Kjøtt å Påsse.

Årets siste tur til Surnadal.

Etter dagens gjøremål, 

var planen å finne noe godt å spise.

Vi ville gjerne ha lokal, husmannskost.

Pizza og kebab får man jo overalt, så valget var enkelt,

vi havnet på Kafeen i 2. etg. på Samvirkelaget.

Heter vel egentlig COOP Ekstra nå, hvis det skal være korrekt.

Og til vår store glede var dagens:

KJØTT Å PÅSSE! 

Det er det lenge siden jeg har spist.

Gode barndomsminner dukket opp.

Aldri prøvd lage selv, men det skal nok prøves, for dette er godt.

Fra gammelt av besto matretten av både sau og svinekjøtt, 

hvor «påssen» var en pose laget av lerrets-tøy, som er fylt med raspa potet,

salt, løk, pepper og byggmel. Ligner på potetball.

Tilbehøret besto av kålrabistappe, kokte poteter og fettet fra kjøttet.

Alt kokes sammen, slik at den gode krafta smaksetter påssen.

**********

Jeg har sakset en oppskrift fra nett.

Oppskrift til 6 personer

600 gram saltet fårekjøtt (fårikålkjøtt)

600 gram saltet svinebog

600 gram saltet høyrygg av okse

Kjøttet tørrsaltes godt med havsalt og står i tre døgn.

Skyll av kjøttet og legg det i en kjele og dekk det med kaldt vann.

Kok i en time.

Ta av fettet etter hvert.

Legg så i «påssen» (se under) og kok i ca. en time til, til kjøttet er ferdig kokt.

«PÅSSE»

Skrell og vask ca. 10 poteter.

Rasp eller mal dem og tilsett ca. 4 sp. grynmel og 4 sp. hvetemel.

Dette skal være en tynn blanding.

Hell dette i en liten tøypose (av for eksempel bomull),

sy igjen posen og la den koke sammen med kjøttet i ca. en time.

KÅLRABISTAPPE

Ca. 2 kålroter og 6 poteter renskes, deles,

kokes og moses sammen med kraft fra kjøttet til passe konsistens.

Smak til med meierismør og salt og pepper.

Når «påssen» servers sammen med kjøttet

tas den først ut av tøyposen og skjæres i passe skiver

 

Bildet lånt fra nett.

Kjente trakter; Honnstad.

4 kommentarer

Siste innlegg