50 g gjær
6 dl kulturmelk
900-1000 gr hvetemel/siktet rugmel
2 ss flytende margarin
2 ts salt
Varm melken til ca 25 grader i mikro, og oppløs gjæren i melken.
Ha melken i en bakebolle og tilsett resten, men hold tilbake 10 % av melet.
Elt deigen i 5-10 minutter, til en glatt deig, og tilsette mer mel ved behov.
Deigen blir litt seig og klissete, men det skal den være.
Viktig å ikke ha i for mye mel, slik at deigen blir tung og brødene hever dårlig.
Ha deigen i en bakebolle og dekk til og hev i romstemperetur i ca 30 minutter.
Ta ut deigen på bakebordet og slå den sammen.
Form til 2 brød og ha de i smurte brødformer.
La de etterheve under et klede i ca. 30 min. ved romtemperatur.
Pensle brødene med vann.
Stekes i en forvarmet ovn i ca. 35-40 min. varmeluft 175°C.
Avkjøles på rist.