Andelår og andebryst stekt i ovnen.

Andelår og andebryst stekt i ovnen.

 

Serveres med ovnsbakte potetbåter og fløtegratinerte poteter, grønnsaker og brun saus.

Klart for familiemiddag, og da trenger vi mye mat. Da er det lettvint å lage maten i stekeovnen. Jeg kjøper ofte med meg and fra Danmark. Jeg reiser ofte, og da er det smart å ta med seg gode råvarer der hvor de er rimeligere enn her hjemme.

Andelår og andebryst blir ofte med hjem i kofferten.

 

Snitt kjøttet og gni inn godt med salt og pepper. Stekes midt i ovnen til det blir sprøtt utenpå, og så gjennomstekt som du ønsker det. Det må stekes såpass at en del av fettet smelter og renner ut. Dette fettet er godt å ha i sausen, men and er veldig fett, så du trenger så langt i fra alt. Men husk å ta vare på alt fettet, dette holder seg i månedsvis, om jeg ikke skal si årevis, i en tett boks i kjøleskapet. Godt å steke i, spesielt til kylling og kalkun, sørger for at det ikke blir tørt, gir en veldig god smak på kjøttet.

 

Andelårene stekes i 1 – 1 1/2 timer i ovnen, bryststykkene brunes godt i panna, deretter 30-45 minutter i ovnen, til ca. 68 grader.

Ikke alle liker and, så legger alltid med noen koteletter eller svinekam. Her ble det nakkekoteletter.

Her er fatet fylt med et utvalg av andelår, oppskårne bryststykker, pølser og medisterkaker serveres med ovnsbakte potetbåter, brun saus med kraft fra kjøttet, grønnsaksmos, og fløtegratinerte poteter.

 

*****

Ovnsbakte potetbåter er lettvint å lage til mange når du først har varm stekeovn og kan utnytte tiden og varmen fra ovnen sammen med kjøttet. Jeg beregner ett par poteter til hver, hvis det er store poteter. Litt avhengig av hvor mye tilbehør for øvrig.

Del potetene i to halve, store poteter deler jeg i båter. Legges i stor-skuffa i ovnen. Ringle over litt nøytral olje. Dryss på litt salt, gjerne Maldon, pepper, urter som passer til det du skal servere de til, som f.eks. rosmarin, chili, hvitløk, timian eller ferdigblandet provencekrydder. Settes inn i varm ovn til de er gylden og møre, tar ca. 30-40 minutter, alt etter hvor store bitene er, og hva slags poteter du har.

Potetene er også nydelige alene med en god, hjemmelaget aioli/hvitløksmajones til.

 

Hvis du får tak i bittesmå nypoteter er disse nydelig å legge hele inni ovnen, og riste sammen med olje, salt og rosmarin. (Rosmarinpoteter)

Fløtegratinerte poteter er også en stor slager her i huset, og passer godt sammen med ovnsstekt kjøtt eller grillmat.


12 melne poteter

1 løk

2-3 fedd hvitløk

1 ss smør

12 ts salt

14 ts pepper

1 boks kremfløte

1 dl revet hvitost

 

Skrell og del poteter i skiver. Løk og hvitløk skrelles og deles opp i tynne skiver. Legg poteter, løk og hvitløk i en form som du smører godt med mykt smør. Kvern på litt salt og pepper. Ha på salt og pepper og hell fløte over. Dryss på hvitosten. Og sett forma inn i ovnen.

Stekes midt i ovnen på 200° C i ca. 45-50 minutter. Til potetene er møre og osten har smeltet og fått gyllen farge.

Hvis du har kokefaste vinterpoteter, kan det være lurt å koke potetskivene i fløten før de settes i ovnen. Da koker du opp fløte og poteter i en kasserolle, småkok dette i 10-15 minutter. Da reduserer du tiden som brukes i ovnen tilsvarende.

Da er det bare å sette seg til bords. Bon appetit!

#AND #andelår #andebryst #fløtepoteter #fløtegratinertepoteter #potetgrateng #tradisjon #rustikkmat #rosmarinpoteter #ovnspoteter #krydderpoteter #grønnsaksmos julemat #julemiddag #familiemiddag #selskapsmat

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg