Saltkjøtt med kålrotmos og raspeball.

Potetball, raspeball eller kumle, mange navn på denne ballen, men godt er det som tilbehør til kokt saltkjøtt og kålrotstappe.

Dette er jo skikkelig tradisjonsmat, som fungerer godt som en deilig familiemiddag. Tradisjonell torsdagsbuffet ad libitum.

 

1,5 kg salt svinebog

1 pk middagspølser/vossakorv

Kålrotstappe:

2 kålrot

2-3 gulrot

3 ss smør

 

Poteter

 

Legg kjøttet i en kasserolle og fyll på med vann så det dekker.

Kok opp og skum av litt innimellom.

La det trekke i 1.5 til 2 timer, men gjerne lengre.

Sjekk at kjøttet er mørt og løsner fra beina. Legg oppi pølse de siste 15 minuttene.

Legg raspeballene i kokende vann og la de trekke i ca. 30-40 minutter.

Hvis du har stor nok kasserolle, kan du legge ballene oppi sammen kjøttet på slutten av trekketiden.

Skrell kålrot og gulrot og skjær i biter, så kokes de fortere møre.

Hell av kokevannet, men ta vare på det.

Kjør grønnsakene til en mos med stavmikseren eller mos med potetmoser.

Tilsett smør, salt og pepper og evt. litt av kokevannet til riktig konsistens.

Server kjøtt, pølse med raspeballer og kålrotstappe og nykokte, hvite poteter.

Raspeballene, som blir igjen til restefest til dagen etter,
skjæres i skiver og stekes i varm stekepanne til de får
en fin og sprø gyllen stekeskorpe, sammen med restene av potetene.
Dette er slik min mor gjorde det, så dette er gode barndomsminner.
Vel bekomme!
2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg