Bygg er en kornsort rik på kostfiber, viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter.
Dette er viktige byggesteiner som er helsefremmende for kroppen.
Det høye innholdet av kostfiber har vist seg å ha positiv helseeffekt ved økt bruk i matlaging.
Redusert kolesterolnivå er blant annet en av de positive sidene ved å tilføre mer bygg i kostholdet.
Selv om bygg inneholder endel karbohydrater,
er det på grunn av det høye fiberinnholdet med på å gi et jevnere blodsukker,
slik at rask blodsukkerstigning hindres.
OPPSKRIFT
4-5 dl byggryn (bløtlagte)
1 liter skummet melk (evt helmelk)
litt salt
Her kan du bytte ut halvparten av byggrynene med store havregryn.
Legg byggrynene i vann over natten. Hell av vannet.
Ha melk og gryn i en kjele, evt salt hvis du vil, og kok opp under omrøring.
La grøten koke 30-40 minutter hvis du bruker kun bygg, litt kortere,
hvis du bruker en blanding av bygg og havre. Havregryn tilsettes mot slutten.
De trenger ca 10 minutters koking, inntil 15 hvis du bruker de store, som ikke er lettkokte.
Serveres gjerne med et dryss av kanel.
Er også god kald med litt yoghurt og bær over.
Som et mellommåltid eller som dessert.
Vel bekomme!