Nå på høsten er de ferske, norske grønnsakene på sitt beste,
og prisen er heller ikke å forakte.
Kroner 1.90 pr kilo for hodekål,
ja da blir det koking av surkål til jul.
Det lager så god og lun lukt i huset.
Deilig tilbehør til høsten kjøttmiddager, så som røkte kjøttpølser, koteletter, stek, kjøttkaker i brun saus, ja deter godt til det meste syns jeg.
Og det er etter at jeg fikk laget surkålen selv.
Har prøvd å pimpe opp ferdigkål noen ganger, men dette smaker helt annerledes.
Nykokt surkål med masse karve i, mmm dét er godt det.
1 stort hodekål
1 ts salt
2-3 ts karve/fenikkelfrø
2 – 3 dl vann
2 ss eddik, 7 %
2 ss sukker/søtning
eller
2 ss eplegele
1/2 ts pepper
Skyll og rens hodekålet og finsnitt det. Legges i en stor kjele.
Fyll på med vann og eddik, sammen med litt søtning/sukker, karve, salt og pepper.
Gjerne erstatt litt av vannet med eplejuice eller eplecider uten alkohol.
Legg på lokk å kok opp. La kålen trekke på lav varme i 3 kvarters tid. Så er den ferdig.
Kan oppbevares i kjøleskap i en ukes tid, skal du lage opp masse så du har til høstens og julens kjøttmat er det greit å fryse ned i passende porsjoner.
Tines lett i en kjele sammen med kraft fra kjøttet som skal serveres.
Jeg laget samtidig en variant med fenikkelfrø i stedet for karve,
nydelig til alle slags kjøttretter og godt for fordøyelsen.
Tenker at det også kan smake godt til fisk.
Det er jo bare å prøve seg frem med miksing av gode smaker.