Kjøttkaker i brun saus med kokte nypoteter.
Kjøttkaker er alltid populært, både blant store og små.
Enkel tradisjonsmat slår ofte an.
Idag fant jeg en pose frosne kjttkaker i fryseren, så da ble det lettvint.
Da var det bare å koke opp en stor gryte med brunsaus og ha oppi kjøttkakene, så de ble mjuke og gjennomvarme.
Hadde også en god slump med kraft fra ribbe stående, så den gikk i sausen.
Satte god smak.
Da var det bare å koke poteter.
Fikk tak i nypoteter, det er jo så godt.
800 gr kjøttdeig
2 ts salt
1 ts pepper
1 ts malt ingefær
1 ts hvitløkspulver 1 ts løkpulver
eller
1 finhakket løk
3 ss potetmel
3 dl vann
Rør salt godt inn i kjøttdeigen.
Rør inn krydder og potetmel og spe med vann, litt av gangen.
Form farsen til runde kaker med en skje, som dyppes i et glass med kaldt vann mellom hver kake.
Ha smør i en varm stekepanne. Demp varmen litt før kakene legges i.
Stekes i ca. 3-5 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.
Lager jeg mange legger jeg dem inn i varm stekeovn og steker de i 10-12 minutter.
Brun saus:
4 ss smør
4 ss hvetemel
1 l kjøttkraft eller buljong
1 ts salt
1 ts pepper
Lag brun saus ved å smelte smøret i en kjele.
Tilsett hvetemel og brun over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge.
Spe med varm kraft eller buljong, og rør godt mellom hver gang du sper.
La sausen småkoke i ca. 10 minutter.
Smak til med salt og pepper.
Ha kakene over i sausen og la dem trekke i ca. 10 minutter.
Kjøttkakene ble servert med nykokte poteter, saus og tyttebær.
Dette gikk ned på høykant, men rester ble det,
og det blir til en deilig, brun lapskaus i morgen.