hits

Tilbehør

Syltet agurk. Godt tilbehør til middagen.

Ta en agurk eller to ut av kjøleskapet.

Agurken skrelles. 

Det blir bedre smak uten skallet, for det sitter litt bitterstoffer der,

og det kan bli litt seigt, så jeg foretrekker å skrelle agurken, før den kuttes opp i biter.

Jeg liker godt at det er litt store, tykke skiver, passer best til middagen da syns jeg.

Skivene fylles på rengjort glass og laken helles over.

Laken er en helt vanlig syltelake, som består av:

1 del eddik 7 %

3 deler vann

og søtning eller sukker

Jeg smaker det til med litt flytende søtning,

så blir det hele sunt og godt og helt sukkerfritt.

På tett glass, holder det seg lenge i kjøleskapet.

 

#agurk #syltet #syltaagurk #tilbehør #nesten-som-asier #asier #aftensmad #middag #slangeagurk #syltelake #1.2.3lake #hjemmelaget #tradisjon #matfrabunnen #julemiddag #juletilbehør #glutenfri #lavkarbo #sukkerfri #dia #sunt #suntoggodt #julemat #julebord #ribbensteg #ribbe #medister

Kremete og bløt hvitkålsgrateng.

I stedet for potetgrateng, funker dette godt som tilbehør til gryter eller stekt/grillet kjøtt.

Lag gjerne flere i slengen, så har du i fryseren til neste gang du få lyst på gratengen.

 

1/2 hodekål
1 løk
2 fedd hvitløk
3 dl fløte
1 dl creme fraiche/rømme
Salt og pepper
Rivet hvitost



Sett ovnen på 180 grader, varmluft.

Finsnitt kålen, bruk gjerne maskin, om du syns det tar for lang tid å snitte den i fine, tynne strimler, for hånd. 
hakk hvitløken, og fres den i smør i panna. Tilsett kålen, og stek til den begynner å bli litt myk.  Så tilsettes fløte og rømme, sammen med krydder. Hell røra over i ildfaste former, og dryss over revet ost. Gratiner i ovn i ca 20 - 25 minutter, 180 grader. 
Når gratengen er gylden og fin, tas den ut, og er klar til servering.  
 

Vel Bekomme!

 

#matfrabunnen #hjemmelaget #tradisjon #fest #festmat #familieselskap #ovnsstekt #slowfood #selskap

 #suntoggodt #tilbehør #grateng #hodekål #lavkarbo #sukkerfri glutenfri #hvitkålsgrateng #ovnsbakt #middag 

Sylta rødløk. Enkelt og godt tilbehør til høstens gryter og julemat.

Å sylte rødløk er både morsomt og enkelt.

Billig er det også. jeg lager denne uten å tilsette sukker,

slik at den kan spises av de som ikke tåler sukker,

eller de som ønsker å ha et stabilt blodsukker.

Passer derfor fint på lavkarbo.

Godt blir det garantert.

Ingredienser

1 dl eddik 7%

2 dl sukrin

3 dl vann

3 røde løk

Kok opp vann, eddik og søtning. 

Løken snittes smått og kokes i laken.

 

 

Legg rødløk i et rent glass og hell over kokende lake.

Sett på et tett lokk og la det avkjøle seg.

Den syltede rødløken er ferdig etter et par timer,

men blir enda bedre om den får stå i noen dager.

Den holder seg lenge i tett glass i kjøleskapet.

Passer godt til stekt medisterpølse.

Vel bekomme.

 

#rødløk #sylta #løk #tilbehør #tradisjon #hjemmelaget #matfrabunnen #middag #aftensmad #sukkerfri #dia #lavkarbo #glutenfri #suntoggodt #sukrin #diabetesvennlig #eddik #lake #julemat #jul #høst 

Løk - i lange baner. Ferdighakket og rett i fryseren. Kjøp opp stort og spar tid og penger.

I dag kom jeg over store poser med løk på butikken.

2,5 kg pr pose.

Jeg kjøpte en med rødløk og en med gul løk.

Så greit å kjøpe opp mye og spare både tid og penger.

Og det er alltid greit å finne ferdig skrellet og oppskåret løk når maten lages.




Prisen er jo upåklagelig.

Når alt skjæres opp med en gang og legges i kjøleskap og fryser,

blir ingenting for gammelt.



Jeg tar alle løkene og skreller de.

Bruker levende lys ved siden av, slik at tårene ikke skal trille.

Men det gjør de allikevel.

Så heller jeg all ferdigskåret løk i et dørslag og skyller godt i rennende, kaldt vann.

Dette for å skylle av litt av den sterke løksaften.

Dette gjør løken litt mildere og bedre.

Så tørkes løken godt, før den fylles i fryseposer.

Jeg fryser ned det meste.

Da er det bare å ta opp litt etter hvert som du har bruk for løk.

Enkelt og praktisk.

Og null matsvinn.

Ha en fin og økonomisk dag.

 

#løk #ferdighakket #matsvinn #matspill #økonomisk #rødløk #gulløk #matøkonomi

#storkjøp #suntoggodt #hjemmelaget #matfrabunnen #lavkarbo #sukkerfri #vegan #vegetar #storkjøp

Urter i hagen er alltid hyggelig. Her høstes litt basilikum - som blir til en god pesto.

Årets sommer har vært mild, men regntung,

noe som tilsyndelatende urtene i hagen liker veldig godt.

De har nemlig vokst seg store og flotte,

så nå er det bare å høste og bruke massevis,

før frosten kommer.



 

Basilikum er godt til så mangt, og i dag blir det pesto.

Med mandler, hvitløk og olje.



Den har veldig grove, tykke stilker pga at den har vokst seg så stor,

så de må kuttes av.

Så er det rett i beholderen, sammen med hvitløk, olje og mandler.



Kjøres glatt med en stavmikser.

Smak til med litt salt og pepper, chili og en skvis sitron

og kanskje en liten bit revet parmesan for mer kremet konsistens.



Så er det bare å fylle på glass.



Smaker godt på pasta, kylling og laks.

#hjemmelaget #pesto #matfrabunnen #lavkarbo #sukkerfri #suntoggodt #urter #hage #kjøkkenhage #glutenfri

 

Estragonmajones - perfekt til grillmat i stedet for bearnaise.

4 eggeplomme (romtempererte)

ca 2 dl Rapsolje

Estragon

1 ss sitronsaft

salt




Viktig:
Alle ingredienser må ha samme temperatur.

Ha eggeplommer i en høy beholder og pisk sammen med stavmikseren.




 

Hell oppi olje i en tynn stråle. Pisk godt til oljen er absorbert og majonesen er blank, tykk og glatt.



 

Krydre med litt salt, estragon, og en skvett sitronsaft.

 

BLOMKÅLRIS.

Blomkål kan brukes til så mangt,

og når blomkålen er i sesong,

må vi bruke mye av den.

Sunt og godt, og rimelig mat blir det også.

Her lager jeg blomkålris av den,

perfekt tilbehør til det meste.

Skyll og vask et blomkålhode.

La det renne godt av seg og del det i bukketter.

Ha disse i en foodprocessor.



Kjør dette til det blir finkornet og ligner på ris.

Oppbevares i tett boks i kjøleskapet.

Holder seg godt i flere dager.

#blomkål #blomkålris #lavkarbo #helse #suntoggodt #matfrabunnen #hjemmelaget #høst #sesongvarer #kortreist #sukkerfri #glutenfri #laktosefri 

Kryddersmør. Hever smaken på måltidet. Kjempe-enkelt å lage selv.

Kryddersmør er jo bare smør med krydder. Enklere blir det ikke.

Jeg har mange forskjellige urter i kjøkkenhagen, og disse blir flittig brukt.

Årets nykommer i kjøkkenhagen er sitrontimian.

Denne anbefales.

Dufter nydelig der sen står, og smaker vidunderlig.

God kryddersmak som timian, med en kraftig sitronaroma.

Ta ut smør fra kjøleskapet slik at det er mykt å lett å røre.

Hakk hvitløk og krydderurter sammen.

Dette tilsettes smøret, og så rører du godt.

Til slutt tilsettes en ts flaksalt som røres inn.

Fylles i en skål og settes kaldt til det skal brukes.

Dette passer perfekt til reker og skalldyr.

Bytt ut sitrontimian med rosmarin, så passer det godt til lammekjøtt.

Hvitløk og persille er også godt. 

En god skive på toppen av en torskefilet smaker nydelig.

Estragon i smøret passer perfekt til en god biff.

Bruk de urtene du har og liker best.

Lykke til.

#urter #hjemmelaget #krydder #sitrontimian #smør #kryddersmør #sukkerfri #dia #lavkarbo 
 

Hvitløksdressing eller dip. Perfekt som tilbehør til grillmat, tacoen eller som dressing på en salat.


Jeg lager alltid en hvitløksrømme som tilbehør til maten, eller som dressing på salaten,

eller i en tortilalefse, kebab eller til tacoen.

Den fungerer også godt som dip til grønnsaksstaver eller potetgull.

Den blir alltid spist opp her i huset, uansett hva den serveres til.

Men så er vi også veldig glad i hvitløk.

Så jeg bruker myyye løk i denne.

Du trenger en boks rømme, lettrømme fungerer helt fint.

Hakk opp noen fedd hvitløk og tilsett dette i rømmeboksen.



Krydre med salt og pepper etter smak.

Evt. også noen chiliflak, hvis du liker det.




Røres sammen og settes kaldt til det skal brukes.

Den blir sterkere etterhvert, så smak til med mer rømme ved servering, hvis den skulle bli for sterk.

Smaker altså veldig mye bedre enn en ferdigblandet kjøpedip.

Krever lite jobb, og du vet hva du spiser.

Helt sukkerfri, og du har også kontroll på menge salt den inneholder,

Vel bekomme.

#Lavkarbo #dia #Diavennlig #sukkerfri #glutenfri #hjemmelaget #hvitløk #taco #kebab #salatdressing #grillsaus

AIOLI! Hjemmelaget hvitløksmajones. Ubeskrivelig godt.

Du får den tykkeste, deiligste aioli på kun noen få minutter.



 

Så raskt å lage selv, at du neppe kommer til å kjøpe den på butikken etter å ha smakt denne.

Det eneste du trenger er eggeplommer og en nøytral olje, foruten hvitløk.

Bruk romtempererte eggeplommer.

Jeg bruker 4, så blir det myyye.

Du tar 4 eggeplommer i en høy beholder som passer til stavmikseren.



Tilsett oljen og to eller flere fedd hvitløk og rør sammen.

Sett stavmikseren i bunnen av beholderen, skru den på, og dra den sakte oppover. 

Da får du en tykk og deilig, kremete aioli.

Tilsett litt salt og sitronsaft..

4 eggeplommer

2-3 dl olje

1 ts salt

2-3 fedd hvitløk

1 ss sitronsaft

Fylles på tett beholder og oppbevares i kjøleskapet til bruk.

Husk: den blir sterkere når den står.

#aioli #hvitløksmajones #hvitløk #majones #hjemmelaget #eggeplommer #lavkarbo #sukkerfri #laktosefri #sommer #mayo #mayones

Chiliolje - perfekt følge til grillmat og burgere. Kjekt å ha stående i kjøleskapet.

 

Jeg bruker å servere en chiliolje ved siden av grillmat og gryteretter,

så alle får tilsette etter smak.

Dette er skikkelig hot, men er kjempegodt i små mengder.

Den består av chiliflak og olje.

Du fyller et passende glass med chiliflak og fyller på med nøytral olje og rører rundt.

Dette oppbevares i kjøleskapet til bruk.

Passer perferkt til grillmat og burgere.

Det samme gjør jeg med ramsløken.

Tørket ramsløk fylles i krukken. Toppes med olje, og rør rundt.

Gode smaksettere som er greit å ha i kjøleskapet.

#chili #ramsløk #grillmat #grill #hot #urter #krydder #hjemmelaget #homemade #chiliolje #ramsløkolje #laktosefri #lavkarbo #sukkerfri

Hjemmelaget majones. Smaker vidunderlig. Må prøves. Utgangspunkt for aioli, estragonmajones og dillmajones for å nevne noen.



Du får den tykkeste, deiligste majones på kun noen få minutter.

Altså mye raskere enn å gå på butikken for å kjøpe en ferdigmajones.

Jeg bare nevner det. 

Smaken er sååå utrolig mye bedre.

Det eneste du trenger er eggeplommer og en nøytral olje, foruten krydder.

Bruk romtempererte eggeplommer.

Jeg bruker 4, så blir det myyye majones, den er utgangspunkt for mange gode sauser.

F.esk med litt estragon, får du en god majones som passer til grillmat og biff. Den kan erstatte en bearnaise.

Eller en dillmajones, passer perfekt til reker, eller laks.

Men favoritten er aioli. majones med hvitløk. Den er perfekt til pommes frites,

Men også godt til kylling, eller bare som underlag på en baguette med godt pålegg. 

Majonesen er også grunnlaget for en god remulade. Smaker perfekt f. eks. panert fisk.

Men nå skal jeg komme til fremgangsmåten.

Du tar 4 eggeplommer i en høy beholder som passer til stavmikseren.



Tilsett oljen og rør sammen.

Sett stavmikseren i bunnen av beholderen, skru den på, og dra den sakte oppover. 

Da får du en tykk og deilig majones.

Tilsett litt salt, sitronsaft og gjerne en skje med dijonsennep.

4 eggeplommer

2-3 dl olje

1 ts salt

1 ts sennep

1 ss sitronsaft

Majonesen fylles på et tett glass og oppbevares i kjøleskapet til bruk.

#majones #hjemmelaget #eggeplommer #aioli #lavkarbo #sukkerfri #laktosefri #sommer #mayo #mayones

 

Hjemmelaget dansk remulade - denne er bare helt knallgod!

Noe av det jeg savner i Norge, er den gode remuladen de har i Danmark.

Tidligere kjøpte jeg alltid med meg en flaske eller to,

men etter at jeg fant ut hvor lett det er å lage den, har jeg begynt å gjøre det selv.

Du tar bare å blander majones med pickles, og krydrer til med karry, gurkemeie, salt og pepper,

og justerer litt med laken fra picklesene.

Denne kan jo varieres i det uendelige, men dette er en god basisoppskrift.

Du kan blande majones og creme fraiche halvt om halvt,

og du kan selvsagt lage en nydelig hjemmelaget majones og pickles.

Men godt blir det uansett.

Oppskrift på hjemmelaget majones finner du her:

Majones.

Både til en rødspettefilet, fiskekaker eller til nystekte, krispie pommes frites.

Du trenger:

4 ss majones

3 ss pickles/cornichoner

1 ts karry

1 ts gurkemeie

salt og pepper

Gjerne en ss god sennep, men dette er en smaksak.



Pickles kjøres glatt med en stavmikser.

Røres sammen med majonesen og krydder.

Tynnes ut med laken fra picklesene til ønsket tykkelse.

Fylles på tett glass og settes i kjøleskapet til bruk.

Nystekte pommes frites med flaksalt, dyppes i remulade.

Smaker kjempegodt.

#remulade #remoulade #karry #gurkemeie #pickles #sukkerfri #dia #kosemat #laktosefri #hjemmelaget #tradisjon

 

 

 

 

Grønn pesto med persille og mandler.

Det florerer av oppskrifter på pesto, grønn pesto og rød pesto, men med ulike urter og oljer.

Og det smaker jo godt til fisk og kylling, over en salat, pizza eller kokt pasta.



 

Men med nøtteallergi er det mange som ikke tåler den tradisjonelle med pinjekjerner.

Jeg lager derfor her en variant som nøtteallergikerne kan spise.



 

Denne kan varieres med de urtene du liker best, alt fra basilikum, persille, grønnkål, rucola kan brukes. 

Det er bare smaken som avgjør hva du vil bruke.

Her kan du selvsagt også bruke ramsløk hvis du er så heldig å ha dette tilgjengelig.

Jeg har kjøpt tørket ramsløk, og benytter denne i pestoen.

Ingredienser:

1 bunt med persille

1 dl mandler

1 dl revet parmesan

1-2 fedd hvitløk eller

noen blader ramsløk

saften av en halv sitron

1 dl rapsolje

salt og pepper

Alt du trenger å gjøre er å grovkutte persillen sammen med hvitløk og ramsløk.

Heller dette i en stavmikserbeholder sammen med mandler, revet parmesan og olje.



 

Dette kjøres sammen til en glatt masse.

Juster mengden olje til passe konsistens.

Smakes til med sitronsaft, salt og pepper.

Jeg fyller den på glass og "konserverer" med å helle på litt olje på toppen.

Smaker best nylaget, men holder fint noen uker i kjøleskapet. 



 

Husk at hvitløksmaken blir sterkere jo lengre den står og trekker.

Jeg bruker å tilsette 3-4 fedd hvitløk, så den blir sterk og god.

Det kommer nok ingen varulver hit med det første!

Så er det bare å koke pasta og helle pestoen over og røre rundt.

Eller på grillen på et stykke fisk eller kylling.

Vel bekomme!

#pesto #grønn #pesto #nøttefri #persille #mandler

#parmesan #laktosefri #glutenfri #lavkarbo

#sommer #sommermat #vegetar #snadder #italia

 

Pepperrotkrem - rømmedipp - maiskrem.

Fin-været og sommeren er i anmars og tiden er inne for grilling.

Og er det dårlig vær, egner disse sausene seg like godt til ovnsbakt kjøtt og fisk. 

Dette erstatter både saus og salatdressing hos oss.



 

Pepperrotkrem

3 dl lettrømme

2 ss revet frisk pepperrot eller fra tube

14 ts salt

14 ts pepper

Bland rømmen med pepperrot, smak til med salt og pepper.

Husk at krydder i meieriprodukter blir sterkere når det står, så smak til rett før servering.

Smaker nydelig til ovnsbakt laks eller grillmat.

DIPP

Passer til chips eller rå grønnsaker, men bruker den også som salatdressing, og til ovnsstekte potetbåter.

3 dl lettrømme

To fedd hvitløk

Chili-flakes

Krydder/urter

14 ts salt

14 ts pepper

Rør opp rømmen. Knus hvitløksfedd og rør inn i rømmen.

Krydre etter smak. Gjenre med chili, hvitløk, paprika, oregano, cummin eller timian.

Litt salt og pepper trengs for å balansere syren i rømmen. 

Husk at krydder i meieriprodukter blir sterkere jo lengre den står, så det er smart å smake til ved servering.

MAISKREM


2 bokser maiskorn
2 dl matfløte
½ ts salt
½ ts nykvernet pepper

Ha maisen i en kasserolle sammen med fløten og kok opp.

La det småkoke i 3-4 minutter.

Deretter moser jeg maisblandingen til en krem med en stavmikser.

Smakes til med salt og pepper.

Smaker godt til stekt kjøtt eller kylling.

Så nå er det bare å klargjøre laksen, kyllingen og skjære poteter i båter.

Så er alt klart til i ettermiddag.

Vel bekomme.

#maiskrem, #pepperrot, #pepperrotkrem, #mais, #rømme, #dipp, #grilling, #salatdressing, #sommer, #sommermat

Pepperrotkrem.

Pepperrotkrem smaker nydelig til ovnsbakt eller grillet laks:

 

  • 3 dl lettrømme
  • 2 ss revet frisk pepperrot eller fra tube
  • 14 ts salt
  • 14 ts pepper

Bland rømmen med pepperrot, smak til med salt og pepper.

Husk at krydder i meieriprodukter blir sterkere når det står, så smak til rett før servering.

#Lavkarbo, #Glutenfri, #Laktosefri (ved bruk av laktosfri rømme)