Ramsløkolje.

 

 

Ramsløken er nå plukkeklar i store deler av landet.

Snart blomstrer den og da er det lett å se forskejll på denne og liljekonvall,

som ligner men er svært giftig.

Ramsløken har små hvite stjerneformede blomster, og den lukter sterkt av løk/hvitløk,

så det skalgodt gjøres å ta feil.

Det fine med ramsløken er at den smaker som hvitløk, men gir ikke den karakteristiske hvitløksånden.

Fin å bruke i maten, men kort høstetid, og da er det lurt å konservere den på måter slik at vi kan bruke den utover sommeren og høsten.

Jeg har laget puré og olje av den og noen ganger også ramsløksalt.

Alt er raskt å lage og holder seg lenge.

Jeg plukket nye av denne urten i Danmark, der den vokser stort sett overalt.

På gresset innimellom sommerhusene.

Men den finnes også rundt omkring i Norge, og den kan kjøpes fersk på butikker og tørket.

Det går helt fint å bruke tørket også, både i salt og i oljer.

Null stess om du ikke finner den i skogen.

Har du en håndfull ferske blader og en klunk olje så får du en nydelig, mørk grønn olje med masse smak.

God å ringle over en suppe, en salat eller på hva som helst som trenger litt smak.

Den kan også hakkes opp å haes i gryter og supper, men den er best rå.

Du trenger

1 bunt ramsløkblader

1 dl olje

Ha bladene i en høy beholder og hell over oljen og kjør glatt til en puré med en stavmikser.

Nå har du en puré du kan bruke til for eksempel grillmat.

Jeg lar denne puréen stå et døgn i kjøleskapet, før jeg siler av bladene,

slik at det bare er oljen igjen.

Da holder den seg lengre.

Jeg liker best å bruke en nøytral olje, som raps eller solsikke,

men bruk gjerne en god olivenolje, hvis du liker det.

Så helles oljen på en flaske og oppbevares i kjøleskapet.

Holder seg lenge, veldig lenge.

På samme måte kan du også bruke

persille eller gressløk

eller den kyrdderurten du liker best,

eller den som vokser utom husveggen din.

Nyt sommeren.

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg