Boller i karri – dansk tradisjonsrett.

Boller i karry er en dansk rett som serveres med ris og består av kokte kjøttboller i en tjukk saus laget på vannet fra de kokte kjøttbollene, karry, løk, eple og evt. andre ingredienser.

Den serveres ofte med en agurksalat.

Dette er en gammel rett som fremdeles er populær i Danmark og den smaker jo fantastisk godt.

Dette er en gammel familieoppskrift, som jeg har fra min farmor i Danmark, som var en fantastisk god kokke.

Da hun laget den, så duftet det himmelsk i hele huset.

Passer fint på en litt kald efterårsdag.

 

Kjøttboller

500 gr kvernet kjøtt av svin og kalv/medisterdeig av svin

1-2 ts salt

1 ts sort pepper

1 finhakket løk

30 gr mel

1 dl melk

1 egg

Saus

1 finhakket løk

1 eple

25 gr smør

1,5 ss hvetemel

2 ts Madras karry

1 ts malt gurkemeie

4 dl av kokevannet

1 dl kremfløte

 

Tilbehør

 ris eller byggryn

 

Rør hakket kjøtt seigt med salt.

Tilsett resten av ingrediensene og spe med melken til passende konsistens.

Kok opp vann i en kasserolle.

Bollene skal TREKKE, så vannet må ikke koke når bollene er lagt i.

Form kjøttbollene med en ts eller dessertskje og med litt vann i hånden og legg de i det varme vannet.

Bollene vil synke til bunns og flyter opp når de er ferdige. La de trekke i i 5-10 minutter i vannet, avhengig av størrelsen på bollene.

Ta de opp mens du lager sausen.

Ta vare på kokevannet, det skal brukes til sausen.

 

Ha smør i en kasserolle og fres eple og løken blank.

Tilsett hvetemel, karry og gurkemeie og rør godt.

Tilsett det varme kokevannet og rør godt, spe til du har passe tykk saus.

Smak til med salt og pepper.

Gjem resten av kokevannet i tilfelle du trenger å spe sausen litt etter den har stått og tyknet.

 

 La sausen småkoke noen minutter og rør inn litt fløte eller melk på slutten for å runde av smaken.

 

Skyll ris eller byggryn og ha den i vannet og kok opp og la det trekke på svak varme under lokk i ca 20 minutter.

Ris  er det som er tradisjon her, men man kan jo godt bytte ut med bygggryn eller hel bokhvete om man vil.

Men skal det være tradisjon, så er det kun hvit ris som gjelder.

Legg bollene i karrysausen og server.

Vel bekomme!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg