Kikerter.

Å koke kikerter selv tar litt tid, men det er verd det. Jeg kjøpte en kilo økologiske kikerter på helsekosten, selv om det er bra kvalitet, blir dette mye billigere enn å kjøpe ferdigkokte hermetiske kikerter.

Kokte kikerter kan brukes til masse, hummus, falafel, i salater og gryter, så det er greit å koke opp masse på engang å fryse ned i porsjoner.

Godt er det å bare kjøre kikertene til en glatt masse sammen med litt hvitløk og bruke det som pålegg. Billig, sunt og godt.

ved å koke kikerter selv, sparer vi også miljøet for masse embalasje, alle de små boksene og eskene som fyller søppla slipper vi når vi koker tørre kikerter. Det samme gjelder bønner og gule og grønne erter også. Smart å koke selv, de koster jo neste ingenting.

Det er jo ingen kunst å koke selv, det er bare å planlegge å gjøre det når du allikevel er hjemme.

Det finnes alltid noen mindre fine kikerter i poser med tørre kikerter, og innimellom dukker det også opp en eller annen stein. Gå gjennom kikertene når du heller de ut av posen og plukk ut de som er stygge.

Noen ganger bløtlegger jeg over natta, men none ganger glemmer jeg det og bare har det i en kasserolle med masse vann og lar det koke til det er mørt. Jeg tillseter alltid litt natron, dette gjør at kokinga går litt fortere, og at konsistensen blir litt bløtere og hummus og mos blir glattere og finere.

Husk at de utvider seg masse når de trekker til seg vann og kokes,

så ha stor nok kasserolle eller bløtekar.
La ertene småkoke i 2-3 timer til de er møre og fine.
Pass på underveis, så de ikke koker tørre,
da må du fylle på vann så det dekker.
Når de er ferdige kan de stå i vannet til de blir kalde.
Tilsett salt og la det stå.
1 kg tørkede kikerter.
1 ss salt
1-2 ts natron
vann

Deretter er det bare å helle av vannet,

lage en hummus, falafel eller hva du måtte ha lyst på,

fylle resten i fryseposer og legge i fryseren.

Jeg bruker ziplock-poser, og er nøye med å merke posene med innhold og dato,

for lettere å vite hva som ligger i fryseren og hvor lenge det har ligget der.

Kikertburgere

Chilikrydrede kikerter

HUMMUS

2 dl kokte kikerter

1-2 ss sitronsaft

4 fedd hvitløk

1 ts salt

1 ss tahini/malte sesamfrø

1-1,5 dl rapsolje

1 neve finhakket frisk persille

Ha kikertene i en høy beholder sammen med

  sitronsaft, hvitløk, salt, tahini og olje,

og kjør sammen til en glatt masse med stavmikseren.

Fyll på olje litt etter litt for å se hvor mye du trenger.

Du kan krydre med litt spisskummin, hvis du liker det.

Dryss over finhakket bladpersille og ringel over litt god olje til slutt.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg

Follow