Nybakt brød gir en deilig duft av hjem og hygge i huset.
Nyvasket hus til helga og nybakt brød, da er det bare å kose seg.
Jeg bruker stort sett samme oppskrift hver gang,
eller i alle fall samme blandingsforhold.
Melsorter og vann, melk eller andre meieriprodukter varierer etter hva jeg har
og hva som trengs å brukes opp.
Men standarden min er 1 kg mel til 6 dl væske, litt olje, salt og gjær.
Dette gir 3-4 brød, her har jeg bakt 3 av denne deigen, og da blir de store.
50 g gjær
10 dl kulturmelk
2 dl lunkent vann
2 kg hvetemel/sammalt hvete/siktet rugmel
2 ss flytende margarin
2 ts salt
2 ss tørket oregano
Varm melken til ca 25 grader i mikro, og oppløs gjæren i melken.
Ha melken i en bakebolle og tilsett resten, men hold tilbake 10 % av melet.
Elt deigen i 5-10 minutter, til en glatt deig, og tilsette mer mel ved behov.
Deigen blir litt seig og klissete, men det skal den være.
Viktig å ikke ha i for mye mel, slik at deigen blir tung og brødene hever dårlig.
Ha deigen i en bakebolle og dekk til og hev i romstemperetur i ca 30 minutter.
Ta ut deigen på bakebordet og slå den sammen.
Del deigen i 3 og elt ut tre sprekkfrie brød og plasser dem på et stekebrett.
La de etterheve under et klede i ca. 30 min. ved romtemperatur.
Pensle brødene med vann eller sammenpisket egg.
Stekes i en forvarmet ovn i ca. 35-40 min. varmeluft 175°C.
Dette ble store, luftige og mjuke brød med sprø skorpe.
Avkjøler du under klede, vil skorpen bli myk,
men avkjøl utildekket på rist, så beholdes den sprø, gode skorpen.