Surkål – hjemmelaget er best.

Nå på høsten er de ferske, norske grønnsakene på sitt beste,

og prisen er heller ikke å forakte.

Kroner 1.90 pr kilo for hodekål,

ja da blir det koking av surkål til jul. 

Det lager så god og lun lukt i huset.

Deilig tilbehør til høsten kjøttmiddager, så som røkte kjøttpølser, koteletter, stek, kjøttkaker i brun saus, ja deter godt til det meste syns jeg.

Og det er etter at jeg fikk laget surkålen selv.

Har prøvd å pimpe opp ferdigkål noen ganger, men dette smaker helt annerledes.

Nykokt surkål med masse karve i, mmm dét er godt det.

1 stort hodekål

1 ts salt

2-3 ts karve/fenikkelfrø

2 – 3 dl vann

2 ss eddik, 7 %

2 ss sukker/søtning

eller

2 ss eplegele

1/2 ts pepper

 

 

Skyll og rens hodekålet og finsnitt det. Legges i en stor kjele.

Fyll på med vann og eddik, sammen med litt søtning/sukker, karve, salt og pepper.

Gjerne erstatt litt av vannet med eplejuice eller eplecider uten alkohol.

Legg på lokk å kok opp. La kålen trekke på lav varme i 3 kvarters tid. Så er den ferdig.

 

Kan oppbevares i kjøleskap i en ukes tid, skal du lage opp masse så du har til høstens og julens kjøttmat er det greit å fryse ned i passende porsjoner.

Tines lett i en kjele sammen med kraft fra kjøttet som skal serveres.

Jeg laget samtidig en variant med fenikkelfrø i stedet for karve,

nydelig til alle slags kjøttretter og godt for fordøyelsen.

Tenker at det også kan smake godt til fisk.

Det er jo bare å prøve seg frem med miksing av gode smaker.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg