Julebrød må man ha til jul.
Det er godt både på lunsjbordet og på kakebordet.
Jeg lager enkle brød uten rosienr eller sukat, det blir bare plukket ut allikevel.
Dette brødet passer godt med bare smør, eller ost og julens gode kjøttpålegg.
Sylte og rull er godt på dette brødet.
Men klassikeren er jo smør og brunost.
Til to brød trenger du:
125 gram margarin eller smør
5 dl melk (jeg bruker skummet eller lett)
1 kg hvetemel
1 pk gjær
1,5 dl sukker
2 ts kardemomme, malt
Smelt smør/margarin i microen eller i en kaserolle.
Bland sammen med melk og gjær, pass på varmen at det ikke er for varmt.
Bland inn resten og elt godt til det blir en blank og smidig deg.
Hev til dobbelt størrelse på et luns sted, under et kopphåndkle.
Del deigen i 2 og form to avlange eller to runde brød.
Til sett evt rosiner og sukat, hvis du liker det, og legg brødene på bakepapirkledd langpanne.
Hev i ca 30 minutter, pensle med sammenpisket egg, før de settes midt i ovnen.
Stek i ca 30 minutter, 175 grader, varmluft.
Avkjøl på rist.
Bak gjerne mange når du først er i gang, disse er fine å fryse.
Lekkert å servere ved uventet besøk,
både i julen og ellers.
Med smør og ost smaker det godt.
Ferdigstekt brød er luftig og godt, og det er ofte vanskelig å vente til det er kaldt
før man begynner å skjære i det,
derfor river vi av en bit for å smake til å begynne med.
Vel bekomme.