Hjemmelaget Moussaka – med squash, aubergine og poteter.

Moussaka laget fra bunnen er ganske tidkrevende, men du så godt det smaker.

Når man setter seg til bords, så kjenner man at det er verd alle timene med kjøkkentjeneste.

Moussaka lages ofte av lammekjøtt og auberginer, men jeg har laget med oksekjøtt, auberginer, squash og poteter.

 

Dette gir en mer nyansert rett, med ulike teksturer og smaker.

Aubergine syns jeg blir veldig bløt og svampete,

det samme kan squashen bli, så det er godt med litt poteter.

Det tar som sagt litt tid, men det er slettes ikke vanskelig.

 

Kjøttsaus

1 stk løk

1 ss smør

5 fedd hvitløk

2 ss tomatpure

1 ss sukker

1 kg kjøttdeig / kvernet oksekjøtt

2-3 laurbærblader

1 boks hermetiske tomater

en neve fersk, hakket timian

2 ss finhakket persille

salt og pepper

Ostesaus

4 ss smør

4 ss hvetemel

8 dl melk

100 gram parmesan

1 ts malt muskat

2 eggeplommer

salt og pepper

Resterende råvarer

2 stk aubergine

1 stk squash

3 stk store bakepoteter

100 gram parmesan

Olje til fritering

Oppskriften en hentet fra Gladkokken

 

På grunn av mange planer og travle dager,

ble hele forma forberedt kvelden før den skulle serveres,

og satt i kjøleskapet før den ble stekt.

Stekte den dagen etter, så den var nystekt til gjestene kom.

 

 

 

Start med å finn frem det du trenger.

 

Så starter jeg med å lage kjøttsausen.

Stek løk, hvitløk i olje/smør,

tilsett krydder og kjøttdeigen

og de øvrige ingrediensene. 

Så over til det som tok mest tid,

nemlig å kutte opp grønnsaker og steke dem.

Skrell potetene først og kutt poteter, squash og aubergine i skiver på ca 1/2 cm.

 

Finn frem en stor panne og stek litt og litt i smør/olje

til det får en gylden og fin farge.

Legg over på et fat med tørkepapir for å renne av seg. 

 

Mange elementer å passe på samtidig, for nå skal ostesausen lages.

 Smelt smøret i en kjele og varm opp melken i en annen kjele.

Når smøret har smeltet tilsettes melet.

Rør godt sammen og spe med den varme melken. 

Tilsett revet parmesanost og revet muskatnøtt.

Smak til sausen med salt og pepper.

La koke i 10 minutter for å fjerne den rå melsmaken.

Kjøl ned sausen litt før eggeplommer tilsettes.

Piskes godt sammen.

 Smør forma med litt olje.

Legg først skivene av poteter, så aubergine og avslutt med squash.

 

Hell så kjøttsausen over i formen og fordel jevnt.

Press litt ned så kjøttsausen fordeler seg mellom grønnsakene under.

Hell over ostesausen og fordel jevnt.

Strø over revet parmesan og din Moussaka er nå klar for å stekes.

 

 

Sett forma i forvarmet ovn

180 grader, varmluft.

Stek i minimum en time,

til moussakaen har fått en fin og gylden farge.

La den stå å hvile

til den har fått satt seg

før du begynner å skjære den opp.

 

 

I mellomtiden steker jeg noen pitabrød.

Disse er penslet med smeltet smør og drysset over med hvitløk, nigellafrø og parmesanost.

 

 

Brødene deles opp og serveres som tilbehør til moussakanen, sammen med en grønn salat, med epler/pærer og tzatziki.

Så kan gode minner om ferietid og syden strømme på.

Vel bekomme!

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg