Sild hører julen til og det er så lettvint å lage den selv.
Her er et utvalg av tilbehør jeg lager til frokostbordet.
De to faste sildesortene er sursild og karrysild,
i tillegg lager jeg alltid en god sildesalat,
men den må lages en av de siste dagene,
for den holder seg ikke så lenge.
Den lages med rømme, løk og rødbeter, sånn cirka på lillejuleaften,
så den skal være fersk og god til
1. juledagsbordet.
Oppskriftene mine er slik:
Speksildefileter eller kryddersildefileter.
En pakke er nok til hver slags sild.
Kjøpes oftest frosne.
Disse må tines og vannes ut over natten før de kan tilberedes.
Karrysild
1 pk sild er ca 4-5 fileter
Ingredienser
5-6 stk. marinerede sild
2-3 ss. nøytral olje
2 ss god madras karry
4-5 ss. majonese
2-3 ss. creme fraiche
1 syrlig, grønt eble i ganske små terninger
3-4 syltede asier, avrent og finthakkede
salt og pepper
Varm opp oljen i en liten gryte.
Ha karryen oppi og gjennomstek den under omrøring et minutts tid.
La karryoljen avkjøles helt.
Bland majones med creme fraiche og rør i karryoljen.
Bland inn epleterningene og de finthakkede asier i majonesen.
Hvis du ikke får tak i asier, kan dette utelates.
Skjær sildefiletene i like stykker og bland dem med det øvrige.
Smak til med salt og pepper.
La karrysilden trekke et par timer i kjøleskapet.
Serveres med halve hardkokte egg, dild og løkringer.
Sursild
1 pk/4-5 sildefileter
1 dl eddik 7 %
1 ½ dl sukker/Natreen
2 dl vann
1 middels stor løk
1 ts hel pepper
evt 1 pk sursildkrydder
Vann ut filetene godt, gjerne over natten.
Tørkes godt på et kjøkkenpapir.
Bland eddik, sukker/natreen og vann og rør godt sammen.
Skjær løken i ringer.
Skjær sildefiletene i skrå gaffelbiter og legg dem lagvis på glasskrukke sammen med løkringer og pepper, evt. også sursildkrydder.
Hell laken over og la krukken stå i romtemperatur over natten,
slik at laken får trekkt godt inn i silden.
Oppbevar sursild i kjøleskapet.
Rødbeter er godt til julens middager og til sylte og
en god rugbrødskive med lun
Lurt å lage litt av hvert når man først er igang.
Dette er et lite utvalg av det jeg bruker å lage.
Det gledes til det store julebord 1. juledag.
Lagde sursild men syns den ble for lite søt går det an å fixe på har trukket i 2 d
mvh Aggi
Hei. Du kan koke opp litt vann med sukker, slik at du får en sukkerlake og tilsette litt av dette til du får passe søtsmak. Evt litt kunstig sukker, hvis du vil holde igjen litt på sukkeret. Lykke til.