagsmat #potetgrateng #blomkålmos #kylling

 

Finnbiff eller Reinskav. Gryte med reinskav, fløte og einebær. Servert med poteter, tyttebær og flatbrød.


500 g reinsdyrskav

200 frisk sjampinjong

1 dl vann

3 dl rømme

1 dl melk

5 stk knuste einebær

1 ts timian

1 ts salt

1 ts pepper

 

Brun kjøttet i godt med smør i varm stekepanne.

Tilsett soppen og stek til denne er gylden.

 Alt legges i en stor gryte.

Tilsett vann og la det koke opp.

Dette får trekke i 10-15 minutter.

Tilsett rømme, melk, knuste einebær og timian og la det trekke i  ca. 5 minutter,

til rømmen har fått litt fagre og tyknet.

Jeg tilsetter mange einebær, for jeg syns det smaker så godt,

men det er en smakssak.

Mange tilsetter også geitost, men det kan utelates.

Smak til med salt og pepper.

Serveres gjerne med litt frisk timian, tyttebærsyltetøy og ertestuing.

Poteter og flatbrød er obligatorisk.

 

Høststemning, levende lys og god mat.

Og kanskje noe godt i glasset.

Ja, høsten er en fin tid.

Vel bekomme!

 

 

#høst #høststemning #rein #reinsdyr #vilt #viltkjøtt #gryte #einebær #hjemmelaget #matfrabunnen #tradisjon #tradisjonsmat

 

Pannekaker - dessert eller frokost. Valget er ditt. Godt er det iallefall - og helt glutenfritt.


Herlige, tykke, luftige pannekaker smaker himmelsk med bær eller bacon.

Her har jeg laget en hel stabel, så har jeg i flere dager.

Gode som frokostkaker, med ost eller annet pålegg,

passer fint i lunsjboksen,

og ikke minst er de nydelige med bær.

Her tok jeg en pakke med frosne blåbær,

kjørte de sammen med litt vann med en stavmikser.

Rett på lune pannekaker.

Sorbeten smelter, så det er bare å spise mens den er kald.

Til pannekakene brukte jeg:

4 egg,

4 ss rømme,

1 ss fiberhusk

1 ts bakepulver

2-3 ss mandelmel.

 søtning etter smak

***

Røres sammen til en tykk røre.

La den stå å svelle litt, og tynn med vann til passe tykkelse.

Det er lettere å steke og snu kakene, når røra er litt tykk.

Og de smaker godt når de er litt tykke og luftige.


 

Vel bekomme!

 

#Matfrabunnen #hjemmelaget #glutenfri #lavkarbo #sukkerfri #dia #dessert #suntoggodt #pannekaker #kosemat

Kjøttsuppe. Med røkt skinke og grønnsaker.



En herlig suppe er godt når høsten kommer,

og det er mange friske grønnsaker å velge blant.


Her bruker jeg et utvalg av grønnsaker de fleste har tilgang til.

Og det beste på brokkolien er stilken, så ikke kast den!

Brokkolitopper


Blomkålbuketter

Kål, løk og paprika.



Kokt, røkt hamburgerrygg, evt kokt skinke i terninger.

Fyll på med vann og litt krydder.

Vann til det dekker ingrediensene,

salt pepper, og det du måtte ønske.

Godt med litt chiliflak også syns jeg.

Og hvorfor ikke litt gurkemeie.



Kokes i en halvtimes tid.

Tilsett blomkål og brokkolitoppene mot slutten av koketiden, 

så de ikke blir overkokte.

Så er det bare å forsyne seg.

Lag gjerne en stor kjele når du først er igang,

så har dere lettvint middag i flere dager.

Egner seg godt til frysing.

Så har du også ferdig middag til senere.

Vel bekomme.

#matfrabunnen #hjemmelaget #tradisjon #suppe #kjøttsuppe #helse

#høst #høstmat #lavkarbo #sukkerfri #glutenfri #laktosefri #suntoggodt

Brødbakst må til, og i dag ble det både vanlige grovbrød og lavkarbobrød.


Fikk så lyst til å bake i kveld, så da er det bare å finne frem mel og det som skal til.

Her er det tre store grovbrød, med litt forskjellig mel.

Jeg bruker det jeg har og benytter rester av mel og melk og det som måtte være.

Alt går i brøddeigen for å si det sånn,

men som regel er det kruskakli.

Finmalt hvete, grovmalt hvete, rug i ulike former og det du måtte ha i skapet.

Har jeg melkeprodukter som straks går ut på dato, blir det også en del av brøddeigen,

da minker jeg bare tilsvarende på vannmengden.

 

Min oppskrift er derfor enkel.

Jeg baker enten tre store brød i form, eller legger fire brød i langpanna.

Det velger du selv.

***

Du trenger:

2 kg mel

12 dl lunkent vann

1 pk gjær

litt salt

og gjerne litt urter som f.eks. oregano

og kanskje en liten klunk (2 ss) olje.

***

Alt røres sammen og får stå å heve til dobbel størrelse.

Deretter helles deigen i godt smurte brødformer.

Her er det 2-litersformer jeg bruker.



Stekes midt i ovnen,

i ca 40-45 minutter.

Jeg liker godt at de får en god og sprø stekeskorpe,

og litt fin farge.



Tas ut og avkjøles på rist.

Samtidig ble det også et lavkarbobrød.

Nyter duften av nybakt brød i huset.

Lun og god høststemning.

Ha en lun og hyggelig kveld.

 

 

#brød #baking #hjemmelaget #nybakt #matfrabunnen #lavkarbobrød #hvetebrød #kveldskos #suntoggodt
 

Familieselskap - med mye god mat og kaker.

Selskap og bursdager feies alltid med mye god mat.

Flere typer kjøtt og poteter, grønnsaker og sauser er faste innslag.

Denne gangen ble det ribbe, kjøpt med fra en Københavnertur.

Inn i ovnen til den er sprø og gyllen,

sprø svor er viktig.

I tillegg ble det kylling, pølser og kjøttboller.

Litt for enhver smak.



Alltid lekkert med nygrillet fugl.





Tilbehøret er tradisjonelt,

poteter grønnsaker og en god saus,

og oftest rødkål eller surkål.





Sausen lages på krafta fra kjøttet og kyllingen.

Så er det klart til servering.


Etterpå er det kaker og desserter.

Her en ostekake i porsjonsglass.

Klikk for oppskrift:

Ostekake.



 

Kyllinggryte med kokosmelk ala baligryte.

Her brukte jeg:

 

Kyllingfilet

ris

søtpotet

vannkastanjer

kokosmelk

gulrot

løk

salt pepper

karry

chilli

persille

 

Kok ris etter anvisning på pakken.

Skrell og kutt opp gulrot og søtpotet.

 

Dette kokes i lettsaltet vann.

Kyllingfileten stekes og deles i passende biter.

Hell over kokosmelk.

Alle grønnsakene hakkes og tilsettes gryta.

Krydre og smak til med sitron og soyasaus.

 

Legges opp på fat og sprinkles over med finkuttet persille.

Liker du koriander, drysser du gjerne en håndfull oppkuttet frisk koriander over ved servering.

***

Menge er ikke oppgitt, for litt avhengig av hva du liker og hvor mange du skal lage til.

Men lager du til 4 trenger du 4 fileter og en boks med kokosmelk.

Resten er en smakssak.

Vel bekomme.

#kylling #kokos #baligryte #kokosmelk #hjemmelaget #matfrabunnen #lettvintoggodt

 

Laks og grønnsaker inn i ovnen - middagen som lager seg selv.


Etter nok et dypdykk i fryseren dukket dette opp.

En stor side med salmalaks og en pose med wokmiks.

Så da er middagen straks klar.

Krever minimalt med forarbeid, og lager seg selv.

Mens du er ute i solen, eller som jeg gjorde,

tok helgavasken.

Deilig å kjenne matlukt bre seg i huset,

mens jeg står med grønnsåpebøtta.

***

Her tok jeg ganske enkelt en side med salmalaks,

la den på tvers i langpanna,

krydret godt med salt og pepper.

***

Så tok jeg en pose med ferdighakket wokmiks og spredde grønnsakene rundt fisken,

før langpanna gikk inn i ovnen.

***

Stekes i ca. 20 minutter på 180 grader.

***

For å få en enkel og god saus til,

lagde jeg en pepperrotkrem.

Bland rømme med revet pepperrot og litt salt.

Smak til så du får den passe sterk.

***

Så er det bare å legge opp maten og spise.



 

God helg!

 


#hjemmelaget #matfrabunnen #laks #salmalaks #pepperrotkrem

#altiovnen #lettvint #wok #glutenfri #lavkarbo #suntoggodt

Karbonadekaker med soppstuing og blomkål/brokkolipure.



Prosjekt tøm fryseren er i gang.

I dag ble det karbonadekaker, med sprøstekt sopp og blomkål- og brokkolipure.

Jeg stekte karbonadene i smør til de ble gylne og gjennomstekte.

En stor pose med frosne sopp gikk i tørr panne, og ble stekt til de var sprø og tørre.

Tilsatte en god klikk med smør og en liten skvett fløte.

Kremete soppstuing med salt, pepper og litt hvitløk smakte bra.

 

Frosne grønnsaker kan godt brukes i pureer og moser.

Her tok jeg en pose med blomkål, og en pose med brokkoli.

Kokte opp i lettsaltet vann, og lot det koke i 10-15 minutter,

til bukettene var møre.

Kjøres til pure med en stavmikser.

Smaksett med litt salt og pepper, og gjerne med en klikk smør

eller en liten skvett fløte.

 

Så er det bare å legge opp på fat og spise.

Vel bekomme.

 

#Matfrabunnen #hjemmelaget #tradisjon #grønnskaspure #grønnsaksmos #lavkarbo #lettvint #Høstmat

Suppe. Med spinat og erter. Toppet med sprøstekt spekeskinke.



Prosjekt rydding av fryser er igang.

Det er viktig å få ryddet og tømt fryseren i god tid før jul,

slik at jeg får rimet den av før den 

igjen skal fylles med gode ting til jul.

Så nå er det bare ting fra fryseren som kombineres etter beste evne.

Her ble det er grønn, sunn og god suppe.

Lettvint er det også, og det er kjempebillig å lage denne.

Jeg tar en pose frossen spinat,

sammen med 2-3 poser frosne, grønne erter.

Dette helles i en kasserolle sammen med vann.

Hell på så mye vann at grønnsakene dekkes godt.


 

Kok opp og la det småkoke noen minutter.

Kjøres glatt med en stavmikser.

 

Smak til med krydder.

Salt, pepper, Chili og hvitløk er godt.

Men du smaker den til med det du liker.

Samtidig som den kokte, tok jeg en pose spekeskinkeskalker 

og snittet i smått.

Dette freses litt i varm, tørr stekepanne til det blir sprøtt.



 

Suppa øses opp og toppes med en skje eller to med spekeskinke.

Kunne sikkert også lagt opp i et halvt kokt egg, men det får bli neste gang.

Perfekt middag på noen minutter.

Sunt og godt.

Vel bekomme.

#hjemmelaget #matfrabunnen #suppe #restemat #tømfryseren #godtogenkelt

#billig #lettvint #glutenfri #lavkarbo #sukkerfri #dia #melkefri #laktosefri #Suntoggodt

 

Frokost eller dessert. Det er opp til deg. Pannekaker uten mel og sukker med nyrørte bær.




Du trenger:
5 egg
1 klype himalayasalt
1/2 ts bakepulver
3 store ss creme fraiche
1 ss mandelmel
Litt valgfri søtning

Alt kjøres glatt med en stavmikser.

Himalayasalt finner du billig på TGR(Tiger), ellers kan du selvsagt bare bruke vanlig salt.

Stekes i godt smør i varm panne til gyldne og gjennomstekte.

Stek lenge før du snur, så er du sikker på at de ikke revner.

Ta opp frosne bær fra fryseren, og kjør glatt med litt søtning.

Smaker herlig til pannekakene.

Bon Apetitt!

#glutenfri #sukkerfri #hjemmelaget #lunsj #frokost #dessert #kosemat #matfrabunnen #lavkarbo #suntoggodt

 

 

 

Millionbøf eller kjøtthakk - tradisjonsmat i en gryte. Minner litt om noe jeg engang spiste på Dovrefjell som kalles Elghakk.

Etter oppskrift fra min danske farmor, som var en mester til å lage god tradisjonsmat.

En stor inspirasjonskilde for meg.

Milionbøf betyr jo egentlig bare at det er en million bittesmå biffer, hakket biffkjøtt.

 4 porsoner:

500 g hakket oksekjøtt

2 løk

4 dl oksebuljong

2-3 laurbærblader

salt og pepper

2 ss hvetemel

vann

sausekulør

***

 

Løk skrelles og grovhakkes. 

Brunes i en panne i smør.


 

Tilsett deretter hakket oksekjøtt, og brun dette sammen løken til det får litt farge.


 

Dryss på hvetemelet og rør godt, så det ikke klumper seg.

Løs opp buljongterninger i 4 dl vann. Dette helles i en gryte.

Tilsett laurbærblader og kjøttblandingen.

Alt gis et oppkok.



 

La det koke i 10 minutter.

Så tilsettes kulør.

Så mye som du ønsker, men retten skal egentlig være kull sort, så jeg bruker en del.



La det gjerne stå å simre litt før servering.

Plukk ut laurbærbladene og smak til med salt og pepper.

 

Helstekt Kylling. Nydelig mat som passer prefekt når det blir for mye med en hel kalkun.



 

Helstekt kylling er undervurdert.

Det blir så mye mer smak enn når du steker kyllingfileter.

Saftig og godt.

Her har jeg en kylling på 3,5 kg.

Siden det er høst og hagen bugner av urter, bruker jeg her friske.

Skyll først kyllingen godt under rennende vann.

Gnis inn med salt og grovmalt pepper.

Salvie og sitrontimian gir god smak.

Masse sitrontimian inn i kyllingen, så får den en veldig god sitronaroma 

når en er ferdig stekt.

Settes inn i forvarmet ovn,

160 grader i ca 2 timer.

*****

Sil av all krafta som siver ut av kyllingen i langpanna.

Denne blir til en nydelig saus.

Jeg tar vare på all kraft, heller det jeg ikke bruker i en tett boks å oppbevarer i kjøleskapet.

Smaksetter til sauser, og godt å helle i panna når man steker kylling eller annet kjøtt.

Når kyllingen er ferdig stekt, setter jeg inn potetbåtene og steker en halv times tid.

Skrell og kok noen gulrøtter i skiver.

Lag ferdig sausen på vanlig måte,

ved å smelte smør, tilsette mel og spe med kraft og vann.

Smaksett med pepper.

Så er det bare å anrette.

 

Vel bekomme.