Fermentert kål – sauerkraut – Kiseli Kupus.

Fermentert kål blir tilberedt og spist i en rekke europeiske land, så som Tyskland, Polen og Kroatia.

Ulike navn, men samme sunne rett, sauerkraut, fermentert kål og Kiseli Kupus.

Dette er en gammel, tradisjonsrik måte å konservere høstens kål på,

for bruk gjennom hele vinteren. 

 

1 hodekål ca. 1 kg

1 ss salt

1/2 dl vann

 

Ta bort de ytterste bladene av kålen og snitt i fine strimler.

Ha den snittede kålen over i et norgesglass eller lignende.

Dryss salt i mellom lagene når du fyller glasset og bruk en tresleiv for å knuse kålstrimlene litt, så de begynner å avgi væske. Tilsett litt vann om du ønsker mer væske. 

Det skal være tettpakket på glasset. Legg noen sammenrullede kålblader under lokket,

slik at kålet holdes nede, så væsken dekker over kålet.

 Skru på lokk.

Sett glasset på kjøkkenbenken i 7 dager.

Åpne lokket et par ganger i døgnet for å slippe ut litt av trykket som danner seg.

Pass på at kålen hele tiden er dekket av væske.

Tilsett litt mer vann ved behov.

Etter 7 dager kan du smake på sauerkrauten.

Er den nok fermentert, oppbevares den i kjøleskapet. 

 

Det er godt å bruke litt ulike krydder i kålen, slik som karve, ingefær, pepper eller hvitløk.
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg